Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

FLX-serien ”Fallet” vinnare på prestigegala: ”Hedersbetygelse”

"Fallet" är en ny tv-serie i SVT med premiär 14 april. Foto: SVT
”Fallet”, som producerades av FLX och sändes i SVT, prisas på C21 Awards.. Foto: SVT

”Fallet” med Lisa Henni och Adam Godley prisas: kriminalkomedin vann på prestigegalan C21 Awards i kategorin Best Comedy Drama. ”Det är en stor hedersbetygelse”, säger Pontus Edgren, vd på FLX, som producerar serien. 

Bland vinnarna finns ”The Crown”, ”Catastrophe”, ”Black Mirror”, ”Big Little Lies”, ”Broadchurch”, Elisabeth Moss och Tom Hardy – samt svenska serien ”Fallet”, som sändes i SVT och producerades av FLX.

För de som inte minns, här är premissen: Ett makababert mord med religiösa förtecken begås. Sophie Borg (Lisa Henni) ska utreda fallet. Offret är en brittisk man och i hans hemby i engelska St Ives nås kriminalkommissarie Tom Brown (Adam Godley) av beskedet. Brown skickas till Sverige för att hjälpa till med mordutredningen.

Så twisten: ”Fallet” är en kriminalkomediserie. Sophie Borg beskrivs som en Nordic noir-polis utan självinsikt, hon avfyrar gärna sin pistol och ignorerar naturligtvis sina chefers order.  Tom Brown då? Jo, han är konflikträdd och säkerligen en bra polis, även om det är svårt att förstå hur han ständigt kan misslyckas.

I huvudrollerna fick vi se Lisa Henni och Adam Godley, medan ett galleri av välkända svenska skådespelare också fanns med, bland andra Tomas von Brömssen, Björn Kjellman, Lia Boysen, Björn Granath, Stina Rautelin, Magnus Krepper och Dag Malmberg.

Nu prisas ”Fallet” på prestigegalan C21 Internationell Drama Awards i London. Tv-serien vann kategorin Best Comedy Drama Series. Direkt efter beskedet säger Pontus Edgren, vd på FLX, som är produktionsbolaget bakom ”Fallet”, till mig:

”Det här är ett fantastiskt roligt pris att vinna eftersom det är en svensk tv-serie som är i konkurrens med engelskspråkiga komedier och i den extremt tuffa konkurrensen tar vi hem priset. Dessutom inför en samlad europeisk tv-bransch i London. Det är en stor hedersbetygelse till de som jobbat med produktionen med konceptuerande regissören Simen Alsvik i spetsen.”

Erik Hultkvist, Tapio Leopold, Rikard Ulvshammar och Robin Muhr är manusförfattarna bakom ”Fallet”, som alltså hade Simen Alsvik som konceptuerande regissör samtidigt som Jon Holmberg gjorde ett antal av de åtta avsnitt som är seriens första säsong.

”Fallet” hade premiär 14 april i SVT och var en samproduktion mellan SVT, FLX, Film i Väst och DR med stöd av Nordisk Film och Tv fond.

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om SVT:s tv-serier