Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

”Bonusfamiljen” är tillbaka i SVT med säsong 2 – ännu bättre än sist

"Bonusfamiljen" säsong 2 har premiär 29 januari 2018 i SVT. Foto: Ulrika Malm/SVT
”Bonusfamiljen” säsong 2 har premiär 29 januari 2018 i SVT. Foto: Ulrika Malm/SVT

Här är ett glädjebesked för alla ”Bonusfamiljen”-fans: Förra årets bästa svenska tv-serie är ännu bättre i sin andra säsong. 

4geting

Vilken lyx det är att få tio nya avsnitt ”Bonusfamiljen” redan ett år efter seriens urpremiär. Men här var SVT och produktionsbolaget FLX smarta: förnya snabbt och spela in direkt. Något som har betydelse för seriens trovärdighet eftersom tonåringar och äldre barn är en så viktig del av dess bultande hjärta.

Därmed kan seriens andra säsong börja drygt ett halvår sedan sist, då när vi träffade Katja, Eddie, Martin, Gugge och övriga personer senast. Ni vet, det där gänget som mer eller mindre motvilligt sammanförts i och med Lisa och Patriks blixtförälskelse.

Var Lisa och Patriks kärlek kan landa är det första vi blir varse i säsongspremiären – det visar sig vara en flashforward, så därefter kastas vi två månader tillbaka i tiden. Vägen till något annat, kanske omvälvande förändring, är alltså vad vi ska få följa.

Således ljuder ett andra startskott: Lisa ska tillbaka till jobbet, Patrik börja sin pappaledighet. Familjens senaste tillskott är som alla barn en uppmärksamhetstjuv, men det är Lisa och Patrik själva som ställer till det för sig.

Jämfört med första säsongen lyfter Vera Vitali och Erik Johansson tyngre känslovikter, men de gör det tillsammans och det är något som genomsyrar hela ”Bonusfamiljen”. Skådespelarna studsar mot varandra i vacker dans och tycks kunna vända sig var som helst för att bjuda upp. Återigen är även en sådan enkel sak som att rollfigurerna pratar i mun på varandra enastående avväpnande och något som ger en känsla av autenticitet i ”Bonusfamiljens” vardag.

bonusfamiljens2
Den sprudlande ensemblen i ”Bonusfamiljen” säsong 2. Foto: SVT

Fortsatt imponerande i den här kontexten är Petra Mede. Hennes emotionellt tillknäppta Katja tvingas omvärdera både val och åsikter, men inte utan motstånd. Samma gäller tittarfavoriten Eddie, som i Frank Dorsins gestaltning växer framför våra ögon.

För sådan är den, ”Bonusfamiljen” säsong två: på vissa ställen fördjupas berättelsen, på andra låter manusförfattarna nya grenar växa. ”Bonusfamiljen” har ju lyxen att inte bara ha en sprudlande ensemble utan även rollfigurer som hänger ihop; ett för stunden obetydligt beslut ger ringar på vattnet och påverkar ofta någon annan, många gånger den man minst anar. Det är den sortens dominoeffekt som charmerar och gör att man ständigt vill se mer.

Därför är ”Bonusfamiljens” tredje säsong efterlängtad redan nu – låt det kvickt bli 2019.

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om ”Bonusfamiljen” säsong 2

# ”Bonusfamiljen” säsong 2 har premiär 29 januari i SVT och SVT Play. Moa Herngren, Clara Herngren, Felix Herngren, Niclas Carlsson, Jonna Bolin-Cullberg och Ditta Bongenhielm har skrivit manus, medan Felix Herngren, Emma Bucht, Martin Persson och Eddie Åhgren är säsongens regissörer. I rollistan hittas Vera Vitali, Erik Johansson, Petra Mede, Fredrik Hallgren, Frank Dorsin, Jacob Lundqvist, Amanda Lindh, Barbro ”Lill-Babs” Svensson med flera.