SPOILER ALERT

Leif GW Perssons makt – så här byggdes SVT:s ”Veckans brott”

Leif GW Persson och Camilla Kvartoft gör nu den 16:e säsongen av "Veckans brott" i SVT. Foto: Foto: Magnus Liam Karlsson /SVT
Leif GW Persson och Camilla Kvartoft gör nu den 16:e säsongen av ”Veckans brott” i SVT. Foto: Foto: Magnus Liam Karlsson /SVT

I ”Efterlyst” såg SVT en expert som inte riktigt blommat ut. Så de gjorde tvärtom – polisprofessorn fick allt fokus och en massa makt. Nu är Leif GW Persson en av Sveriges största tv-profiler och resultatet – ”Veckans brott” – en av public service stora tittarsuccéer. Hemligheten bakom: Samspelet mellan professorn och programledaren Camilla Kvartoft. ”Leif har varit jätteviktig för mig. Det var han som gjorde att jag fick jobbet”, säger Camilla Kvartoft. 

I september hyllades Leif GW Persson med stående ovationer av den svenska tv-branschen. Men något tacktal, det fick han inte hålla på Kristallengalan.

Några veckor tidigare hade Leif GW Persson, en av SVT:s mest välkända profiler, jämfört SVT med Nordkorea – och det på TV4:s pressdag.

Kriminologiprofessorn misstänkte att skälet till att han inte fick hålla sitt tacktal handlade om att SVT ”kanske förväntade sig fler nordkoreanska utläggningar”.

Må så vara, men hela händelsen var ytterligare ett bevis på Leif GW Perssons ställning inom svensk tv. Få programledare får jobba på både SVT och TV4 under samma år i framträdande roller och i stora tv-program.

Leif GW Persson, 72, är en av dem.

Och det är inte bara där hans makt visar sig.

Leif GW Persson är programledare för "GW:s mord" i TV4. Foto: Pär Bäckstrand/TV4
Leif GW Persson är programledare för ”GW:s mord” i TV4. Foto: Pär Bäckstrand/TV4

När ”Veckans brott” skulle börja sändas i SVT arbetade Camilla Kvartoft, 49, på Studio Ett. SVT erbjöd Kvartoft en anställning på fem månader – något hon inte ville lämna sitt jobb på Sveriges Radio för. Hon tackade därför nej.

Efter ett tag återkom SVT med ett nytt erbjudande om fast anställning.

– Det var GW som hade dragit i lite trådar där, har Kvartoft berättat i podcasten Värvet.

Nu utvecklar Camilla Kvartoft:

– Leif har varit jätteviktig för mig. Det var han som gjorde att jag fick jobbet på ”Veckans brott” och även om jag jobbat med samhällsjournalistik och politik på radion tidigare så fick jag en mycket större publik, säger hon och fortsätter:

– Och det gäller alla som jobbar med ”Veckans brott”: tack vare Leif så får vi göra ett program som når så många fler. Därför känns det också väldigt public service: vi är ett samhällsprogram som vill förklara och fördjupa där Leif drar in den stora publiken.

När jag pratar med programmakare, redaktörer och producenter om Leif GW Perssons ställning i tv-branschen beskrivs han bland annat som en folkkär auktoritet, som en person som i intervjusammanhang ensam kan lyfta ett tv-program och, naturligtvis, som en tittarmagnet.

Få nämner att Leif GW Persson – via ”Efterlyst”, ”Veckans brott” och ”GW:s mord” i TV4 – också är en folkbildare, något som även bidrar till hans status som tv-profil.

Camilla Kvartoft håller med:

– När han kom med förslaget att börja med ”Veckans brott” så hade han verkligen en tanke om att det skulle finnas folkbildande inslag i programmet. Mycket av det präglar allt vi gör: på ett begripligt och jordnära sätt förklarar han hur det fungerar och även om vi tar upp obehagliga saker så kan han placera det i ett sammanhang.

gwgustafsson
Robert Gustafsson spelar huvudrollen i en ny tv-serie i Kanal 5 som Leif GW Persson varit med och skapat. Foto: Kanal 5

Författaren och kriminologen Leif GW Persson fick sitt tv-genombrott när han medverkade i ”Måndagsbörsen” 1981. Jonas Hallbergs intervju med GW är en klassiker och en försmak på vad som skulle komma.

1998 satte sig Leif GW Persson bredvid Hasse Aro för första gången och blev snabbt en självklar del av TV3:s ”Efterlyst”. 12 år senare gick Leif GW Persson vidare till SVT och ”Veckans brott”.

– Jag vill gärna tro, och det här tror jag han tycker själv också, att ”Veckans brott” har betytt mycket för bilden av honom och hans populäritet. Dels handlar det om samspelet mellan Leif och Camilla, men det samspelet fanns mellan honom och Hasse Aro också, fast märkligt nog plockade de aldrig fram Leif i helfigur under alla år. Han var den där experten som satt vid sidan av och dök upp innan en paus, säger Lars Lampers, redaktör för ”Veckans brott”, och fortsätter:

– Vi har mer tagit fram honom i helfigur. Programmet är uppbyggt kring honom och inslagen är till viss del anpassade efter vad han är intresserad av.

Det språnget i tv har också lett till extra klirr i kassan.

Leif GW Persson har nästan fördubblat omsättningen i sitt bolag på fyra året – den senaste vinsten landade på nära åtta miljoner kronor.

I bolaget finns två anställda: Leif GW Persson själv och hustrun Kim Persson som är bolagets vd. 2016 tog paret ut drygt 6,4 miljoner i löner.

– Vi tar ut hyggliga löner. Min fru sköter det praktiska, jag lägger mig aldrig i sånt. Jag skriver böcker och medverkar i olika sammanhang. Hon sköter förhandlingarna, har Leif GW Persson tidigare sagt till Expressen.

Och även om han bland annat skriver böcker, krönikör och håller föreläsningar är det de olika tv-program Leif GW Persson medverkar i som stärker hans varumärke mest och bäst.

”Veckans brott” har exempelvis länge och varje vecka setts av över en miljon tittare – faktum är att inget avsnitt av tv-program i år har haft tittarsiffror under 1,2 miljoner tittare.

Så vad är det då som gör Leif GW Persson till ett tv-fenomen olikt något annat?

– Han är sig själv och så okonstlad. Han har humor och självdistans och uttrycker sig på ett väldigt roligt sätt där han vågar ta i. Han har lång erfarenhet och kunskap och man vill höra honom analysera, säger Camilla Kvartoft och fortsätter:

– Han är Sveriges största tv-personlighet och det är otroligt hur han har lyckats hålla det under så många år.

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om ”Veckans brott”