Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

Skälen till syskonrivaliteten som hotar förstöra allt i ”Vår tid är nu”

Adam Lundgren spelar Peter Löwander i "Vår tid är nu". Foto: Johan Paulin/SVT
Adam Lundgren spelar Peter Löwander i ”Vår tid är nu”. Foto: Johan Paulin/SVT

Syskonrivaliteten riskerar att explodera i ”Vår tid är nu” i SVT. Nu berättar Adam Lundgren och Mattias Nordkvist vad de tror ligger som grund för den sköra relationen mellan Gustaf och Peter Löwander. 

Ack, denna syskonrivalitet och dessa kärlekstvivel; aldrig verkar de få vara lyckliga, Peter, Gustaf och Nina Löwander.

När ”Vår tid är nu” lämnar ifrån sig avsnitt 7 i den första säsongen har det gått tio månader i handlingen sedan vi träffade syskontrion, deras mor Helga och resten av ensemblen senast. Ett första riktigt tidshopp alltså och i och med det har en del förändrats i SVT:s succéserie.

För succé är det. Hela tiden. Förra veckans avsnitt, det sjätte i första omgången, landade på imponerade 1 566 000 tittare i broadcast, vilket är den högsta siffran hittills för serien – dessutom dundrar ”Vår tid är nu” på i SVT Play, där den alltså också går starkt.

Som bekant är det Ulf Kvensler, Malin Nevander och Johan Rosenlind som är upphovstrion bakom ”Vår tid är nu”. SVT beställde 20 avsnitt på en och samma gång, uppdelat på två säsonger. Därmed har vi alltså tre kvar i år, medan den redan inspelade andra säsongen har planerad premiär hösten 2018.

Suzanne Reuter, Hedda Stiernstedt, Mattias Nordkvist, Adam Lundgren, Hedda Rehnberg och Charlie Gustafsson är namnen som ingår i seriens huvudensemble.

Adam Lundgren spelar som bekant Peter Löwander. När jag pratade med Lundgren tog vi ett slags helhetsgrepp om säsongen så här långt. Därför: SPOILER ALERT om du inte har sett ”Vår tid är nu” och framför allt om du inte har sett avsnitt 7. Under bilden finns detaljer kring det avsnittet, men också från seriens tidigare avsnitt.

Suzanne Goldstein (Hedda Rehnberg), Peter Löwander (Adam Lundgren) och Nina Löwander (Hedda Stiernstedt) på en bild från avsnitt 4 i första säsongen av "Vår tid är nu". Foto: Johan Paulin/SVT
Suzanne Goldstein (Hedda Rehnberg), Peter Löwander (Adam Lundgren) och Nina Löwander (Hedda Stiernstedt) på en bild från avsnitt 4 i första säsongen av ”Vår tid är nu”. Foto: Johan Paulin/SVT

Ett samtal om restaurangen, om leveranser, om Ragnarsson och om det som har varit. Sedan tar Gustaf fram sanningskniven och sticker den i sin brors rygg. ”Din trolovade träffar en annan man”.

Ett antal scener senare: Suzanne Goldstein berättar för Peter Löwander. ”Vi gifte oss innan kriget, men jag svär, jag trodde att han var död. Jag borde ha berättat för dig, men jag kunde inte”. Vi tv-tittare noterar så klart tomheten i Adam Lundgrens blick. Hans uppgivna ”jag måste gå”. Hur Peter får höra ”jag älskar dig, du är allt för mig” men vänder ryggen till och låter dörren smälla igen.

Dagen efter har sanningen fått sjunka in. Återförening. Förlåtelse och förståelse. Kyssar.

Och visst är det skönt att Peter Löwander och Suzanne Goldstein håller gnistan tänd, speciellt när syskonrelationen mellan Peter och storebror Gustaf är nära att explodera.

