Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

TV4:s besked om fler nya ”Beck”-filmer: ”Blivit som vi drömde om”

Peter Haber som Martin Beck och Jennie Silfverhjelm som Alexandra Beijer i "Beck - utan uppsåt". Foto: Baldur Bragason/Filmlance/C More
Peter Haber som Martin Beck och Jennie Silfverhjelm som Alexandra Beijer i ”Beck – utan uppsåt”. Foto: Baldur Bragason/Filmlance/C More

”Beck” är slut för i år. Men efter framgångarna för vårens fyra nya filmer står dörren på glänt för fler. ”Vi vill väldigt gärna fortsätta”, säger Josefine Tengblad, dramachef på TV4 och C More. 

Med dagens premiär av ”Beck – djävulens advokat” är Sveriges längsta filmserie nu uppe i 38 stycken.

Om det blir fler är fortfarande inte klubbat.

Men framtiden ser ljus ut.

Peter Haber, 65, har uttryckt att han är intresserad under rätt förutsättningar, precis som norska skådespelaren Kristofer Hivju, 39, när jag pratade med honom senast.

Även Jennie Silfverhjelm, 38, är positiv till en fortsättning. Hon är det senaste tillskottet i ”Becks” huvudensemble och spelar Alexandra ”Alex” Beijer, en rollfigur som introducerades i ”Beck – ditt eget blod” och som sedan blev den första kvinnliga gruppchefen i filmseriens historia i ”Beck – utan uppsåt”.

– Jag tänker att det är en ganska stor förändring som sker nu och det vore ju tråkigt att inte ta reda på hur det går, har Jennie Silfverhjelm sagt till mig.

Josefine Tengblad är dramachef på C More och TV4. Hon lyfter framgångarna för de nya ”Beck”-filmerna, som har slagit streamingrekord på C More och ”inte går att jämföra med något annat”.

– Det är en indikation på att de förändringar som vi har gjort har blivit rätt. Allt har faktiskt blivit precis som vi drömde om. Jag tror också att de nya historierna speglar vår tid och att det gör att det fortfarande finns en relevans för ”Beck”, säger Josefine Tengblad och fortsätter:

– Så det finns väldigt mycket att fortsätta jobba med. Vi känner inte att vi har stängt alla dörrar. Tvärtom finns det många nya spår och nya liksom gamla rollfigurer att fördjupa sig i. Sedan har vi en del samproducenter så vi måste snacka ihop oss, men vi är redan i gång med tankar. Så om inget oförutsett händer så vill vi fortsätta och har sikte på det.

Kristofer Hivju som Steinar Hovland och Jennie Silfverhjelm som Alexandra Beijer på en bild från "Beck - Djävulens advokat". Foto: Baldur Bragason/C More
Kristofer Hivju som Steinar Hovland och Jennie Silfverhjelm som Alexandra Beijer på en bild från ”Beck – Djävulens advokat”. Foto: Baldur Bragason/C More
Kristofer Hivju, Peter Haber, Jennie Silfverhjelm, Elmira Arikan, Anna Asp och Måns Nathanaelson medverkar i "Beck - utan uppsåt". Foto: Pär Bäckstrand/C More/TV4
Kristofer Hivju, Peter Haber, Jennie Silfverhjelm, Elmira Arikan, Anna Asp och Måns Nathanaelson. Foto: Pär Bäckstrand/C More/TV4

Tomas Michaelsson är mångårig producent för ”Beck”. När vi pratar dagen innan premiären av ”Djävulens advokat” säger han att han inte vet vad som händer i framtiden. Men:

– Vi har fått ett kvitto från publiken att ”Beck” är större än någonsin och upplevt ett engagemang som vi inte har sett tidigare. Men vi har ingen färdig plan på att det ska göras fler filmer. Just nu pågår ingen utveckling.

Du nämner att ni fått ett kvitto från publiken. I och med förändringarna i årets filmer, och att framgångarna fortsätter, måste det väl ge blodad tand att göra fler?

– Absolut. Det är jätteroligt att efter 20 år ha den här plattformen med den energi som har kommit in och med alla förändringarna. Men det är processer och branschen. Det tar sin tid.

Om det blir fler filmer, är det ett måste att huvudgardet med Kristofer Hivju och Peter Haber är kvar, eller hur ser du på det?

– Oavsett vad man gör för förändringar så måste man vara trogen sina grundvärden och sitt varumärke. Det finns inget snabbt svar på den frågan egentligen, utan man måste veta vilka förutsättningar som faktiskt gäller om man ska göra fler filmer och sedan får man se hur man kan anpassa sig efter det; går det eller går det inte?

– Det var som när Gunvald försvann. Då var den första känslan panik. ”Det här går inte”. Men sedan när man lugnar ner sig lite och började fundera så går det. Det mesta går ju, så länge man levererar något som publiken tycker är lika bra eller ännu bättre så kommer de återvända till sin favoritgenre.

Men man kan säga att dörren står på glänt för fler filmer, även om den inte är helt öppen?

– Precis. Den är absolut inte stängd och man kan säga att den står på glänt. Eller att det en sådan där saloondörr som aldrig slutar svänga.

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om ”Beck”