SPOILER ALERT

Marianne Mörcks nytändning med ”Bonusfamiljen” – hyllas för rollen

Marianne Mörck och Barbro "Lill-Babs" Svensson på en bild från "Bonusfamiljen". Foto: Ulrika Malm/SVT
Marianne Mörck och Barbro ”Lill-Babs” Svensson på en bild från ”Bonusfamiljen”. Foto: Ulrika Malm/SVT

Som Birgitta munhuggs Marianne Mörck med Barbro ”Lill-Babs” Svenssons rollfigur ”Gugge” och daltar med sin son Martin. Det är en roll som Marianne Mörck älskar och som hon känner igen sig själv i. ”Det är jag i ett nötskal. Jag är en servande människa,  jag har levt i samboförhållande, legat under och lite varit den som lidit”, säger Marianne Mörck. 

Marianne Mörck, 68, förberedde sig rollen i ”Charleys tant” när telefonen ringde. Kunde hon provspela för en ny tv-serie?

Marianne Mörck tog bilen till Frihamnen i Göteborg, fick en beskrivning av vem hon skulle spela och gjorde några scener.

– Jag har ju själv en son som jag daltat med och det går ju inte att komma ifrån att jag.är äldre, så det kändes otvunget och lätt att förstå. Sedan ringde de och berättade att jag hade fått rollen och då hoppade jag högt. Det här kändes som något annat.

Kändes det som en nytändning?

– Ja, det man kan säga. Det är ju ingen konstig roll. Det är inte drottning Kristina precis. Utan det är jag i ett nötskal. Jag är en servande människa,  jag har levt i samboförhållande, legat under och lite varit den som lidit.

”Bonusfamiljen” hade premiär i januari 2017 i SVT. Serien om Lisas och Patriks förälskelse och det familjebagage de hade med sig in i det nya förhållandet blev snabbt en prisad succé.

Nu sänds seriens andra säsongsfinal. Sedan tidigare har SVT gett ”Bonusfamiljen” grönt ljus för ytterligare en omgång. Den inspelningen börjar i april och har planerad premiär nästa år.

En av hemligheterna bakom seriens framgångar är det jobb som gjordes innan första säsongen spelades in; bland annat provfilmade mellan 30-50 personer för varje roll i ungefär ett års tid.

– Alltså, castingen är skitviktig. Det kan slå så otroligt olika i tonläget i en serie. Dels hur man kombinerar olika personer men också hur skådespelarna kan hantera den lilla tonen av humor som finns i vissa scener kontra om det bara är drama, har Felix Herngren sagt till mig samtidigt som han även konstaterat:

– Här finns hela nyckeln till det som ligger i gränslandet mellan drama och komedi. Med bara dramatiska skådespelare blir det en helt annan ton i hela serien. Så här har vi verkligen försökt att balansera och få en bra blandning i huvudrollerna som ger seriens grundton.

Birgitta (Marianne Mörck), Gugge (Barbro "Lill-Babs" Svensson) och Martin (Fredrik Hallgren) i "Bonusfamiljen". Foto: Ulrika Malm/SVT
Birgitta (Marianne Mörck), Gugge (Barbro ”Lill-Babs” Svensson) och Martin (Fredrik Hallgren) i ”Bonusfamiljen”. Foto: Ulrika Malm/SVT

Och att det blev Marianne Mörck som fick rollen som Martins mamma Birgitta,  det är inget som ”Bonusfamiljens” upphovspersoner Moa Herngren och Clara Herngren har ångrat en enda sekund.

Moa Herngren och Clara Herngren skriver i ett mejl att Marianne Mörck ”har en komisk tajming som få” och fortsätter att hylla henne:

”Marianne har betytt väldigt mycket för ”Bonusfamiljen” i sin underbara tolkning av Birgitta. Hon bidrar med mycket humor och värme och är en viktig del av serien och har dessutom utvecklat karaktären och gjort den till sin egen. Marianne är en fantastisk människa som är väldigt rolig att arbeta med.”

Marianne Mörck har självklart sin egen bild av vem Birgitta är, hon som kan sägas vara ett slags motsats till den påfågel som är ”Gugge”, rollfiguren Barbro ”Lill-Babs” Svensson spelar och som är Birgittas partner.

– Så som Birgitta framställs rent synligt så är det en väldigt grå och ofödd människa som skulle behöva en riktig blackout, dumpas någonstans och sedan försöka ta sig hem. Den enda drömmen hon hade var att bli älskad och omtyckt och att inte behöva serva så mycket. Och det blev väl det här med Gugge, säger Marianne Mörck

Min uppfattning är att det sker så mycket inombords hos Biggan som man  som tittare aldrig får ta del av. 

– Det har du hela henne. När hon uttalar sig och går in i diskussioner så är det inte alltid så smart. Hon kör sitt race och säger lite fel saker. Hon uttrycker sig inte så bra, men hon är bra på att lägga locket på. Hon har varit ett offer, och så tar hon hand om sin son, som också varit ett offer, och där går de och lider tillsammans, säger Marianne Mörck och fortsätter med att skrattande konstatera:

– Jag tror att hon har blivit ett med de där vävda 50-talstapeterna i huset – hon har gått in i väggen om man säger så.

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Följ Spoiler alert på Facebook för det senaste om ”Bonusfamiljen”