Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Jennie Silfverhjelm om rollen i ”Beck”: ”Det är klart att det borde ha skett långt mycket tidigare”

Jennie Silfverhjelm som Alexandra Beijer och Kristofer Hivju som Steinar Hovland i "Beck - utan uppsåt". Foto: Baldur Bragason/Filmlance/C More
Jennie Silfverhjelm som Alexandra Beijer och Kristofer Hivju som Steinar Hovland i ”Beck – utan uppsåt”. Foto: Baldur Bragason/Filmlance/C More

Jennie Silfverhjelm gör rollen som den nya gruppchefen i ”Beck”. När hon fick frågan om att spela Alex Beijer kände hon: ”Antingen är jag med om hjärt-lungräddning eller så är jag faktiskt med och förändrar något som fortfarande håller och kan bli ännu bättre.”

Martin Beck (Peter Haber) sa upp sig och gick i pension.

Naturligtvis var det ett liv som inte passade mordutredarnas mordutredare.

Och när Beck tar ett steg upp i hierarkin, då ska någon annan ta över hans tidigare tjänst.

Och denna person är Alexandra ”Alex” Beijer, spelade av Jennie Silfverhjelm.

Som kanske bekant introducerades rollfiguren i ”Beck – ditt eget blod” och då i samband med att Steinar Hovland (Kristofer Hivju) reste till Jordanien.

Då jobbade hon för Interpol, nu, två filmer senare, är Alex Beijer alltså i Stockholm och ny gruppchef för den så kallade Beck-gruppen.

Det här är självklart ännu ett logiskt steg i den förändringen som ”Beck”-filmerna går igenom och det glädjer i alla fall mig att äntligen kunna skriva att det nu finns en kvinnlig gruppchef i ”Beck”.

Därför finns ju all anledning i världen att höra vad Jennie Silfverhjelm tycker om ”Beck”, om hennes rollfigur och det som nu sker i det här filmuniversumet.

Här finns inga spoilers från den senaste ”Beck”-filmen ”Utan uppsåt”, utan endast Jennie Silfverhjelms svar på ett antal frågor som har med filmen att göra ur ett större perspektiv.

"Beck - utan uppsåt har premiär 3 mars på C More och sänds senare i TV4. Foto: Baldur Bragason/Filmlance/C More
”Beck – utan uppsåt har premiär 3 mars på C More och sänds senare i TV4. Foto: Baldur Bragason/Filmlance/C More

När du fick frågan om du ville vara med i ”Beck” – vad var din spontana reaktion då?

– ”Beck” är en ju en del av ens uppväxt, moderskeppet liksom. Så jag började med att kolla på de senaste filmerna där Kristofer är med och vad de har gjort och förändrat. Då kände jag att man känner igen bygget – ”Beck” är ju som en egen genre – men att det finns en utveckling i manusarbetet.

– Med de filmer som jag har gjort upplever jag också det som att det är mer karaktärsdrivet och relationsdrivet, vilket jag tror är en ganska naturlig utveckling av krimgenren. Sedan frågade jag mig så klart: var fan är tjejerna?

Det förstår jag. 

– Så jag förstår det här valet som de har gjort, och det är ett väldigt bra val och det känns mycket roligt att få vara den som är med och förändrar.

Det där är intressant: när man har ett moderskepp som det ”Beck” ändå är, ska man ta små, små förändringssteg eller ska man brassa på. Jag tycker att man har fixat det snyggt i att man smög in Steinar, sedan Becks pension och att han kommer tillbaka och nu då Alex Beijers entré. 

– Ja, och som svar på din fråga om min spontana reaktion och om jag ska vara helt ärlig så var det verkligen så att jag kände att antingen är jag med om hjärt-lungräddning eller så är jag faktiskt med och förändrar något som fortfarande håller och kan bli ännu bättre.

– Har man en inarbetad publik som ”Beck” har så tänker jag att alla förändringar, små som stora, är förändringar som man måste göra, även om det är ganska riskfyllt.

 

Fanns utmaningen för dig i att det var ett förändringsarbete, att det var första gången som en kvinna skulle in på det här sättet i det här mansdominerade universumet eller vad såg du som utmanande med rollen?

– Utifrån det perspektivet är väl utmaningen att kunna leverera på sådan nivå att man blir accepterad, att det fungerar och att det går hem.

– Skådespelarmässigt handlade det om att göra henne mänsklig. Alex är en naturlig ledartyp och en auktoritet, samtidigt har hon offrat mycket av sitt privatliv och då ville jag gestalta någon slags sårbarhet i det.

Det känns också som att de nya filmerna borrar mer i det privata och i relationerna mellan rollfigurerna.  

– Ja, och man vet ju egentligen inte så mycket om Alex. Man kommer få veta mer i den fjärde filmen, men hon har ju inga barn, hon är inte gift och man vet ju egentligen inte heller vad hon har för sexuell läggning. Där har manusförfattarna varit smarta i det att de smög in henne i första filmen och har gett tittarna småbitar av henne.

– Och där har kanske utmaning funnits: det är ju en utredning som pågår i varje film och det jag har försökt jobba med är vem Alex är beroende på vem i gruppen hon är med, hur de är sinsemellan, hur hon är med Steinar mot när hon är med Beck och så vidare.

"Beck - utan uppsåt" är den 37:e filmen i filmserien. Foto: Baldur Bragason/Filmlance/C More
”Beck – utan uppsåt” är den 37:e filmen i filmserien. Foto: Baldur Bragason/Filmlance/C More

Utan att veta hur den fjärde filmen slutar, är du sugen på att göra mer ”Beck” om det nu skulle vara så att det blir fler filmer framöver?

– Jag vet ju inte om det blir någon fortsättning, men jag tänker att det är en ganska stor förändring som sker nu och det vore ju tråkigt att inte ta reda på hur det går.

Att det nu kommer in en kvinna som gruppchef, känns det som att det är en förändring som kommer i rätt tid eller borde det ha skett tidigare?

– Det är klart att det borde ha skett långt mycket tidigare.

Ja, jag håller med. När den fjärde filmen i år har sänts finns det 38 ”Beck”-filmer och i 35 av dem kommer det att ha varit en gruppchef som är man, även om det funnits kvinnliga chefer över Martin Beck. 

– ”Beck” hade så klart inte varit ”Beck” om det inte hade handlat om Martin Beck, och jag tror inte att de kommer att döpa om filmserien till Martina Beck, men det är klart att jag förespråkar en kvinnlig gruppchef. Men det gäller ju inte bara ”Beck”, det gäller allt.

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om ”Beck”-filmerna