SPOILER ALERT

Nu är slutet här för ”Bron” – så bra är seriens fjärde och sista säsong

Sofia Helin som Saga Norén på en bild från det sista avsnittet någonsin av "Bron". Foto: Jens Juncker/SVT
Sofia Helin som Saga Norén på en bild från det sista avsnittet någonsin av ”Bron”. Foto: Jens Juncker/SVT

”Bron” slutar på topp. Efter en säsong som varit seriens bästa vinkar man farväl med en värdig final som Sofia Helin dominerar. 

4geting

Slutet kan komma att definiera en tv-serie.

Ett bra avslut gör serien bättre än vad den egentligen är.

Ett sämre slut förstör minnen av förträfflighet och river sönder stunder av kvalitet.

Ett avslut som vågar gå utanför ramarna förlänger seriens liv och ger tittaren bränsle nog att spekulera och fantisera om vad som händer när eftertexterna börjar rulla.

Att Hans Rosenfeldt, produktionsbolaget Filmlance och SVT väljer att avsluta ”Bron” efter fyra säsonger är rätt beslut. Tack vare den vetskapen har man kunnat göra seriens bästa omgång och därmed sluta på topp.

I och med att huvudmanusförfattarna Rosenfeldt och Camilla Ahlgren skrivit mot ett definitivt slut för Saga Norén har duon tvingats ta hand om allt som har hänt i huvudpersonens förflutna. Därmed är det också logiskt att säsongens tematik kretsat kring identitet: vem har Saga Norén blivit och vem vill hon vara?

Grävandet i Saga Noréns inre liv började på riktigt i ”Brons” tredje säsong och fördjupas ständigt i den fjärde. Under den resan har skådespelaren Sofia Helin tagit varje möjlighet att ytterligare mejsla fram den rollfigur som sedan länge är ”Saga Norén, länskrim Malmö” med det svenska folket.

Sofia Helin och Thure Lindhardt spelar huvudrollerna i "Bron" som Saga Norén och Henrik Sabroe. Foto: Jens Juncker/SVT
Sofia Helin och Thure Lindhardt spelar huvudrollerna i ”Bron” som Saga Norén och Henrik Sabroe. Foto: Jens Juncker/SVT

Att Sofia Helin är en utomordentligt skicklig skådespelare är självklart ingen hemlighet, men hennes gestaltning av Saga Norén når nya höjder i fjärde säsongen av ”Bron”. I seriefinalen handlar det framför allt om en scen som etsar sig fast: i några korta sekunder släpper Helin den betongväst som är Saga Norén och med det förändras rollfiguren.

Saga Noréns ögon blir Sofia Helins.

Saga Noréns axlar sjunker en aning och hennes kropp blir mjukare.

Där och då blir Saga Norén varm och personlig på ett sätt som Saga Norén aldrig har varit förut; det handlar om en flyende stund, men det är en av de starkaste i ”Bron”.

Med facit i hand ska man också tacka alla lyckliga stjärnor att Kim Bodnia hoppade av ”Bron” inför seriens tredje säsong. I Henrik Sabroe (Thure Lindhardt) fick ”Bron” den typ av rollfigur som öppnade för att Saga Noréns utveckling kunde ta andra vägar än vad som hade varit möjligt med Martin Rohde vid hennes sida.

Det här blir om inte annat tydligt i det allra sista avsnittet av ”Bron”. Där vävs massa trådar samman på ett sätt som inte bara är spännande utan också djupt tillfredsställande.

Slutet?

Den sista scenen?

Jodå.

Den är smart, logisk, perfekt och allt man som tv-tittare önskar sig.

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om ”Bron” i SVT

# ”Bron” avslutas med det åttonde avsnittet i seriens fjärde säsong. Det avsnittet sänds 18 februari i SVT och blir tillgänglig 02.00 natten till söndag i SVT Play. Hans Rosenfeldt och Camilla Ahlgren är huvudmanusförfattare. Sofia Helin och Thure Lindhardt spelar huvudrollerna. Rumle Hammerich har regisserat avsnittet.