Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

Kim Bodnia om ”Killing Eve”: ”En fröjd att det är kvinnor som spelar huvudrollerna och skriver manus”

Kim Bodnia på en bild från "Killing Eve", en ny serie från Phoebe Waller-Bridge baserad på Luke Jennings manus. Foto: BBC America/HBO Nordic
Kim Bodnia på en bild från ”Killing Eve”, en ny serie från Phoebe Waller-Bridge baserad på Luke Jennings manus. Foto: BBC America/HBO Nordic

Kim Bodnia är på allvar tillbaka i tv-strålkastarljuset efter sitt avhopp från ”Bron”. Och efter att ha spelat in ”Killing Eve” är den danska skådespelaren säker: ”Det är en fröjd att det är två kvinnor som spelar huvudrollerna och en kvinna som skrivit manus. Det kommer jag söka i framtiden”. 

Kim Bodnia, 52, lämnade ”Bron” efter två säsonger.

Beskedet kom under manusarbetet med seriens tredje omgång. Bodnia var missnöjd med hur berättelsen om hans rollfigur Martin Rohde skulle utvecklas; han gillade inte vad Rohde skulle göra, gillade inte sidoberättelserna och han ville att avsnitten skulle gå åt ett annat hål än de manus han läste.

Bodnia fick senare frågan om att medverka i en kort sekvens i den fjärde och sista säsongen av ”Bron” – han tackade nej. Tanken var att Thure Lindhardt och Kim Bodnia skulle ha träffat varandra i en flashback.

– Men Kim ville inte komma tillbaka. Det var en scen som var en gåva till tittarna och inte påverkade något storymässigt, men när Kim inte ville vara med så strök vi den, har ”Brons” upphovsman Hans Rosenfeldt tidigare berättat.

Ett av skälen till Kim Bodnias nej: hans betydande roll i ”Killing Eve”, en ny serie baserad på Luke Jennings böcker med Sandra Oh och Jodie Comer i huvudrollerna.

I Sverige sänds ”Killing Eve” på HBO Nordic (min recension här) och i serien spelar Kim Bodnia en rollfigur vid namn Konstantin, ett slags handledare och extrapappa till yrkesmördaren Villanelle.

– Manuset är otroligt välskrivet. Det är en kvinna, Phoebe Waller-Bridge, som har skrivit det och med det följer att det finns nyanser som är helt fantastiska, säger Kim Bodnia när vi pratar om ”Killing Eve”.

Han fortsätter:

– Min roll finns runtomkring denna Villanelle och det är en spännande relation. Det finns massa dynamik i det där. Till skillnad från en normal crimeserie kommer man också in i huvudet på de två kvinnliga huvudrollerna och så finns det massa överraskningar för tittarna att uppleva.

Jodie Comer och Sandra Oh i "Killing Eve", som har premiär 9 april på HBO Nordic. Foto: BBC America/HBO Nordic
Jodie Comer och Sandra Oh spelar huvudrollerna i ”Killing Eve”. Foto: BBC America/HBO Nordic
Danska skådespelaren Kim Bodnia medverkar även han i "Killing Eve". Foto: BBC America/HBO Nordic
Danska skådespelaren Kim Bodnia medverkar även han i ”Killing Eve”. Foto: BBC America/HBO Nordic

Kim Bodnia menar att hans egen roll dessutom gav honom möjligheten att skapa en resa för tittaren på så sätt att Konstantin utvecklas under första säsongens åtta avsnitt. Dessutom, vilket Bodnia uppskattade, fanns alla möjligheter att på detaljnivå mejsla fram denna Konstantin, som till en början tycks ha något busigt i blicken.

– Det har varit spännande. Han är en underhållande rollfigur som ska vara den förstående fadern och samtidigt ett slags tränare för lönnmördare som Villanelle. Så det är en stark person jag spelar, han måste ju bygga tillit hos människor som är psykopater.

Flera gånger under vårt samtal lyfter Kim Bodnia vikten av att det är Phoebe Waller-Bridge som har skrivit seriens manus.

Han säger bland annat:

– Jag tar alltid med mig något från varje projekt. Det här gången var det bland annat den stora kärleken alla hade för serien. Det här är en stor produktion, men välfungerande. Sedan är det en fröjd att det är två kvinnor som spelar huvudrollerna och en kvinna som skrivit manus. Det kommer jag söka i framtiden.

Matias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om HBO Nordics tv-serier