Den rivalitet som finns mellan Peter och Gustaf är naturligtvis central för ”Vår tid är nu”. Vi har ju fått se hur Gustaf sätter käppar i sitt eget hjul, men också i andras. Som nu med Peter.

Om det, och annat, snackar Adam Lundgren under bilden. Dessutom, ännu längre ner, berättar Mattias Nordkvist, som spelar Gustaf Löwander i ”Vår tid är nu”, hur han ser på syskonrivaliteten.

Foto: Johan Paulin/SVT
Hedda Stiernstedt och Adam Lundgren. Foto: Johan Paulin/SVT

Varför tror du att Peter inte vill dela med sig av glädjen att han faktiskt har förlovat sig? Han vill inte berätta något för sin mamma eller sin storebror?

– Anledningen att han inte säger något om förlovningen är att det går stick i stäv med mammans vilja. Det kommer att bli konflikt. Peter säger ju det till Nina: ”jag ska inte säga det i dag, för i dag vill jag vara glad”. Om han berättar för Helga kommer det blir en fajt.

Och det blir det ju också. 

– Precis.

Först och främst är det ju en verbal fajt, där Peter ställer ett ultimatum till sin mamma. Typ: kom ner och fira med oss och var glad, eller så får du aldrig se mig igen. Blev du förvånad av det när du läste det i manus, eller är det egentligen bara ett tomt hot?

– Det ligger i linje med hans rättspatos och hans vilja att det ska vara rättvis. Allt ligger ju hos Helga, det är där problemet finns. Det här är inget som skadar henne, det handlar bara om hennes fördomar och rädslor. Jag tror att Peter ser och känner att det bara är fånigheter.

Det finns ju en linje i relationen mellan Helga och hennes barn, där hon menar att hon hela tiden gör allt för att de ska vara lyckliga, men så får de ändå inte göra som de vill. 

– Ja, Peter säger ju också något i den i stilen: ”Du säger att du vill att vi ska vara lyckliga. Men så är det inte. Vi får gärna vara olyckliga, så länge du får bestämma”.

Du och Suzanne Reuter har ett antal verbalt tuffa scener, på så sätt att ni står på varsin sida och ska komma fram till vad som är bäst, rätt och riktigt något sätt. Har de scenerna varit speciella att spela in?

– Ja, de har varit extra roliga. Suzanne är så briljant så det blir kul att lira de där scenerna.

Samtidigt måste man väl rygga tillbaka lite. Det finns ju ingen annan person på film eller tv som kan dräpa en annan person verbalt eller med en blick så som Suzanne Reuter kan. 

– Jo, men det är ju det som gör det så kul att spela med Suzanne. Hon kan träffa en, samtidigt som hon låter sig själv bli träffad och det är då det är som roligast.

När det bränner till på riktigt?

– Ja, precis.

Ständigt pågående i serien är ju Peters förhållande med Suzanne. Där har du och Hedda Rehnberg en påtaglig kemi. Fanns den där redan från början eller utvecklades den i takt med rollfigurernas relation?

– Jag tror att det fanns redan från början. Jag vet inte vad det beror på egentligen. Jag och Hedda provfilmade aldrig tillsammans. Men ibland är det ju så där – det bara fungerar. Hon hade verkligen skapat en rollfigur och kom förberedd och har en jävla närvaro, och då fann vi varandra i tagningarna.

Han läser juridik, men är väldig snabb när Gustaf sitter häktad och Peter får frågan om att ta ansvar för restaurangen. Tror du att det är vad han har velat innerst inne hela tiden?

– Jag tror att han har velat jobba där, men att han inte har velat erkänna det för sig själv. Jag pratade med manusförfattarna och regissören Harald Hamrell om det här och när det händer får i alla fall jag intrycket att han vill driva restaurangen, fast att han egentligen inte vill vilja det, säger Adam Lundgren och fortsätter:

– I början av serien så har han ju precis kommit hem från flyktingmottagandet och sett något helt annat; han vill vara med och påverka den nya tiden och vara en del av något gott som kan förbättra världen. Fast det finns något i restaurangen och familjens arv som drar i honom och som har gjort det sedan barnsben.

