Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

Förklaringen: Därför är säsong 4 den sista för ”Fröken Frimans krig”

Foto: Peter Cederling/SVT
Sofia Ledarp och Sissela Kyle spelar huvudrollerna i ”Fröken Frimans krig”. Foto: Peter Cederling/SVT

Den fjärde säsongen av ”Fröken Frimans krig” är den sista. Nu berättar upphovsmannen och manusförfattaren Pernilla Oljelund om ett av skälen till att den populära serien tar slut.  

Tanken var att säsong 3 skulle vara den sista. Men redan innan den sändes hade upphovsmannen och manusförfattaren Pernilla Oljelund börjat arbeta med en fjärde och avslutande omgång av den populära tv-serien.

Resultatet: tre nya avsnitt, varav det första hade premiär den 25 december och med en trogen skara tittare som tillsammans kunde räknas ihop till 1 372 000 för broadcastsändningen i SVT.

Nu, i kväll, visas det andra och, logiskt nog, fredagen den 29 december sänds det tredje och därmed det som är det allra sista avsnittet av ”Fröken Frimans krig”.

– Det här är ju som fyra miniserier: alla säsonger har haft en början, ett mitt och ett slut. Vi har inte varit säkra på att få fortsätta, så vi har inte kastat ut några trådar efter någon av säsongerna, säger Pernilla Oljelund och fortsätter:

– Det är något jag tycker om när jag ser det. Eftersom det görs så många säsonger av serier i allmänhet så är det inte alltid man får en känsla av avslut när man ser något.

Foto: Peter Cederling/SVT
Electra Hallman på en bild från ”Fröken Frimans krig” säsong 4, som är den sista. Foto: Peter Cederling/SVT

”Fröken Frimans krig” säsong 4 utspelar sig 1908. Arbetarrörelsen är på frammarsch. Dagmar Friman (Sissela Kyle) och hennes vänner träffar fabriksanställda Margit (Electra Hallman), ett möte som gör att de beslutar sig för att ta strid för de kvinnor som inte tillåts vara med i de organiserade fackföreningarna, eftersom männen i facken inte vill att deras löner ska dras ner av kvinnornas låga inkomster.

Sämre tider för nästan alla alltså och därmed ett tillfälle för handlaren Frithiof Johansson (Allan Svensson) och hans fru Rut (Ulla Skoog) att försöka tjäna en hacka. Saknas gör ett startkapital och därför vänder sig paret till Frithiofs rika men snåle onkel Hiram (Björn Gustafsson) – ett val som får konsekvenser naturligtvis.

Alma då? Som änka känner hon av och påverkas av ensamheten. Därför svarar hon på en bekantskapsannons, som det så fint heter i ”Fröken Frimans krig”. Att träffa den till synes förmögne Sievert Lindberg (Johannes Brost) blir dock en prövning för Alma (Lena T Hansson), precis som för trogne vännen Emmy (Maria Kulle).

Foto: Peter Cederling/SVT
Lena T Hansson och Johannes Brost i ”Fröken Frimans krig”. Foto: Peter Cederling/SVT

Pernilla Oljelund berättar nu ett av skälen till att ”Fröken Frimans krig” inte fortsätter – en anledning som är kopplad till första säsongen och den utgångspunkt  som serien har haft sedan start.

– Vi har ett huvudgalleri på fem personer och det som drabbar dem, det drabbar någon annan. Om jag skulle berätta en annan historia om exempelvis kvinnorörelsen kontra arbetarrörelsen så hade jag givetvis gjort Electra Hallmans rollfigur Margit till huvudperson. Men nu har vi den här serien som vi har och det ska handla om Dagmar, Kinna, Lottie, Alma och Emmy, säger Pernilla Oljelund och fortsätter:

– Så det finns fantastiska saker man hade kunnat ta upp, men det hade inte gått att göra någon av de här fem kvinnorna till fabriksarbetare på ett trovärdigt sätt. Det går inte.

Det är också därför som Pernilla Oljelund konstaterar att hon hade tyckt att ”det varit jättesvårt att skriva en femte säsong” och alltså inte på grund av att historierna om seriens kärntrupp tagit slut.

– Det som är svårt är att hitta någonting som inte riktigt är berättat om kvinnorörelsen eller jämställdhetskampen som kan vara ett slags krig och som ska hålla för tre avsnitt. Som sagt: det händer någon annan och inte de här fem kvinnorna och man vill ju inte att det ska bli krystat.

Pernilla Oljelund är upphovsman till ”Fröken Frimans krig” och har precis som tidigare skrivit manus till de tre avsnitt som är seriens fjärde säsong. Harald Hamrell regisserar och Maria Nordenberg är producent.

”Fröken Frimans krig” säsong 4 hade premiär 25 december 2017 i SVT. Då blev omgångens tre avsnitt tillgängliga i SVT Play.

Mattias Bergqvist finns på Twitter: bergqvist_m

Följ Spoiler alert på Facebook för det senaste om ”Fröken Frimans krig”