Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

Amazon Prime gör tv-serie av Tolkiens ”Sagan om ringen”

"Sagan om ringen" ska bli tv-serie. Amazon bekräftar nu att man har köpt rättigheterna till Tolkiens berättelser och rollfigur. Foto: New Line Cinema
”Sagan om ringen” ska bli tv-serie. Amazon bekräftar nu att man har köpt rättigheterna till Tolkiens berättelser och rollfigur. Foto: New Line Cinema

”Sagan om Ringen” blir tv-serie. Amazon bekräftar nu att man har köpt rättigheterna till Tolkiens berättelser och rollfigurer – planen är flera säsonger som utspelar sig före trilogin och möjligen också en eller flera spinoffs. 

Amazon bekräftar nu att man har köpt de globala rättigheterna till ”Sagan om ringen”, som baseras på romanerna av J.R.R. Tolkien. Samtidigt meddelar streamingtjänsten att man i och med avtalet gjort ett åtagande som inkluderar flera säsonger av den kommande tv-serien.

I ett pressmeddelande går det att läsa att den nya serien ska ”utforska nya storylines som utspelar sig före J.R.R. Tolkiens ”Sagan om ringen”.” Rättighetsköpet innebär också att Amazon har möjlighet att producera potentiella spinoff-serier om man så vill.

Sharon Tal Yguado har titeln head of scripted series på Amazon Studios och säger i samma pressmeddelande:

– ”Sagan om ringen” är ett populärkulturellt fenomen som har greppat tag om fantasin hos flera generation av fans via böcker och biofilmer. Det är en ära att jobba med Tolkiens dödsbo, HarperCollins och New Line Cinema i detta spännande tv-samarbeta och vi ser fram emot att ta med fansen på en ny episk resa till Midgård.

Det är inte överraskande att det är Amazon Studios som är villiga att betala stora summor för rättigheterna  till ”Sagan om ringen”; streamingtjänsten lanserades i Sverige för snart ett år sedan, men har utöver ”American Gods” gjort få avtryck här hemma. Sedan ett tag tillbaka säger man sig ha sökt en global hit i stil med ”Game of thrones”, och hoppas naturligtvis ha hittat just det med den här serien baserad på ”Sagan om Ringen”.

Och som man säger: den som lever får se. Det är självklart omöjligt att redan nu döma ut eller hylla serien, men det går att konstatera att det är en bra idé av Amazon att köpa rättigheterna om det är en genrefranchise man vill bygga: ”Sagan om ringen” är ju egentligen den enda som finns kvar att utveckla där har regelrätta bevis på tidigare framgångar.

Troligt, eller i alla fall logiskt och om man får gissa, är att den kommande tv-serien utspelar sig mellan ”Hobbit”-filmerna och ”Sagan om Ringen”-filmerna. Där finns en period på cirka 60 år att utforska. Det är också möjligt att Amazon-serien väljer en huvudlinje som utspelar sig innan starten på ”En hobbits äventyr”.

Deadline.com konstaterar i alla fall att avtalet är en rejäl investering av Amazon: kostnaden för rättigheterna ska ha gått på nära 250 miljoner dollar. Utöver det och för att göra en så bra serie som möjligt måste Amazon Studios räkna med en budget på mellan 100-150 miljoner dollar per säsong.

Serien, som ännu inte har fått en titel, kommer att vara en originalserie för Amazon Prime och produceras av Amazon Studios tillsammans med Tolkien Estate and Trust, HarperCollins och New Line Cinema. Det finns av naturliga skäl inget planerat premiärdatum att rapportera om.

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om serier på Amazon Prime