Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

Lisa Henni, Björn Bengtsson i Viaplays nya tv-serie ”Rig 45”

"Rig 45" är en ny originalserie från MTG Studios med premiär sommaren 2018 på Viaplay. Björn Bengtsson och Lisa Henni i rollistan. Foto: Viaplay
”Rig 45” är en ny originalserie från MTG Studios med premiär sommaren 2018 på Viaplay. Björn Bengtsson och Lisa Henni i rollistan. Foto: Viaplay

En norsk oljerig, en mördare, en besättning och en orkan som kapar kommunikationerna med omvärlden – det är premissen för Viaplays nya originalserie ”Rig 45” som har planerad premiär sommaren 2018. I rollistan hittas Lisa Henni och Björn Bengtsson. 

Det är MTG Studios och Viaplay som nu tillkännager ytterligare en originalserie med premiär 2018:  ”Rig 45” beskrivs som en spänningsthriller och enligt förhandsinformationen har serien alla möjligheter att leva upp till just det.

MTG Studios skriver följande om handlingen i ett pressmeddelande: ”Två dagar innan jul skickas Andrea av Benthos Oil till en oljeplattform i Nordsjön för att undersöka en dödlig olycka. När besättningen vägrar att prata börjar Andrea misstänka att något inte stämmer – och när en orkan slår till mot Rig 45 och kapar kommunikationerna med omvärlden måste besättningen slåss mot både vädrets makter och en okänd mördare.”

I ett separat pressmeddelande skriver Viaplay så här om ”Rig 45”: ”Serien handlar om tio riggarbetare som alla tvingas jobba över jul med underhållningsarbete på en oljeplattform. När en kraftig storm blåser upp över riggen inträffar en dödsolycka, och en säkerhetsansvarig blir ditskickad för att undersöka fallet närmare. Dock framgår det snabbt att olyckan i själva verket inte var en olyckshändelse, utan ett mord – och att hela besättningen nu är i livsfara. Men stormen utanför växer sig bara starkare, och innan brottet uppklaras slås all kommunikation med fastlandet ut. När besättningen förstår att det finns en mördare ibland dem sprider sig skräcken och alla ställer sig frågan – vem är mördaren?”.

Lisa Henni känner vi igen från ”Snabba cash” och ”Fallet”. I ”Rig 45” spelar hon Petra, en av huvudrollfigurerna.

”Jag kunde inte lägga ifrån mig manuset när jag väl börjat läsa. Jag blev helt fast i storyn från första sidan och det känns så kul att vara en del av att ge historien liv. Det är verkligen en intelligent kriminalserie.”

Per Hanefjord är regissör för ”Rig 45”. I Viaplays pressmeddelande säger han:

”Det var ett fantastiskt ögonblick när jag, med ett spännande thrillermanus i mina händer, satte upp alla bilder och namn för våra skådespelare på min kontorsvägg. En internationell drömensemble i en fantastisk och dramatisk miljö – det blir inte mycket bättre än så.”

UPPDATERAT: Varken MTG Studios eller Viaplay uppgav vem eller vilka som skrivit manus till ”Rig 45”, så självklart ställde jag frågan till ansvariga parter. Svaret: Alexander Kantsjö, Roland Ulvselius och Ola Norén.

I skrivande stund pågår inspelningen av ”Rig 45” i Dublin – den förväntas vara klar under december månad. Jakob Mejlhede, MTG EVP och chef för utveckling och inköp av program, säger:

”Fångad på en gnisslande oljeplattform under en orkan med en till syns ostoppbar mördare – ”Rig 45” blandar höga vågor med ännu högre spänning. En makalös scendesign, ett fantastiskt manus och talangfulla skådespelare skapar en nervpåfrestande upplevelse. För alla de som söker spännande dramatik är ’Rig 45’ en utmärkt prospektering.”

I övriga roller märks bland andra svenska skådespelaren Björn Bengtsson, som vi känner igen från ”Tjockare än vatten”, samt Catherine Walker (”Versailles”), Gary Lewis (”Outlander”) och Søren Malling (”A Royal Affair”). Mopar Media Group AB producerar och ITV International Distribution är ansvariga för global distribution.

”Rig 45” har planerad premiär sommaren 2018 på Viaplay. Serien sänds senare i TV3.

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om Viaplays originalserier