SPOILER ALERT

Han spelar huvudrollen i Lukas Moodyssons ”Gösta” på HBO Nordic – planerad premiär 2019

Vilhelm Blomgren spelar huvudrollen i Lukas Moodyssons kommande serie ”Gösta”, som har premiär på HBO Nordic 2019. Foto: HBO Nordic
Vilhelm Blomgren spelar huvudrollen i Lukas Moodyssons kommande serie ”Gösta”, som har premiär på HBO Nordic 2019. Foto: Memfis Film/Lukas Moodysson

HBO Nordic bekräftar nu att Vilhelm Blomgren spelar huvudrollen i Lukas Moodyssons ”Gösta”. I rollistan finns även Amy Deasismont, Mattias Silvell, Clara Christiansson och Regina Lund. Den nya tv-serien har planerad premiär 2019. 

”Gösta” är HBO Nordics första nordiska originalserie. Nu meddelar man att inspelningen har börjat och att Vilhelm Blomgren, 27, har fått huvudrollen.

Blomgren spelade nyligen huvudrollen i ”Hair” på Göteborgsoperan och har även synts i rollen som Freddy i ”My fair lady” på Stockholms stadsteater.

Samtidigt presenteras också ett antal andra skådespelarnamn i seriens övriga bärande roller: Amy Deasismont, Mattias Silvell, Clara Christiansson, Regina Lund, Elisabet Carlsson, Nidhal Fares och Gustav Berg.

”Gösta” handlar om den nyutexaminerade psykologen Gösta som får sitt första jobb på BUP i en liten småländsk stad. Han vill vara världens snällaste människa och hjälpa alla han möter.

Det var i september 2017 som HBO Nordic meddelade att man gett grönt ljus för ”Gösta”. Lukas Moodysson har skrivit och regisserar de åtta avsnitten som är första säsongen.

I ett pressmeddelande sa Lukas Moodysson:

”Jag är jätteglad att jag nu ska göra en egen tv-serie. Jag vill att det ska bli som en blandning av komedi och Dostojevskij. Så roligt som möjligt och så allvarligt som möjligt.”

Lukas Moodysson har skrivit och regisserar HBO Nordics första svenska originalserie "GÖSTA". Foto: HBO Nordic
Lukas Moodysson har skrivit och regisserar HBO Nordics första svenska originalserie ”GÖSTA”. Foto: HBO Nordic

”Gösta” är den första tv-serie som Lukas Moodysson regisserar. Han slog som bekant igenom med den svenska filmklassikern ”Fucking Åmål” (1998) – innan dess hade han bland annat regisserat musikvideon till Broder Daniels ”Work” och under flera år varit verksam som poet och gjort ett antal kortfilmer.

I Lukas Moodyssons filmografi märks också ”Tillsammans”, ”Lilja 4-Ever”, ”Ett hål i mitt hjärta”, ”Container”, ”Mammut” och ”Vi är bäst!”.

Tillsammans med Peter Birro skrev Moodysson också manus till miniserien ”Det nya landet” som sändes i SVT.

Lars Jönsson på Memfis Film är producent för ”Gösta”, som ska sändas i åtta avsnitt. Exekutiva producenter för HBO Nordic är Hanne Palmquist, Steve Matthews och Antony Root.

”Gösta” har planerad premiär 2019 på HBO Nordic.

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om HBO Nordics tv-serier