Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Förändringen som lyckades – så bra är ”Beck – utan uppsåt” på C More

Peter Haber som Martin Beck och Jennie Silfverhjelm som Alexandra Beijer i "Beck - utan uppsåt". Foto: Baldur Bragason/Filmlance/C More
Peter Haber som Martin Beck och Jennie Silfverhjelm som Alexandra Beijer i ”Beck – utan uppsåt”. Foto: Baldur Bragason/Filmlance/C More

”Utan uppsåt” är den bästa av de hittills tre nya ”Beck”-filmer som har sänts i år. Tacka Jennie Silfverhjelm för det. 

3geting

Vilken härlig metamorfos ”Beck”-franchisen är inne i.

Visst, den här förändringen har pågått under en längre tid, och började med att Mikael Persbrandt och produktionsbolaget Filmlance gick skilda vägar.

Det öppnade för att Kristofer Hivju och hans Steinar Hovland snabbt kunde ta en given plats i utredningsgruppen, vilket i sin tur gav manusförfattarna en möjlighet att ta sig en rejäl funderare på Martin Beck.

Behövde han verkligen vara polis? Om inte: vad skulle han göra då?

När händelserna i ”Sista dagen” – för övrigt den överlägset bästa i den nya vågen av ”Beck”-filmer – tvingade Martin Beck att ifrågasätta sitt liv och sitt yrke var bollen i rullning på riktigt.

De två första av årets filmer – ”Ditt eget blod” och ”Den tunna isen” – är också som bäst när strålkastarljuset landade på Peter Haber och de val som Martin Beck måste göra.

Konsekvenserna av ett av hans val är även det som ger ”Beck – utan uppsåt” extra schvung och spänning.

"Beck - utan uppsåt" är den 37:e filmen i filmserien. Här syns Kristofer Hivju som Steinar Hovland. Foto: Baldur Bragason/Filmlance/C More
”Beck – utan uppsåt” är den 37:e filmen i filmserien. Här syns Kristofer Hivju som Steinar Hovland. Foto: Baldur Bragason/Filmlance/C More

För nu gör nya rollfiguren Alexandra ”Alex” Beijer entré och hon både känns och upplevs som sista pusselbiten i det förändringsarbete som teamet bakom ”Beck” lagt i de senaste filmerna.

Jennie Silfverhjelm gestaltar Alex Beijer med sedvanlig skärpa; glimten i ögat är lika närvarande som den omedelbara uppfattningen om att det här är en person lika säker i sin profession som på sig själv. Och det behövs tyvärr, eftersom hon är den första kvinnliga gruppchefen i ett mansdominerat yrke.

Klyschigt kanske, men å andra sidan: i och med Silfverhjelms skådespeleri och det samspel hon har med Kristofer Hivju blir ”Utan uppsåt” en av de första ”Beck”-filmerna där själva mordutredningen endast är ett verktyg för att skruva åt eller lufta relationerna mellan filmseriens huvudrollfigurer.

Mordfallet i övrigt? En ständig ljuspunkt är skådespelaren Eric Ericson, annars är historien tämligen oinspirerat skriven med tanke på det komplexa ämne den bottnar i.

”Beck”-ramen är alltså den samma, men tavlan har lyckligtvis fått nya färger – dessa kan förhoppningsvis blandas till helt nya nyanser framöver.

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om ”Beck”

# ”Beck – utan uppsåt” har premiär 3 mars på C More. Filmen sänds senare i TV4. Wilhelm Behrman har skrivit manuset, Jörgen Bergmark regisserar. I rollistan: Peter Haber, Kristofer Hivju, Jennie Silfverhjelm, Måns Nathanaelson, Anna Asp, Eric Ericson, Elmira Arikan med flera.