Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

SVT:s misslyckande – här är några av skälen till att GW går till TV4

Leif GW Persson är programledare för "GW:s mord" i TV4. Foto: Pär Bäckstrand/TV4
Leif GW Persson lämnar SVT för TV4. Foto: Pär Bäckstrand/TV4

Jubel på TV4. Tårar hos SVT. Här är några av skälen till att Leif GW Persson byter kanal. 

Polisprofessorn såg nöjd ut när han satt i Nyhetsmorgon.

Kvällen innan hade han och Camilla Kvartoft berättat för nästan 1,4 miljoner SVT-tittarna att ”Veckans brott” läggs ner.

12 timmar senare kom pressmeddelandet: TV4 har värvat Leif GW Persson.

På kanalen ska GW göra ett nytt kriminalmagasin, fortsätta som programledare för ”GW:s mord” samt regelbundet medverka i Nyhetsmorgon och dessutom spela in vad som beskrivs som nyhetsspecialare.

Tidigare har Leif GW Persson som en av få svenska profiler kunnat göra tv-program både i SVT och TV4 under samma år.

Den tiden är över.

Med det nya kontraktet jobbar Leif GW Persson exklusivt för TV4. Det ger både honom och kanalen klirr i kassan.

Men, vad viktigare är: i TV4 har Leif GW Persson hittat någon som har vett nog att till fullo utnyttja hans kunskap och populäritet.

För visst har det varit underligt att SVT inte har gett en av Sveriges största tv-profiler mer än ”Veckans brott”?

Visst är det konstigt att SVT inte började ana vad som var på väg att hända när Leif GW Persson jämförde public service med Nordkorea – och det på TV4:s pressdag i höstas?

Och visst är det förvånansvärt att SVT nu på kort tid tappat Gina Dirawi, Petra Mede och Leif GW Persson till sin värsta konkurrent.

Men det är klart:

# Gina Dirawi hade knappt synts i SVT sedan succén som programledare för Melodifestivalen. I TV4 hjälpte hon Pär Lernström styra upp ”Idol”.

# När Petra Mede byter kanal går hon direkt in som programledare för TV4:s nya lördagsunderhållning och storsatsning ”Stjärnornas stjärna”.

Då Leif GW Persson uttalar sig om TV4-värvningen säger han i ett pressmeddelande: ”Häromdagen fyllde jag 73 år. Då slog det mig plötsligt att jag borde börja planera för min framtid. Jag kom då fram till att framtiden finns på TV4. Min förhoppning är att kunna göra riktigt bra tv.”

Så nej, det är inte konstigt att det fälldes tårar i SVT-huset på tisdagskvällen. Det svider naturligtvis extra mycket när en av ens största profiler säger att framtiden hittas någon annanstans.

För TV4 börjar nu sökandet efter en programledare som kan komplettera Leif GW Persson lika bra som Camilla Kvartoft kunde i ”Veckans brott”. Det är en uppgift som är svår. Nästan omöjlig.

Men vänta: I Nyhetsmorgon medverkar ju en krimexpert som har massa tv-vana. Dessutom jobbade han och Leif GW Persson bredvid varandra i tolv år.

Därför vore det också logiskt om Hasse Aro och Leif GW Persson återförenas i det nya tv-program som har premiär till hösten.

För man kan säga mycket om TV4, men ingen kan påstå annat än att de vet hur man lockar tv-tittare.

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om TV4:s tv-program