Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

Första titten: Så bra är ”Gråzon” med Tova Magnusson och Birgitte Hjort Sørensen på C More & TV4

 Birgitte Hjort Sørensen och Tova Magnusson spelar huvudrollerna i C Mores nya orignalserie "Gråzon" som har premiär 22 februari. Foto: C More
Birgitte Hjort Sørensen och Tova Magnusson spelar huvudrollerna i C Mores nya orignalserie ”Gråzon” som har premiär 22 februari. Foto: C More

Här har vi en tuff vinnare i lyxförpackning. C Mores nya originalserie ”Gråzon” förtjänar att bli en tittarsuccé. 

4geting

Tova Magnusson!

Birgitte Hjort Sørensen!

Ardalan Esmaili!

Jodå, alla tre utropstecken är där av rätt anledningar eftersom det är den här trion som bär ”Gråzon”, C Mores nya originalserie med premiär 22 februari.

”Gråzon” är en serie som är fängslande direkt och smart och driftig i sitt sätt att berätta historien som börjar med att säpoagenten Eva Forsberg (Tova Magnusson) hittar en skarpladdad missil i en lastbil i Göteborgs hamn. Ytterligare en missil saknas. En terrorattack någonstans i Skandinavien verkar förestående.

Ledtrådarna pekar mot Danmark. Säpo och danska PET inleder ett samarbete och med det placeras Jesper Lassen (Joachim Fjelstrup) på spelplanen.

Samtidigt kämpar drönaringenjören Victoria Rahbek (Birgitte Hjort Sørensen) med att hålla sig själv och sin son vid liv. Det som började som ett slumpartat möte med en flyktig bekant utvecklas till ett kidnappningsdrama där gränserna flyttas och suddas ut ju längre in i serien vi kommer. Victoria tycks endast ha en utväg: dela med sig av den information som Iyad (Ardalan Esmaili) behöver.

Joachim Fjelstrup och Tova Magnusson på en bild från "Gråzon". Foto: C More
Joachim Fjelstrup och Tova Magnusson på en bild från ”Gråzon”. Foto: C More

Oskar Söderlunds och Morten Dragsteds manus har sylvassa spänningskrokar från första stund och slösar inte på krafterna i onödan. ”Gråzon” är ett serie som med envishet ska hålla hela vägen in i mål i stället för att krokna halvvägs. Därför är det också imponerande och logiskt att nya scener utmanar sina föregångarna i både kvalitet och spänning.

Det är dessutom en konstruktion som ger seriens huvudensemble möjlighet att flexa alla möjliga skådespelarmuskler. Tova Magnusson är särskilt exceptionell i en emotionellt knastertorr gestaltning byggd för att lyfta erfarenhet och personlighet; Eva Forsberg är bra på sitt jobb och där ingår att ständigt åsidosätta de egna känslorna.

På andra sidan finns Victoria Rahbek, som får liv tack vare Birgitte Hjort Sørensens pendlande mellan chock, rädsla och ett slags vanvettig överlevnadsinstinkt.

Lyckligtvis har produktionsbolaget Cosmo Film också gjort helt rätt i valet av Ardalan Esmaili. I hans händer knådas rollen till ett komplext och mänskligt porträtt i stället för ytterligare en stereotyp skurk med rötter i Mellanöstern.

Den klaustrofobiska känslan i ”Gråzon” påminner om den som finns i ”Homeland” när den serien är som bäst och genomgående är C Mores senaste originalserie snyggt  internationell i båda stil och utförande.

Efter fem avsnitt blir frågan därför inte om ”Gråzon” är bra, utan var på listan över de bästa svenska spänningsserierna den placerar sig när första säsongen är slut.

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om ”Gråzon” på C More

# ”Gråzon” har premiär 22 februari på C More. Serien sänds senare i TV4. Även Karin Franz Körlöf och Johan Rabaeus finns i rollistan. Jesper W. Nilsson regisserar de första fem avsnitten, medan Fredrik Edfeldt och Jörgen Bergmark tar hand om de avslutande fem. Producent är Rasmus Thorsen på Cosmo film. För den här recensionen har jag sett de fem första avsnitten.