Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

Matias Varela och Gustaf Skarsgård spelar huvudrollerna i ”438 dagar”

Matias Varela och Gustaf Skarsgård spelar huvudrollerna i kommande filmen "438 dagar". Foto: Sanna Dahlén/SF Studios
Matias Varela och Gustaf Skarsgård spelar huvudrollerna i kommande filmen ”438 dagar”. Foto: Sanna Dahlén/SF Studios

Matias Varela och Gustaf Skarsgård spelar huvudrollerna när Martin Schibbyes och Johan Perssons bok ”438 dagar” blir film. Inspelningen börjar i maj med planerad biopremiär hösten 2019. ”Framför allt så handlar det om deras vänskap, om hur man överlever i en livsfarlig situation och om de omöjliga val man tvingas göra för att rädda sitt liv, när man inser att man blivit brickor i ett storpolitiskt spel”, säger manusförfattaren Peter Birro. 

Det är i ett pressmeddelande som SF Studios meddelar att Matias Varela och Gustaf Skarsgård spelar huvudrollerna som Johan Persson och Martin Schibbye i ”438 dagar”, en kommande film som Jesper Ganslandt regisserar och Peter Birro har skrivit manus till.

Filmen baseras på journalisterna Martin Schibbyes och Johan Perssons bok med samma titel som släpptes 2013 och som handlar om när de fängslades i den konfliktdrabbade regionen Ogaden i Etiopien. Schibbye och Persson dömdes då till 11 års fängelse. De benådades och släpptes 2012.

Regissören Jesper Ganslandt är för tillfället aktuell med filmen ”Jimmie” och senare i år med ”Beast of burden”, där Daniel Radcliffe gör en av huvudrollerna. Ganslandt säger i en kommentar:

”När Johan och Martin fängslades följde jag det noga via rapporteringen. Vad som verkligen hände dem är en fascinerande berättelse med många lager som kommer bli en fantastisk film.” 

Manusförfattaren Peter Birro:

”Johans och Martins historia är så viktig för mig att berätta eftersom den ställer en massa obekväma frågor om Sveriges roll i världen. Men framför allt så handlar det om deras vänskap, om hur man överlever i en livsfarlig situation och om de omöjliga val man tvingas göra för att rädda sitt liv, när man inser att man blivit brickor i ett storpolitiskt spel”. 

Matias Varela och Gustaf Skarsgård spelar huvudrollerna när Martin Schibbyes och Johan Perssons bok ”438 dagar” blir film. Foto: Mattias Edwall/SF Studios
Matias Varela och Gustaf Skarsgård spelar huvudrollerna när Martin Schibbyes och Johan Perssons bok ”438 dagar” blir film. Foto: Mattias Edwall/SF Studios

”438 dagar” är en filmproduktion av Miso Film Sverige, i samproduktion med SVT, Film i Väst och i samarbete med DO Productions och med stöd från Svenska Filminstitutet och filmkonsulent Calle Marthin.

Producenter är Sandra Harms och Karl Fredrik Ulfung.

”Det är väldigt sällan en bit nutidshistoria slår ner i Sverige såhär, så det är nästan en skyldighet för Sverige att göra film på den här unika berättelsen. Historien är nästan mer aktuell nu än när detta inträffade 2011 med tanke på ifrågasättandet av medias roll, fake news och journalisters villkor i världen”, säger Sandra Harms i pressmeddelandet.

Inspelningen av ”438 dagar” börjar i maj och sker i Sydafrika och Västra Götaland.

Gustaf Skarsgård är närmast aktuell i andra säsongen av ”Westworld”. Matias Varela syntes nyligen i Netflix originalserie ”Narcos”.

”438 dagar” har planerad biopremiär hösten 2019.

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om din favoritserie