Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

Så bra är Jakten på tidskristallen – premiär för årets julkalender i SVT

Eva Rydberg gör en av rollerna i "Jakten på tidskristallen", årets julkalender i SVT med premiär 1 december. Foto: SVT
Eva Rydberg gör en av rollerna i ”Jakten på tidskristallen”, årets julkalender i SVT med premiär 1 december. Foto: SVT

”Jakten på tidskristallen” är en bra bit från de senaste årens bästa julkalendrar. Som fristående serie har den potential, men lever inte upp till förväntningarna under de första tolv avsnitten. 

2geting

”Ät dödsstråle, ditt vidriga utomjordiska monster”, är inte dialog som förväntas i en julkalender. Å andra sidan får man även höra det fantastiska nyordet generatorcykelspinnrock, för sådan är den nämligen, ”Jakten på tidskristallen”, årets julkalender i SVT: bångstyrig och äventyrlig och med hjärtat på rätt plats.

Ändå: här finns mycket som kommer reta julkalenderpuritanerna, och efter att ha sett tolv avsnitt måste man delvis ge dem rätt. ”Jakten på tidskristallen” är en SVT-kalender där julkänsla är sekundärt och spänningen står i ensam majestät.

I centrum: Asrin, Lima och Max. Tre barn som introduceras som annorlunda jämte sina skolkamrater. Hastigt och lite lustigt har de fått varsin plats på internatskolan Framtidsakademin. Där fortsätter ett slags utsatthet i det att trion är de yngsta och därmed återigen utanför majoritetens massa. Det är naturligtvis smart av manusförfattarna Tord Danielsson och Oskar Melander att positionera huvudfigurerna som så, då de därmed tvingas lita på varandra och, senare, professor Styregaard; tillsammans blir kvartetten avsnittens nav och hjältar.

Vincent Wettergren, Monna Orraryd och Naima Palmaer gör huvudrollerna i "Jakten på tidskristallen". Foto: Ulrika Malm/SVT
Vincent Wettergren, Monna Orraryd och Naima Palmaer gör huvudrollerna i ”Jakten på tidskristallen”. Foto: Ulrika Malm/SVT

Medan handlingen rör sig sakta framåt väntar upptäckten av en portal till andra dimensioner och då framför allt universums mitt, där det går att hindra tiden från att stanna.

Precis, det är det som är julklämmen: tiden riskerar att stanna innan julafton. Ve och fasa så klart, men än värre för oss tittare då ”Jakten på tidskristallen” är lika utdragen som sci-fi-påhittigt. Ett antal gånger går det alldeles utmärkt att fundera på om det även är handlingen som har fastnat i tid och rum eftersom framåtrörelse knappast kan ha varit ett värdeord i manusprocessen.

Tur då att ”Jakten på tidskristallen” har Eva Rydberg, som med entusiasm och fysisk komedi skyler avsnittens produktionstekniska svagheter; lika imponerande som vissa av de för kontexten visuella effekterna är, lika plastiga och billiga känns de i andra stunder. Därför är det en lättnad när exempelvis David Wiberg eller Erik Johansson dyker upp i vad som ofrivilligt blir mindre comic relief-roller.

Det är även svårt att försöka bli klok på kalenderns budskap: ena stunden tycks ”Jakten på tidskristallen” mena att man ska lita på det främmande, och att barnen väljer rätt när de visar empati. En stund senare visar det sig att trion var för godtrogna och riskerar att bli uppätna.

Under första halvan av ”Jakten på tidskristallen” presenteras också Rikard Wolffs onda Dr Ruben. I och med hans bortgång känns Wolffs scener för få och för korta. Dessutom finns förhoppning om att familjekonstellationen kring Wolffs rollfigur ska visa sig vara den som blir en av seriens mest intressanta.

Om det blir så, det återstår att se. Tolv avsnitt finns kvar att se och mycket kan hända – därför är det också fel att redan nu känna sig nöjd och acceptera seriens 80-talsreferenser som något mer än en lättvindigt flört.

# ”Jakten på tidskristallen” har premiär 1 december i SVT och i Barnkanalen. Regissör är Tord Danielsson, som även skrivit manus tillsammans med Oskar Melander. I rollistan hittas bland andra Monna Orraryd, Vincent Wettergren, Naima Palmaer, Eva Rydberg, Rikard Wolff, Felice Jankell, Fredrik Granberg och Sissela Benn.

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om din favoritserie