Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SPOILER ALERT

Kim Bodnia kunde varit med i sista säsongen av ”Bron” – tackade nej

Sofia Helin som Saga Norén på en bild från den fjärde och sista säsongen av "Bron". Foto: Jens Juncker/SVT
Sofia Helin som Saga Norén på en bild från den fjärde och sista säsongen av ”Bron”. Foto: Jens Juncker/SVT

Kim Bodnia fick frågan om att vara med i sista säsongen av ”Bron” men tackade nej. Nu berättar seriens manusförfattare Hans Rosenfeldt om scenen som aldrig blev av. ”Det hade varit vår lilla gåva till tittarna”, säger Hans Rosenfeldt.

Kim Bodnia hoppade av ”Bron” efter två säsonger. I seriens sista säsong nämns rollfiguren Martin Rohde, men han dyker inte upp i de nya avsnitten.

Nu kan Spoiler alert berätta att Kim Bodnia fick frågan om att vara med i ”Bron” igen, men att den danska skådespelaren tackade nej.

Hade Bodnia valt att återvända till serien skulle han ha synts i sjätte avsnittets flashbacksekvens.

Då backas bandet fyra år och tittarna får reda på vad som egentligen hände med Tommy, som är en central person för Saga Noréns och Henrik Sabroes utredning.

Det tittaren får veta är att Tommy var yrkeskriminell och samtidigt polisens informatör. Han var lovad strafflindring och en ny identitet för det han kunde berätta. Henrik Sabroe var Tommys kontaktperson.

Det som vi däremot aldrig kommer få se är när Henrik Sabroe och Martin Rohde springer på varandra i polishuset.

Sarah Boberg och Thure Lindhardt i "Bron" säsong 4. Foto: Jens Juncker/SVT
Sarah Boberg ochThure Lindhardt i ”Bron” säsong 4. Foto: Jens Juncker/SVT

Hans Rosenfeldt, huvudmanusförfattare och upphovsman till ”Bron”, säger att Kim Bodnia ”tackade vänligt men bestämt nej” till att göra ”Bron” igen.

– Ja, det var i en av flashbacksscenerna som vi hade skrivit in en scen med Martin, men Kim ville inte göra det, säger Hans Rosenfeldt.

Synd. 

– Ja, det hade varit vår lilla gåva till tittarna. Vi vet ju exakt när den här flashbacken utspelar sig och det är när de har hittat de sju liken i den sänkta motorbåten i säsong två. Så Henrik och Martin skulle ha haft en scen i flashbacken, men Kim ville inte komma tillbaka, säger Hans Rosenfeldt och fortsätter:

– Det var en scen som var en gåva till tittarna och inte påverkade något storymässigt, men när Kim inte ville vara med så strök vi den.

Tanken var att Henrik och Martin skulle träffas på polishuset?

– Ja. Den fanns en scen där Henrik ser Sagas Porsche och efter det skulle han ha träffat Martin i korridoren.

Jag förstår. Och där småsnackar de lite?

– Ja, och det skulle också ha sått ett litet, litet frö hos Henrik att den här nya svenska polisen är väldigt, väldigt bra. Tanken där var att det skulle ge tittaren svaret på varför Henrik var så angelägen att jobba med Saga i början av säsong tre; han visste att Saga var vass eftersom Martin sagt det till honom och är det någon som kan fixa hans grejer så är det Saga.

Även om då inte Martin är med i flashbacken så är Hans (Dag Malmberg) tillbaka även om det är en kort, kort scen. 

– Det vi kände där var att värdet med att göra en flashback är att vi kan göra lite roliga saker för de som verkligen gillar serien. Och det är ju roligt att se Hans igen.

Kim Bodnia och Sofia Helin på en bild från andra säsongen av "Bron". Foto: SVT
Kim Bodnia och Sofia Helin på en bild från andra säsongen av ”Bron”. Foto: SVT

Det var under manusarbetet med säsong 3 av ”Bron” som Kim Bodnia hoppade av serien. Han var missnöjd med hur berättelsen om Martin Rohde skulle utvecklas; han gillade inte vad Rohde skulle göra, gillade inte sidoberättelserna och han ville att avsnitten skulle gå åt ett annat hål än de manus han läste.

Efter diskussioner med Hans Rosenfeldt valde Kim Bodnia att lämna ”Bron”.

– Han gillade verkligen inte hela tredje säsongen. Då är det svårt. Vi kunde inte röra runt så mycket med den tiden som fanns kvar innan inspelningsstart, sa Hans Rosenfeldt i samband med premiären av tredje säsongen.

– Men det är inte en konflikt. Jag sa att så stora ändringar kan vi inte göra, och då sa han, ”vet du vad, då tror jag att ni får göra det utan mig”.

Sofia Helin konstaterade:

– Det var inte så enkelt som att ”Kim hoppar av”, utan det var en process som ledde fram till beslutet att vi måste gå en annan väg. Det är klart att det var ett spännande och intensivt samarbete som tog sitt avslut där, men jag har också kunnat använda det mycket i karaktären, så det var väldigt spelbart att Saga blev så övergiven och ensam.

Kim Bodnia kommenterade för första gången sitt avhopp i en intervju med Ekstrabladet. Han bekräftade då att han inte var nöjd med den resa som Martin Rohde skulle ta. Senare, i en intervju med den israeliska tv-kanalen Walla, sa Kim Bodnia:

– Antisemitismen växer, särskilt i Malmö där vi spelade in ”Bron”. Det är inte säkert som jude där. Självklart gjorde det att beslutet att hoppa av blev enklare.

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om ”Bron” i SVT