Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

Martin Beck som pensionär – då är det premiär för nya ”Beck”-filmerna

Peter Haber som Martin Beck och Charlotta Jonsson som Tina Sellstedt på en bild från de nya "Beck"-filmen "Ditt eget blod", som har premiär 1 januari 2018 på C More. Foto: Baldur Bragason/Filmance/C More
Peter Haber som Martin Beck och Charlotta Jonsson som Tina Sellstedt på en bild från de nya ”Beck”-filmen ”Ditt eget blod”, som har premiär 1 januari 2018 på C More. Foto: Baldur Bragason/Filmance/C More

Martin Beck som pensionär? Ja, i alla fall när ”Beck”-serien är tillbaka med fyra nya filmer under våren 2018. Tillbaka i sina respektive roller: Peter Haber och Kristofer Hivju. ”Det känns väldigt härligt att få bjuda på fyra helt nya filmer med våra älskade karaktärer – och kanske en och annan överraskning”, säger Josefine Tengblad, dramachef på TV4 och C More. 

Martin Beck är tillbaka, men nu som pensionär. Så i de fyra nya ”Beck”-filmer som kommer under våren 2018 är det Steinar Hovland, återigen spelad av Kristofer Hivju, som leder polisarbetet.

Den första av de nya filmerna har premiär 1 januari och har fått titeln ”Ditt eget blod”. Haber och Hivju finns naturligtvis i rollistan, precis som ”Beck”-bekantingar som Måns Nathanaelson, Anna Asp, Elmira Arikan, Rebecka Hemse och Ingvar Hirdwall. Mårten Klingberg har skrivit manus och regisserar filmen.

I ett slags beskrivning av den genomgripande berättelsebågen i den nya filmkvartetten skriver C More att ”Martin Beck går till botten med känslan om den stillsamma pensionärstillvaron verkligen är något för honom samtidigt som Steinar Hovland får en alltmer självklar och central position i gruppen. Konkurrens, familjeproblem och avundsjuka skakar om teamet både på det professionella och det privata planet och utsätter den annars så sammansvetsade Beck-gruppen för stora påfrestningar – samtidigt som svåra brott ska lösas.”

Kristofer Hivju spelar Steinar Hovland i de fyra nya "Beck"-filmerna som har premiär under våren 2018. Foto: Baldur Bragason/Filmlance/C More
Kristofer Hivju spelar Steinar Hovland i de fyra nya ”Beck”-filmerna som har premiär under våren 2018. Foto: Baldur Bragason/Filmlance/C More

C More bekräftar samtidigt premiärdatum och titlar för de övriga tre filmer som har premiär under våren 2018: ”Den tunna isen, 3 februari; ”Utan uppsåt”, 3 mars; ”Djävulens advokat”, 7 april.

Josefine Tengblad är dramachef för TV4 och C More och säger så här i en kommentar om att ”Beck” är tillbaka med fyra nya filmer under våren 2018.

”Det är helt makalöst hur ”Beck” efter 20 år fortsätter att leverera! Serien har slagit flera tittarrekord och våra senaste premiärer har varit enorma framgångar på C More och TV4. Därför känns det väldigt härligt att få bjuda på fyra helt nya filmer med våra älskade karaktärer – och kanske en och annan överraskning.”

Kristofer Hivju och Anna Asp på en bild från den första nya "Beck"-filmen "Ditt eget blod". Foto: Baldur Bragason/Filmlance/C More
Kristofer Hivju och Anna Asp på en bild från den första nya ”Beck”-filmen ”Ditt eget blod”. Foto: Baldur Bragason/Filmlance/C More
Måns Nathanaelson som Oskar Bergman, Peter Haber som Martin Beck och Anna Asp som Jenny Bodén. Foto: Baldur Bragason/Filmlance/C More
Måns Nathanaelson som Oskar Bergman, Peter Haber som Martin Beck ochAnna Asp som Jenny Bodén. Foto: Baldur Bragason/Filmlance/C More

Den första av de fyra nya ”Beck”-filmerna har alltså fått titeln ”Ditt eget blod”. I en beskrivning av handlingen går följande att läsa: ”En man misshandlas till döds i Mellanöstern. I Stockholm försvinner en ung kvinna på väg hem från arbetet. Två händelser som kommer att visa sig ha med varandra att göra. Eftersom Martin Beck har sagt upp sig, leder Steinar Hovland sökandet efter kvinnan. Men Martin dras snart in fallet när han hjälper Säpo att utreda en misstänkt terrorist.”

Här har Mårten Klingberg både skrivit manus och regisserat. Samma gäller film nummer två, ”Den tunna isen”. Klingberg har även skrivit manus till ”Utan uppsåt” och ”Djävulens advokat”, men de två filmerna har Jörgen Bergmark regisserat.

Peter Haber som Martin Beck, polisen som nu har gått i pension. Foto: Baldur Bragason/Filmlance/C More
Peter Haber som Martin Beck, polisen som nu har gått i pension. Foto: Baldur Bragason/Filmlance/C More

I rollistan för de nya ”Beck”-filmerna hittas bland andra Peter Haber, Kristofer Hivju, Jonas Karlsson, Måns Nathanaelson, Anna Asp, Elmira Arikan och Ingvar Hirdwall.

Filmserien produceras av Filmlance i samarbete med TV4, C More, Nordisk Film och ZDF.

”Beck – ditt eget blod” är 94 minuter lång och har premiär 1 januari 2018. Sedan väntar ytterligare tre filmer: ”Den tunna isen, 3 februari; ”Utan uppsåt”, 3 mars; ”Djävulens advokat”, 7 april – alla på C More. Filmerna  sänds senare i TV4.

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om de nya ”Beck”-filmerna