SPOILER ALERT

Så bra är ”Dark” – premiär för Netflix första tyska originalserie

Foto: Netflix
”Dark” är Netflix första tyska originalserie. Den har premiär 1 december 2017. Foto: Netflix

Sterilt, stämningsfullt, spännande. ”Dark”, Netflix första tyska originalserie, är precis vad du behöver i slasktider.

4geting

Dialogen är lätt att studsa mot, för naturligtvis vill ”Dark” att du ska veta och förstå precis så mycket som möjligt för hålla intresset uppe, men ändå utan att avslöja alla korten som serien sitter på.

I en annan serie, i en annan kontext, vore det ytterst retsamt. I ”Dark” fungerar det utmärkt.

Så redan nu bör konstateras: Netflix första tyska originalserie upplevs bäst när den sköljer över dig, när du vågar dyka under vågorna och hålla andan.

Det gäller alltså, som alltid, att acceptera premissen, och den är som följer: seriens nutid är 2019 och vi befinner oss i den tyska staden Winden. Två barn försvinner. Dubbelliv avslöjas och mellan fyra familjer finns en röd tråd som utgörs av komplicerande relationer.

Dessutom: även 1986 och 1953 har liknande försvinnanden skett i det lilla tyska samhället, där alla tycks känna alla, men ändå inte. Och självklart finns ett kärnkraftverk i mixen, precis som läskiga grottor och en snubbe som gillar att traska i skogen med nerdragen huva.

Det intervall som är på 33 år har betydelse, men det vore förmätet att skriva mer än så, precis som om resten av handlingen, då mycket handlar om stämning, om att låta seriens universum svepa sig runt dig som en filt; när så görs kommer belöningen. Slutet – jag har sett hela första säsongen för den här recensionen – är förvånansvärt tillfredsställande.

Foto: Netflix
Foto: Netflix

Jantje Friese och Baran Bo Odar är duon bakom serien, den senare även regissör, och tillsammans med filmfotografen Nikolaus Summerer skapar de en effektiv visuell värld som är lätt att fängslas av. När ”Dark” blir stereotypisk i dialog, finns alltid visuella detaljer att fastna i och medan handlingen framhäver en sorts tydlighet i tidsmysteriet är Nikolaus Summerers kamera många gånger mer intresserad av mänskliga reaktioner än att fånga berättelsens framåtrörelse. Det är ett förhållningssätt som lätt kunde ha skavt men som istället blir seriens styrka.

På förhand har det snackas om likheter med Netflix framgångsrika originalserie ”Stranger things” och franska ”Les Revenants”. Den senare är definitivt en mer passande referens. ”Dark” saknar nämligen den humor som kan lyfta det bleka, mörka och grådaskiga; det solsken som kommer efter regn. Samtidigt betyder inte det att serien blir sämre, snarare tvärtom: ”Dark” är ett ambitiöst projekt där varje sekund andas allvar och ett slags tyskt sterilt ansvar för berättelsens kärna.

I svävande tider som dessa är det precis vad som behövs.

# ”Dark” har premiär 1 december på Netflix. Jantje Friese och Baran Bo Odar är upphovsmän och manusförfattare. Den senare även regissör. I rollistan hittas bland andra Oliver Masucci, Karoline Eichhorn, Jördis Triebel, Louis Hofmann och Maja Schöne. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om Netflix originalserier