SPOILER ALERT

Bebis, kärlek, barnlängtan: så här blir säsong 3 av ”Bonusfamiljen”

Vera Vitali och Erik Johansson på en bild från "Bonusfamiljen" säsong 2. Tv-seriens tredje säsong har premiär i SVT i början av 2019. Foto: SVT
Vera Vitali och Erik Johansson på en bild från ”Bonusfamiljen” säsong 2. Tv-seriens tredje säsong har premiär i SVT i början av 2019. Foto: SVT

Martin ska bli pappa och Katja träffar en ny kärlek samtidigt som barnlängtan är en röd tråd. I början av 2019 är det premiär för den tredje säsongen av ”Bonusfamiljen” – redan nu kan Spoiler alert berätta om vad som väntar i de nya avsnitten. ”Mycket av säsong tre kretsar kring vad som händer när Martin och Katja skaffar egna bonusfamiljer på riktigt och hur det påverkar Lisa och Patriks bonusfamilj och alla deras inbördes relationer”, skriver tv-seriens upphovspersoner i ett mejl. 

”Bonusfamiljen” är slut för i år.

På måndagskvällen sändes seriens andra säsongsfinal, men redan i augusti meddelade SVT att man förnyat serien för en tredje säsong.

I april samlas skådespelarna igen för att börja inspelningen av den nya omgången. Spoiler alert kan nu berätta om delar av handlingen samt ett antal avgörande detaljer i de nya avsnitten.

När tredje säsongen börjar har det gått ett år sedan tittarna fick träffa rollfigurerna senast. Det är vår och skolavslutning och student väntar. Lisas (Vera Vitali) och Patriks (Erik Johansson) gemensamma barn Lo har börjat på dagis. Därmed har också Patrik avslutat sin pappaledighet och jobbar återigen som lärare på samma skola som tidigare.

Utöver seriens huvudensemble kommer två rollfigurer få mer utrymme än tidigare: Sima, som spelas av Nour El Refai samt Stefan, han som är rektor på skolan där Patrik jobbar och som spelas av Eric Stern.

Bianca (Amanda Lindh), Therese (Ida Engvoll) och Martin (Fredrik Hallgren) i den andra säsongsfinalen av "Bonusfamiljen". Foto: Ulrika Malm/SVT
Bianca (Amanda Lindh), Therese (Ida Engvoll) och Martin (Fredrik Hallgren) i den andra säsongsfinalen av ”Bonusfamiljen”. Foto: Ulrika Malm/SVT

Clara Herngren och Moa Herngren är tillsammans med Felix Herngren upphovstrion bakom ”Bonusfamiljen”. De vill inte uttala sig om Lisa och Patrik har fått ett andra gemensamt barn när säsong tre börjar.

Däremot berättar de om en avgörande händelse i premiäravsnittet som har betydelse för resten av säsongen:

”Ingmar hälsar på Lisa och Patrik i början av säsongen och har med sig en nyhet som kommer att få stora konsekvenser”, skriver de i ett mejl.

Finns den en tematiskt tråd i ”Bonusfamiljen” säsong tre och om så, vad kan ni berätta om den?

”Mycket av säsong tre kretsar kring vad som händer när Martin och Katja skaffar egna bonusfamiljer på riktigt och hur det påverkar Lisa och Patriks bonusfamilj och alla deras inbördes relationer. En annan tematik är barnlängtan och vilka konsekvenser de val vi gör i livet får.”

Vad väntar för Martin respektive Katja vad gäller kärlek i de nya avsnitten?

”När vi kommer in i serien ska Martin snart bli pappa och har bildat en egen bonusfamilj, även Katja kommer att träffa kärleken igen.”

Frank Dorsin och Vera Vitali i "Bonusfamiljen". Serien är tillbaka i SVT i början av 2019. Foto: Ulrika Malm/SVT
Frank Dorsin och Vera Vitali i ”Bonusfamiljen”. Serien är tillbaka i SVT i början av 2019. Foto: Ulrika Malm/SVT

En annan stor förändring med den tredje säsongen av ”Bonusfamiljen” är att Felix Herngren tar ett steg åt sidan. Han har visserligen varit involverad i manusarbetet, men inte som tidigare. Han kommer också överlåta huvudregin till storebror Måns Herngren.

– Måns har ju erfarenhet av bonusfamiljer och jag tycker att det är bra och utvecklade att andra jobbar med projektet. Jag har ju jobbat med ”Bonusfamiljen” i två säsonger och tycker att det är kul att Måns ska göra det här, säger Felix Herngren.

Måns Herngren om att ta över som ”Bonusfamiljens” huvudregissör:

– I och med att jag gillar ”Bonusfamiljen” jättemycket så handlar det nog mer om att förvalta det som har gjorts. Jag kom ju in i ”Solsidan” efter två säsonger och blev huvudregissör, och den stora utmaningen är att göra något som känns kul att fortsätta titta på och inte något som blir tråkigare.

Vad var det du gillade med ”Bonusfamiljen”?

– Det jag tyckte var så fantastiskt med första säsongen var att det fanns ett så skönt förhållningssätt till alla rollfigurer. Inget är svart och vitt, och som i alla skilsmässor finns det två sidor av myntet. Det tycker jag verkligen att de fick fram. Annars är det så lätt i tv-serier att vissa rollfigurer bara är bad guys och några är good guys. Men i första säsongen var det så kul att man exempelvis plötsligt fick sympatier för Martin, säger Måns Herngren och fortsätter:

– Den igenkänningen är bra. Det är intressant och roligt när rollfigurerna både får vara idioter och sympatiska.

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om ”Bonusfamiljen” i SVT