Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

”Midnattssol” prisas igen – Hulu köper Mårlinds och Steins serie

Skådespelarna som medverkar i den nya dramaserien "Midnattssol" i SVT. Foto: Ulrika Malm/SVT
Gustaf Hammarsten och Leila Behkti spelar huvudrollerna i  ”Midnattssol”. Foto: Ulrika Malm/SVT

”Midnattssol” prisas igen. Björn Steins och Måns Mårlinds tv-serie stod som segrare på årets C21 Drama Awards i London. Samtidigt är det nu bekräftat att amerikanska Hulu köper rättigheterna till den svensk-franska serien. ”Det kan innebära mycket”, skriver Stein och Mårlind i ett mejl. 

Det var på onsdagskvällen som två SVT-serier fick gå hem med statyetter från årets C21 Drama Awards i London. Dels ”Fallet” och dels ”Midnattssol”. Den senare vann kategorin Bästa icke-engelskspråkiga serie. I ett mejl skriver seriens manusförfattare och regissör, Måns Mårlind och Björn Stein, att ”fina pris är bra, men publiken bättre. Men kan du få båda så…”.

Duon fortsätter:

”Det var så många på den här produktionen som slet SÅ hårt så vi ser det som att varje pris vi får är en bekräftelse till vårt team och våra skådespelare på att det lönar sig att ge allt. Dessutom är känslan mäktig när det nu gått en tid sedan serien visades och att serien fortsätter leva sitt eget liv ut i världen.”

”Midnattssol” hade premiär i SVT i oktober 2016. Gustaf Hammarsten och Leila Behkti spelar huvudrollerna i serien, som producerades av svenska Nice Drama och franska Atlantique Productions.

Nu har amerikanska Hulu köpt rättigheterna till ”Midnattssol” i USA, vilket Mårlind och Stein skriver ”kan innebära mycket”.

”Amerika spelar fortfarande en väldigt stor roll på tv-marknaden, även om det på ett fantastisk sätt öppnats upp de senare åren för mer internationella produktioner, så självklart är det bra att jänkarna ser att den finns. Dom flesta i branschen känner i och för sig till den, men det är alltid en bekräftelse när stora aktörer som till exempel Hulu plockar upp och sänder serien. Då växer suget ännu mer. Det ger oss större möjligheter att få saker och ting gjorda.”

Leïla Bekhti på en bild från "Midnattssol", Björn Steins och Måns Mårlinds tv-serie i SVT. Foto: Ulrika Malm/SVT
Leïla Bekhti på en bild från ”Midnattssol”, Björn Steins och Måns Mårlinds tv-serie i SVT. Foto: Ulrika Malm/SVT

Björn Stein och Måns Mårlind är närmast aktuella med filmen ”Swoon”, där Pernilla August, Helena af Sandeberg, Robert Gustafsson, Lennart Jähkel, Alibin Grenholm och Frida Gustavsson finns i rollistan. Biopremiär blir det 2018.

I skrivande stund klipper Björn Stein filmen, medan Måns Mårlind skriver nya tv-projekt. Vad gäller en uppföljning på ”Midnattssol” skriver duon i mejlet till mig:

”Vi vill inte upprepa oss, det tar ett par år av ens liv att göra något som ”Midnattssol”, men serien ligger oss nära om hjärtat. En god anledning och en bra originell ny idé så beger vi oss in i Midnattssolen igen.”

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om SVT:s tv-serier