Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Nystarten: Så här blev ”Beck” starkare än sina skådespelare

beck

När Gunvald Larsson sköts till döds blev det startskottet för stora förändringar i ”Beck”-serien. Bland annat gjorde det att den första kvinnliga gruppchefen nu kan introduceras. Här är historien om hur ”Beck”-filmerna växte sig starkare än sina stjärnskådespelare.

I slutscenen i den sista av de ”Beck”-filmer som hade premiär 2016 sitter Martin Beck i sin soffa med ett antal papper framför sig. Ska han säga upp sig och gå i pension?

Rutan blir svart och tittaren utan svar.

Även Peter Haber, 65, ställde sig frågande till en fortsättning på filmserien.

– Ja, jag kände nog att det här kan vara slutet om de inte skulle komma på någon idé där Martin Becks yrkesroll blir en annan. Hela det sista avsnittet börjar ju också med att Martin Beck säger: ”jag vill säga upp mig”. Han har blivit så trött på att ha ägnat ett helt yrkesliv åt att försöka bekämpa brottslighet, men som han säger i kyrkan, ”det tar aldrig slut. Det blir aldrig bättre”, berättade Peter Haber när jag pratade med honom i årsskiftet. Han fortsatte sedan:

– Den uppgivenheten gjorde att jag tänkte att det här nog är slut och avsked. Sedan kom de på idén att han faktiskt slutar.

Och vad kände du då? Var det den nytändning som behövdes, att det blev något annat och spännande?

– Ja, jag tyckte det och att det var intressant. Det gav lite ny eld åt det hela på något sätt.

Peter Haber som Martin Beck och Mikael Persbrandt som Gunvald Larsson på en bild från "Beck - Familjen".
Peter Haber som Martin Beck och Mikael Persbrandt som Gunvald Larsson på en bild från ”Beck – Familjen”.

Det är nu mer än tjugo år sedan produktionsbolaget Filmlance lanserade ”Lockpojken”, den första av ”Beck”-filmerna med Peter Haber som Martin Beck och Mikael Persbrandt som Gunvald Larsson. Den fiktiva radarparet stod sedan sida vid sida i ytterligare 30 filmer – därefter tog det stopp.

I en kommentar hette det att Mikael Persbrandt, 54, skulle satsa på en karriär utomlands. Senare, i sin självbiografi ”Så som jag minns det”, skriver skådespelaren att han fått sparken.

I boken skriver Persbrandt bland annat att han trodde att han ringt till sin gamla terapeut när han erkände sig påverkad och samtidigt kritiserade inspelningen av ”Beck” – i själva verket pratade han med arbetsgivaren Filmlance.

– Det var ett svårt beslut, men vi kom överens om hur vi skulle kommunicera det här utåt. Jag har ingen lust att bryta den överenskommelsen, sa Lars Blomgren, vd för Filmlance, när Mikael Persbrandts självbiografi kom ut i handeln.

Kristofer Hivju och Måns Nathanaelson på en bild från "Beck - Vägs ände". Foto: C More
Kristofer Hivju och Måns Nathanaelson på en bild från ”Beck – Vägs ände”. Foto: C More

Det är också i samband med att Mikael Persbrandt och Filmlance går skilda vägar som förändringsarbetet med Sveriges populäraste filmfranchise börjar.

In från väster kommer norrmannen Kristofer Hivju – den person som mer än någon annan har kommit att definiera nystarten för ”Beck” och den utveckling som har skett berättarmässigt.

Tomas Michaelsson är mångårig producent för ”Beck”. Han berättar om beslutet att ge rollen som Steinar Hovland till ”Game of thrones”-skådespelaren.

– Steinar skulle inte vara en ny Gunvald-karaktär, utan något helt nytt. Sedan har Kristofer utvecklat Steinar och gjort honom populär hos publiken, vilket har gett oss möjligheten att utöka rollgalleriet ännu mer, säger Tomas Michaelsson och fortsätter:

– Om Gunvald hade varit kvar hade det varit svårare att göra den här typen av förändringar. Så att Gunvald försvann har gett oss möjligheten att skapa bra drama och mer dramatik mellan karaktärerna.

