Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

Trailer till ”Dark” – så här blir Netflix första tyska originalserie

Foto: Netflix
”Dark” är en ny originalseire från Netflix med premiär 1 december. Foto: Netflix

”I går, i dag och i morgon följer inte på varandra, utan är sammanlänkade i en ändlig cykel”

Allt tyder på att det citatet är centralt för ”Dark”, Netflix nya originalserie som har premiär 1 december på streamingtjänsten.

Sedan tidigare vet vi ju också en del om seriens handling, som Netflix beskriver på följande vis i ett pressmeddelande: ”Dark utspelar sig i nutid i den tyska lilla staden Winden, där försvinnandet av två barn avslöjar dubbelliv och komplicerade relationer mellan fyra familjer. Under tio entimmes-avsnitt tar historien en onaturlig vändning som knyter an till samma stad år 1986.”

Den första teasern för serien tryckte på att seriens centrala fråga kommer att handla om tid. I den sägs: ”frågan är inte vem som kidnappade barnen, utan när” – samma tematik återfinns även i det som är första trailern för ”Dark”, där det konstateras att ”det är precis som för 33 år sedan” och att allt upprepar sig.

I trailer syns också tre årtal: 1953, 1986 och 2019. Det senare måste ju då vara seriens nutid, och sedan är det, logiskt nog, bara att räkna med siffran 33. Uppenbarligen finns alltså en tanke om att liknande händelser sker med jämna mellanrum i staden Winden och att det går att koppla till någon slags tidskonspiration som troligtvis har få invigda.

Jantje Friese och Baran Bo Odar är upphovsduon bakom ”Dark”, en serie som mycket väl kan vara imponerande om den har lyckats ro hela vägen i land med vad som verkar vara en storslagen idé.

”Dark”, som för övrigt är Netflix första tyska originalserie, blir tillgänglig i sin helhet 1 december på Netflix.

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om Netflix originalserier