Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SPOILER ALERT

Historien bakom ”Gråzon”: ”Det här är en berättelse om oss alla”

Huvudensemblen i ”Gråzon”: Ardalan Esmaili, Birgitte Hjort Sørensen, Tova Magnusson och Joachim Fjelstrup. Foto: C More

Historien bakom ”Gråzon” är berättelsen om en förändrad tv-bransch och värld. Serien är en samproduktion mellan Sverige och Danmark och handlar på ytan om terrorism i Skandinavien, men även, som manusförfattaren Oskar Söderlund uttrycker det, om att alla inblandade har blod på sina händer. ”Som titeln antyder är ”Gråzon” en serie om hur omständigheterna styr ens syn på något och hur man agerar”, säger Birgitte Hjort Sørensen, som spelar en av huvudrollerna. 

Här är ett exempel på hur långt tid det kan ta från idé till premiär för en tv-serie: 2013 blev manusförfattaren Oskar Söderlund tillfrågad om han kunde tänka sig att skriva en serie om terrorism i Skandinavien.

Söderlund var tveksam. Han kände att serien lätt kunde hamna i en klichéfälla: vi mot dom, onda mot goda.

Sedan träffade han Rasmus Thorsen på danska produktionsbolaget Cosmo Film. Under en middag i Köpenhamn föddes en idé och en vision om vad tv-serien kunde vara.

Hoppa fram några år och manusförfattaren Morten Dragsted är med på tåget. Och slutligen, nästan fem år senare, i februari 2018, har ”Gråzon” premiär på C More.

Och man kan lugnt påstå att serien rivstartar.

I Göteborgs hamn hittar Säpo-agenten Eva Forsberg en skarpladdad missil i en lastbil. Ytterligare en missil är försvunnen. Samtidigt hålls drönaringenjören Victoria Rahbek och hennes son gisslan i Victorias lägenhet i Köpenhamn. Allt pekar mot en förestående terrorattack någonstans i Skandinavien.

– Serien startar med en rätt tydlig fördelning mellan offer och förövare, men det här är en berättelse om oss alla och om att alla rollfigurer i serien på något vis har blod på sina händer. Det är ingen som riktigt går fri, säger Oskar Söderlund och fortsätter:

– I Sverige har vi en tendens att se på konflikter i världen som om de existerar utanför oss. Men det gör den inte. Vi är en av de största vapenexportörerna per capita. Danmark deltar aktivt i de största konflikterna och vår känsla när vi började med det här var att folk såg på världen som att vi var helt isolerade från den och inte hade någon som helst koppling till det som pågår. Och så är det ju inte.

Birgitte Hjort Sørensen spelar Victoria i ”Gråzon”, som i Sverige finns på C More. Serien är planerad att sändas i TV4. Foto: C More
Ardalan Esmaili och Birgitte Hjort Sørensen. Foto: C More

Birgitte Hjort Sørensen, 36, spelar Victoria Rahbek i ”Gråzon”. Den danska skådespelaren var från start påtänkt för rollen. Själv säger hon att det var lätt att tacka ja eftersom hon inte kunde lägga ifrån sig manuset när hon läste det första gången.

– Jag kunde inte vänta på att få bläddra och se vad som skulle hända. Senare märkte jag att ambitionsnivån var hög och det som intresserade mig direkt var att ingen i serien var ond eller god, säger Birgitte Hjort Sørensen och fortsätter:

– Det som är intressant med situationen som Victoria är i är hur människor vänjer sig vid saker och ting, även sådant som det här. Jag tror att det är ett slags mänsklig överlevnadsstrategi. Man försöker skapa vardag i en extrem situation.

Som ett slags känslomässig motsats till Victoria finns Eva Forsberg.

Tova Magnusson, 49, gör rollen som den emotionellt knastertorra och professionella Säpo-agenten och beskriver det hela som ”ganska njutbart”.

– Eva är väldigt dedikerad sitt arbete, men priset hon har betalat är ganska högt. Eva är sin yrkesroll och det är något som man själv kan välja och som jag inte tror är helt ovanligt. Det är ju komplicerat att leva överhuvudtaget; vilket ansvar ska man ta och hur ska man leva gentemot sina nära och hur ska man se på sitt arbete? Då kan man lägga krutet på ett ställe, men då blir det samtidigt inte ett helt liv, säger Tova Magnusson och fortsätter:

– Det där är spännande, för vilka val en människa än gör så finns det en känslomässig logik till varför man gör det. Det kanske inte är så tydliga val, men någonstans måste man hitta det där och det blev jag nyfiken på när det gäller Eva Forsberg.

Joachim Fjelstrup och Tova Magnusson. Foto: C More

”Gråzon” är likt ”Bron” en dansk-svensk samproduktion. I vårt grannland sänds serien på TV2. Birgitte Hjorte Sørensen menar att samarbetet mellan länderna har varit värdefullt inte bara för serien, utan även för henne själv.

– Jag tror att det kommer bli fler samproduktioner mellan olika länder framöver. Världen blir ju mindre och mindre och det blir lättare och lättare att samarbeta. För mig var det härligt att det både var svenskar och danskar ombord på det här projektet för Danmark är ju ett litet land, så det är kul och inspirerande att jobba med andra kollegor än de som jag alltid jobbar med.

Tova Magnusson:

– Samproduktioner är en väg att gå, men det behöver inte vara den enda. Däremot finns det inga nackdelar, så länge man inte klamrar sig fast vid att det är den enda vägen. Det ska ju inte behövas ett interagerande med halva Europa för att man ska få se en tv-serie, eller hur?

Vad händer då när de tio avsnitten som är första säsongen av ”Gråzon” är slut? Inget är bestämt i nuläget, men seriens manusförfattare Oskar Söderlund säger att det finns idéer för en andra omgång.

– Ja, det finns en vilja hos oss att göra en andra säsong. Och vad den kommer innehålla, det tror jag att man kan bli ganska förvånad av. Så det finns en tanke, sedan får vi se hur långt det räcker.

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om ”Gråzon”