SPOILER ALERT

SVT beställer ”Tsunami” – ny serie av Kadefors med premiär 2019

Henrik Georgsson regisserar ”Tsunami”, som Sara Kadefors har skrivit manus till. Miniserien har premiär 2019 i SVT. Foto: Janne Danielsson/SVT

En av SVT:s satsningar 2019 blir ”Tsunami”, en ny miniserie av Sara Kadefors. Mina uppgifter bekräftas nu av SVT:s dramachef Anna Croneman, samtidigt som Kadefors säger: Det här är en serie om ett antal människor som berörs av en stor katastrof. Vi försöker ställa frågor om moral, vilket ansvar man har som människa och vad som egentligen är viktigt.”

Spoiler alert kan nu berätta om SVT:s nya miniserie ”Tsunami”, som har premiär 2019. Sara Kadefors är upphovsman och har skrivit manuset, medan Henrik Georgsson regisserar och Anders Landström på Filmlance producerar.

De två senare jobbade för övrigt med ”Bron”; Henrik Georgsson som konceptuerande regissör och Anders Landström som producent.

Inspelningen av ”Tsunami” börjar i oktober i Malmö och man jobbar nu med att hitta skådespelare till ensemblen.

Anna Croneman är programchef för drama på SVT:

”Varför gör vi ibland sånt som strider mot vår moral? Det är frågan som Sara Kadefors vänder och vrider på i detta oerhört välskrivna och starkt engagerande drama. Det är spännande, rörande och vackert om hur vi beter oss när tillvaron ställs på sin spets. Gillar du serier om relationer så får du inte missa den här.”

I en kommentar säger Sara Kadefors:

”Det här är en serie om ett antal människor som berörs av en stor katastrof. Vi försöker ställa frågor om moral, vilket ansvar man har som människa och vad som egentligen är viktigt.”

Jag har tagit del av ett första synopsis för serien och där går att läsa att ”Tsunami” utspelar sig i december 2004.

Rollfiguren Tomas är chef för en biståndsorganisation och beskrivs som ”en central figur i en handfull människors liv”. En annan rollfigur, Ranya, tänker lämna sin cancersjuke make för Tomas, samtidigt som hans kollega Abbe gör sitt bästa för dölja att han svindlat organisation på en större summa pengar.

Tomas upptäcker vad som har hänt och ger Abbe julen på sig att betala tillbaka pengarna. Kort därefter åker Tomas till Thailand för försöka reparera relationen med styvsonen Ivan.

Samtidigt jobbar journalisten Elina med en artikel där Tomas pekas ut som den som har svindlat biståndsorganisationen på pengar – när artikeln publiceras har Tomas försvunnit. ”Flera personer har mycket att vinna på hans exit, frågan är vart deras samvete bär dem”, går det också att läsa i miniseriens synopsis.

Författaren Sara Kadefors slog igenom 2001 med boken ”Sandor slash Ida”. Hon har sedan dess släppt ett antal böcker, samt skrivit filmmanus, tv-manus och pjäser.

”Tsunami” produceras av Filmlance och är en samproduktion med SVT och Film i Skåne. Miniserien har planerad premiär 2019 i SVT.

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om SVT:s tv-program