Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Gråzon” en fullträff för TV4 och C More – så bra är den nya tv-serien

Joachim Fjelstrup och Tova Magnusson på en bild från "Gråzon". Foto: C More
Joachim Fjelstrup och Tova Magnusson på en bild från ”Gråzon”. Foto: C More

Grattis, TV4 och C More. I ”Gråzon” har ni hittat en fullträff som håller från start till mål.  

4geting

Efter nio avsnitt ”Gråzon” sitter man på nålar.

Visst, redan från start är det svårt att undkomna det spänningsnät som serien kastar; efter första avsnittet är man medveten om att man kommer se åtminstone halva säsongen och senare, när man är nära målgången, är man nästan desperat att få se hur säsongen ska sluta.

Men.

Det här är något som flera serier lyckas med.

Att fånga tittarens intresse och tvinga fram ett slags beroende med exempelvis cliffhangers är ju inte ovanligt, utan snarare den konstruktion som berättigar  spänningsseriernas existens

Det som skiljer ”Gråzon” från mängden är att manusförfattarna Oskar Söderlund och Morten Dragsted inte värjer sig från det komplext mänskliga; duon behandlar relationerna mellan seriens centrala gestalter med respekt vilket gör att rollfigurerna fördjupas i takt med handlingen och då utan att den ena delen ivrigt springer före den andra.

Det är också avväpnande att se hur Söderlund och Dragsted långsamt låter svart och vitt mötas i en berättelse där frågan är om det tematiskt gråa ska blandas mörkare eller ljusare när säsongen är klar.

 Birgitte Hjort Sørensen och Tova Magnusson spelar huvudrollerna i C Mores nya orignalserie "Gråzon" som har premiär 22 februari. Foto: C More
Birgitte Hjort Sørensen och Tova Magnusson spelar huvudrollerna i C Mores nya orignalserie ”Gråzon” som har premiär 22 februari. Foto: C More

Tova Magnusson gör rollen som Säpo-agenten Eva Forsberg. Hon hittar en skarpladdad missil i en lastbil i Göteborgs hamn. Ytterligare en missil saknas. En terrorattack någonstans i Skandinavien verkar förestående.

De första ledtrådarna pekar mot Danmark. Säpo och danska PET inleder ett samarbete och med det placeras Jesper Lassen (Joachim Fjelstrup) på spelplanen.

Samtidigt kämpar drönaringenjören Victoria Rahbek (Birgitte Hjort Sørensen) med att hålla sig själv och sin son vid liv.

Det som började som ett slumpartat möte med en flyktig bekant utvecklas till ett kidnappningsdrama där gränser flyttas och suddas ut. Victoria tycks endast ha en utväg: dela med sig av den information som Iyad (Ardalan Esmaili) behöver.

 

Efter att TV4 och C More rullat ut sin första stora dramasatsning i ”Modus” har man varit relativt försiktig med att ta fram röda mattan för nya tv-serier; i stället för en löpande band-princip föredrar man lång tid i utveckling för att försöka säkerställa ett slags kvalitetsstämpel på vad det innebär att vara en originalserie hos C More/TV4.

Med ”Gråzon” har det här lyckats.

Inte nog med att det är en serie vars huvudensemble är strålande i nära nog varje scen, det är också en serie med bra kondition. ”Gråzon” håller hela vägen och har tänkt maraton i stället sprint. Det gör självklart också att tillfredsställelsen hos tittaren landar djupare och är mer minnesvärd när man närmar sig slutet av säsongen.

Då, mot slutet alltså, blir det dessutom uppenbart på ett annat sätt än tidigare vilket underbart jobb Birgitte Hjort Sørensen och Ardalan Esmaili har gjort för att bygga den känslomässigt splittrade relation som är Victorias och Iyads.

Och då, mot slutet, blir det också obestridligt att ”Gråzon” är en fullträff för TV4 och C More.

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om din favoritserie

# ”Gråzon” har premiär 22 februari på C More. Serien sänds senare i TV4. Även Karin Franz Körlöf och Johan Rabaeus finns i rollistan. Jesper W. Nilsson regisserar de första fem avsnitten, medan Fredrik Edfeldt och Jörgen Bergmark tar hand om de avslutande fem. Producent är Rasmus Thorsen på Cosmo film. För den här recensionen har jag sett de nio första avsnitten. Efter att ha sett de första fem avsnitten skrev jag det här.