Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”The Handmaid’s Tale” tillbaka på HBO Nordic – så bra är säsong 2

Elisabeth Moss spelar huvudrollen i ”The Handmaid’s Tale”, vars andra säsong har premiär 26 april på HBO Nordic. Foto: Hulu/HBO Nordic

I säsong två frodas det som från start varit ”The Handmaid’s Tale” starkaste delar. Därmed blir seriens svagare partier än mer kännbara – lyckligtvis är de scenerna inledningsvis få. 

Även i det tunga och hemska finns ett slags bräcklig skönhet. 

I säsongspremiären av ”The Handmaid’s Tale” är det den inledande scenen som bankar in sig i huvudet, som stundvis känns som slutet för serien och som utplånar allt som pågår runtomkring; en skrämmande och samtidigt sorglig scen tonsatt med Kate Bushs ”This Woman’s work”.

Kate Bushs röst och dess sköra prakt står i djärv kontrast till vad som pågår – vanligtvis skulle det vara en gåshudsscen, en sådan som kan ses hundra gånger och ständigt ha samma effekt. Icke så med ”The Handmaid’s Tale”, som av nödvändighet och nästan på ett perverst sätt gräver sig djupare ner i ett förödande hål. 

”The Handmaid’s Tale” är en serie som trots skådespeleriets bravur och en ljuvlighet i det visuella inte smusslar med sin berättarstil; trauma toppar trauma, förtvivlan tävlar med misströstan och det går utmärkt att fråga sig om seriens mål är undersöka hur mycket en människa kan utsättas för innan denna går sönder både fysiskt och psykiskt. 

Detta våld – må det vara psykologiskt, fysiskt eller emotionellt – som aldrig tycks ta slut blir som sig bör utmattande, som om serien vill dränera tittaren känslomässigt utan tanke på nåd. 

Risken finns alltså för ett slags avtrubbning, speciellt med tanke på att andra säsongen innehåller fler avsnitt än första. Samtidigt går sådana tendenser inte att hitta i dubbelpremiären.

Den andra säsongen av ”The Handmaid’s Tale” är på 13 avsnitt. Här syns Alexis Bledel. Foto: Hulu/HBO Nordic

”The Handmaid’s Tale” är fortsatt som bäst när huvudrollsinnehavaren Elisabeth Moss är i fokus, särskilt när kameran går nära och vilar på hennes ansikte, ty Moss har en förmåga att uttrycka känslor utan överspel. Det kan beskrivas som ett intimt vågspel, där en minimal förändring i hennes ögon eller vid munnen säger mer än dialog någonsin kan.

När sådant lyckas är det hypnotiserande. 

Lika viktig är Ann Dowd.

I rollen som Aunt Lydia får Dowd nu mer plats och tid att visa sin rollfigurs dubbelnatur. Hon är ansvarig för flera av de avskyvärda saker som sker, men är hon det på grund av ondska eller beror det på en underlig sorts välvilja mot de hon plågar så de ska vara beredda på Gileads grymhet? Ännu finns inga svar, och det är tveksamt om de behövs. 

Däremot: eftersom elva avsnitt återstår är det omöjligt att redan säga om det var rätt beslut att låta ”The Handmaid’s Tale” fortsätta efter första säsongens succé.

Det finns naturligtvis en tveksamhet som måste kvävas av att ”The Handmaid’s Tale” väljer rätt vägar när serien koncentrerar sig på annat än Elisabeth Moss och det som sker runt henne. En expanderande värld är troligtvis helt rätt för serien, trots att det resulterar i mer misär. 

I den expansionen finns också vad som kan vara avgörande: vad innebär och hur ser hopp och glädje ut i en serie som ”The Handmaid’s Tale” och för dess huvudpersoner? Det, om något, skulle vara intressant att utforska mer och på så sätt skapa en ny sorts dynamik. 

Bruce Miller är showrunner för ”The Handmaid’s Tale”, var andra säsong sänds på HBO Nordic i Sverige. Foto: Hulu/HBO Nordic

De två första avsnitten i andra säsongen är inte perfekta – fortfarande är det flashbackscenerna som besvärar – men välgjorda i det som blivit seriens ständiga balansakt: hur ska ”The Handmaid’s Tale” behålla tittaren och samtidigt vara sann mot berättelsens inbyggda elände och lidande? 

Poängen är ju att det inte ska gå att möta Elisabeth Moss blick efter ännu en scen vars innehåll är tortyr för den medmänsklighet alla har inom sig. Därför är det också i samma sekund som någon slutar tycka att ”The Handmaid’s Tale” är obehaglig tittning som vi kommer ytterligare ett steg närmare ett samhälle som kan liknas vid seriens Gilead. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om HBO Nordics serier

# ”The Handmaid’s Tale” säsong 2 sänds på HBO Nordic i Sverige och är på 13 avsnitt. Premiär 26 april.