SPOILER ALERT

Första titten på sista säsongen – så bra är inledningen av nya ”Bron”

Thure Lindhardt och Sofia Helin gör huvudrollerna i "Bron" säsong 4. Foto: Kalle Nordlund/SVT
Thure Lindhardt och Sofia Helin gör huvudrollerna som Saga Norén och Henrik Saboe i ”Bron” säsong 4, som har premiär 1 januari i SVT. Foto: Kalle Nordlund/SVT

När klockorna har ringt nytt år är ”Bron” tillbaka i SVT för sista gången. Då gäller det att vara redo: seriens fjärde säsong börjar lovande med ett antal känslomässiga knockouts. 

3geting

Grindarna öppnas och ut kommer ”Bron” med sådan målmedvetenhet att man riskerar att tappa andan. Seriens utstuderade självförtroende är bekant, samtidigt som känslan är annorlunda än tidigare: det här är ju ändå seriens sista säsongspremiär.

Det här är alltså sista gången ”Bron” har möjlighet att vrida upp obehagsknappen ytterligare en nivå och det görs naturligtvis i ännu en klassisk öppningsscen.

Det här är även sista gången som Saga Norén möter sina tv-tittare och den här gången är hon en annan Saga, även om hennes karaktäristiska personlighetsdrag ständigt gör sig påminda. För när ”Brons” fjärde säsong tar ett mer djupborrande personligt sikte, då står seriens huvudperson självklart i centrum.

Cirka två år har gått sedan sist, då när Saga Norén och Henrik Saboe körde över bron i solnedgången på jakt efter sanningen om vad som hänt hans barn. Nu, när vi träffar dem igen, är solens förhoppningsfulla strålar utbytta mot mörkaste natt eller åtminstone grådaskigt slask.

Saga sitter inspärrad i fängelse i Ystad, dömd för att ha dödat sin mor. Henrik jobbar vidare som mordutredare och uppgiften framför honom är att hitta den eller de som är ansvariga för att en kvinna – Margrethe Thormod, chef för migrationsverket i Köpenhamn – har stenats till döds.

Spännande så klart. Och det från första sekund.

Än bättre: identitet är ett genomgående tema i ”Brons” sista säsong och manusförfattarna Hans Rosenfeldt och Camilla Ahlgren har därmed satt spaderna rakt ner i samtidssanden när de byggt fundamentet för seriens åtta sista avsnitt. Den tematiska ådran pulserar i berättelsen huvudlinje, i sidohistorier liksom i de mer privata delarna av Sagas och Henriks enskilda och numera gemensamma historia.

Här är Sofia Helin och Thure Lindhardt imponerande samspelta och lyfter relationen till något nytt och något mer än det som Saga Norén och Martin Rohde hade under seriens två första säsonger.


Sofia Helin hittar också nya sätt att gestalta Saga och det är där som det verkligen bränner till: rädslan och paniken, till och med tårarna, bubblar ständigt under ytan hos den ofta så självsäkra polisen från Länskrim Malmö. Det är både upplyftande och drabbande att se.

Däremot finns det en sidohistoria som inte lyfter och det trots extra tyngd, då den involverar tvillingar. Dock: ännu är tiden inte inne att helt döma ut den, eftersom allt har betydelse i ”Bron” och endast de två första avsnitten har funnits tillgängliga för den här recensionen.

Det ska också bli intressant att se hur Rosenfeldt och Ahlgren handskas med att de har två avsnitt mindre än vanligt att spela ut sina kort på. Hittills är tempot inte högre, även om händelserna är mer emotionellt slående mot tittaren.

Kanske beror det på att det här är sista gången som regissören Henrik Georgsson kan välja en kameraåkning som slutar på Öresundsbron; att det här är sista gången som Hans Rosenfeldts patenterade berättarhantverk med sina inneboende mekanismer får dansa med Sofia Helins porträtt av en svensk tv-historias mest minnesvärda rollfigurer.

För varje Saga har ju sitt slut, som det heter i promotionmaterialet.

Inledningen av den sista sagan för ”Bron” börjar mycket lovande.

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om ”Bron” säsong 4 i SVT

# Den fjärde och sista säsongen av ”Bron” har premiär 1 januari 2018 i SVT. De sju efterföljande avsnitten sänds på söndagarna. Huvudmanusförfattare är Hans Rosenfeldt och Camilla Ahlgren. Henrik Georgsson regisserar de fyra första avsnitten, Rumle Hammerich de fyra sista. Utöver Sofia Helin och Thure Lindhardt finns också Sarah Boberg, Rafael Pettersson och Maria Kulle med i rollistan. Ny ansikten i ”Bron” säsong 4 är bland andra Mikael Birkkjær, Johannes Bah Kuhnke och Thomas W Gabrielsson.