En av de stora skillnaderna mellan Gunvald Larsson och Steinar Hovland, och därmed mellan gamla och nya ”Beck”, hittas i filmernas förhörsscener: den förstnämnda skriker, slår och hotar. Den andra bjuder på kaffe och bullar.

När jag nämner det för Kristofer Hivju skrattar han och säger att ”Steinars superkraft är fika”.

– Men det är kul att du säger det, för det är ju meningen att han ska vara raka motsatsen till Gunvald. Här hittar man också Steinars människosyn: hans mål är inte att pressa eller döma, han tror på dialog. På sätt och vis är Steinar en psykolog och skådespelare i polisuniform, säger Hivju också.

Foto: Baldur Bragason/C More
Kristofer Hivju spelar Steinar Hovland i ”Beck”. Foto: Baldur Bragason/C More
Peter Haber som Martin Beck och Jennie Silfverhjelm som Alexandra Beijer i "Beck - utan uppsåt". Foto: Baldur Bragason/Filmlance/C More
Peter Haber som Martin Beck och Jennie Silfverhjelm som Alexandra Beijer i ”Beck – utan uppsåt”. Foto: Baldur Bragason/Filmlance/C More

Efter att Kristofer Hivju, 39, gjort sina tre första ”Beck”-filmer fick han frågan om att göra fler. Han kände då att en förutsättning var att hans rollfigur ges utrymme att utvecklas.

Samma känsla fick Jennie Silfverhjelm, 38, när hon tackade ja till rollen som Alexandra ”Alex” Beijer”, den första kvinnliga gruppchefen och filmseriens senaste tillskott i huvudensemblen.

– ”Beck” är en ju en del av ens uppväxt, moderskeppet liksom. Så jag började med att kolla på de senaste filmerna där Kristofer är med och vad de har gjort och förändrat. Då kände jag att man känner igen bygget – ”Beck” är ju som en egen genre – men att det finns en utveckling i manusarbetet, säger Jennie Silfverhjelm och fortsätter:

– Med de filmer som jag har gjort upplever jag också det som att det är mer karaktärsdrivet och relationsdrivet, vilket jag tror är en ganska naturlig utveckling av krimgenren.

Kristofer Hivju, Peter Haber, Jennie Silfverhjelm, Elmira Arikan, Anna Asp och Måns Nathanaelson medverkar i "Beck - utan uppsåt". Foto: Pär Bäckstrand/C More/TV4
Kristofer Hivju, Peter Haber, Jennie Silfverhjelm, Elmira Arikan, Anna Asp och Måns Nathanaelson medverkar i ”Beck – utan uppsåt”. Foto: Pär Bäckstrand/C More/TV4

C More, som sänder de nya ”Beck”-filmerna, delar inte med sig av tittarsiffror, men alla jag pratat med för den här artikeln hävdar att förändringarna i ”Beck” har gått hand i hand med en ökande liksom nyfunnen popularitet.

På TV4 ska de nya filmerna dessutom ha lockat fler tittare än vad kanalen förväntat sig, trots att filmerna vid sändningstillfällena sedan tidigare har funnits tillgängliga på C More och på dvd/blu-ray.

Uppenbarligen finns alltså en framtid för ”Beck” – även om det för tillfället inte ges några definitiva besked om vad som händer efter ”Djävulens advokat” i april 2018.

– Jag vet ju inte om det blir någon fortsättning, men jag tänker att det är en ganska stor förändring som sker nu och det vore ju tråkigt att inte ta reda på hur det går, säger Jennie Silfverhjelm.

Tomas Michaelsson på produktionsbolaget Filmlance om fler nya ”Beck”-filmer:

– Vi stänger inga dörrar, men just nu finns inget planerat.

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om ”Beck”-filmerna