SPOILER ALERT

Vilket fiasko, SVT – så här får ni inte behandla ”Bron”-tittarna

Sofia Helin som Saga Norén och Thure Lindhardt som Henrik Sabroe på en bild från avsnitt 5 i "Bron" säsong 4. Foto: Jens Juncker/SVT
Sofia Helin som Saga Norén och Thure Lindhardt som Henrik Sabroe på en bild från avsnitt 5 i ”Bron” säsong 4. Foto: Jens Juncker/SVT

Klumpigt, SVT. Så här får ni inte behandla tv-tittarna och ”Bron”-fansen. 

Det är naturligtvis obeskrivligt dumt. Rent ut sagt korkat.

Därför är det viktigt att vi tar det från början.

Tidigt stod det klart att den fjärde säsongen av ”Bron” blir seriens sista.

I början av december såg jag de två första avsnitten för första gången. Kort därefter ytterligare två. Fyra avsnitt innan premiären i SVT alltså.

Min förvåning var därför stor när jag fick se vilka scener SVT valde att ha med i trailers och teasers.

I en av dem visades scener från ett avsnitts cliffhanger.

I en annan avslöjades delar av upplösningen på en cliffhanger.

Och då ska vi inte snacka om den korta trailer som retsamt ska dra in tv-tittarna till ”Brons” sista avsnitt någonsin (som om det behövdes), men som är ett fiasko i konsten att bygga spänning.

Har man sett två kriminalserier i sitt liv och sedan den här trailern är det tämligen enkelt att räkna ut vad som är på väg att hända i en av scenerna.

Har man dessutom upptäckt två av pressbilderna som hör till ”Brons” avslutning räcker det att lägga ihop ett och ett och så har man svaret framför sig.

Och vad värre är: har man den information blir man mer eller mindre säker på vad som väntar runt nästa hörn.

Precis, det smakar inte alls bra i munnen just nu.

Då ska man veta att SVT har klippt andra avsnittstrailers – de har aldrig har sänts – där ännu fler detaljer avslöjas; när det gäller sista avsnittet handlar det om detaljer som hade gjort det ännu enklare att på pricken komma fram till vad en sekvens är tänkt att leda till.

Visst, bortser man från den skamlösa behandling av ”Brons” sista avsnitt, måste man erkänna att SVT blivit bättre ju längre in i seriens fjärde säsong vi har kommit. Samtidigt misstänker jag att det beror mer på produktionsbolaget Filmlance än vad det är SVT:s förtjänst.

För många tittare hittas tjusningen med ”Bron” i möjligheten att gissa sig fram till svaret, att försöka lägga det pussel vars bitar seriens manusförfattare Hans Rosenfeldt och Camilla Ahlgren har spritt ut över åtta avsnitt.

Nu blev det inte så.

I stället är sannolikheten stor att SVT förstörde delar av festen.

Hade jag inte sett de sista avsnitten av ”Bron” i förväg hade jag varit fly förbannad.

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om ”Bron” i SVT