Det där är intressant, för det är verkligen min tolkning också. Det känns som att Peter är i något slags, rus är väl fel ord men vi använder det ändå, när han kommer tillbaka till Stockholm; nu ska jag utbilda mig, det är juridik som gäller och tydligen finns det något nytt, det där FN, och där ska jobba. Som att det bara är att åka till New York och börja arbeta på FN. 

– Hahaha. Men sedan tror jag att han har ganska gott självförtroende i det där också, precis som när han jobbar med restaurangen. Jag tror verkligen att han tänker: jag vet att jag skulle sköta det här bättre än Gustaf.

Precis.

– ”Men det kan jag inte säga, för Gustaf är som han är”.

Tycker du att Peter är en snubbe som lägger näsan i blöt? Han gräver i Gustafs affärer, han litar inte på sin bror och så vidare. Eller är det bara för att han är orolig för hur det ska gå för restaurangen?

– Ja, du, det där vet jag att jag funderade mycket kring. Någonstans känns det som att det inte bara är för restaurangen, även om han kan använda det som ett argument. Och det tror jag verkligen att han gör, men han har också en svag tilltro till Gustaf.

– Jag tror att det finns ett stråk till ett slags tävlingsinstinkt hos bägge bröderna och att det har funnits där sedan de var små. Men jag måste försvara Peter, för han är ju rätt.

Absolut. Det är klart. 

– Men sedan är ju frågan varför man gör det man gör och jag tror att Peter rättfärdigar sitt agerande med att det som Gustaf gör inte är bra för familjen eller för restaurangen.

Samtidigt kan jag känna att det finns en värme mellan bröderna i vissa stunder, som när Peter tar hand om Gustaf när han är för full. 

– Fint att du säger det, för det pratade vi om och att vi skulle försöka få till värme mellan dem, för de är ju ändå bröder och har en gemensam historia. Han vill ju ändå inte att Gustaf ska råka ut för något; alla relationer är ju komplexa.

"Vår tid är nu" har premiär 2 oktober i SVT. Nina Löwander (Hedda Stiernstedt), Peter Löwander (Adam Lundgren) sitter i soffan. Stående från vänster: Gustaf Löwander (Mattias Nordkvist), Stickan Backe (Peter Dalle), Helga Löwander (Suzanne Reuter). Foto: Johan Paulin/SVT
Nina Löwander (Hedda Stiernstedt), Peter Löwander (Adam Lundgren) sitter i soffan. Stående från vänster: Gustaf Löwander (Mattias Nordkvist), Stickan Backe (Peter Dalle), Helga Löwander (Suzanne Reuter). Foto: Johan Paulin/SVT

”Han vill att det ska vara som det alltid har varit”. Precis, om nu någon tvekade: så beskriver Mattias Nordkvist sin rollfigur Gustaf Löwander i ”Vår tid är nu”. Och med det hittar vi också några av de många liter tändvätska som får syskonrivaliteten mellan Peter och Gustaf att brinna.

– När Gustaf kommer tillbaka efter att Peter tagit över restaurangen blir han ju helt förtvivlad av att de har målat nakna människor på väggarna. Peter kliver ju in på ett sätt som gör att man kan förstå Gustaf lite också. Peter kliver ju faktiskt in och tar över, moderniserar och det tycker jag ändå förklarar varför Gustaf är så upprörd när han kommer ut från häktet.

Vad ser du som grunden för rivaliteten mellan Gustaf och Peter – den känns ju djupare och svårare att komma förbi än att det bara ska handla om mammas kärlek och om vem som får bestämma över restaurangen. 

– Jag tror att beror på att de är så himla, himla olika. Det är avgörande, de kan inte mötas. I första säsongen är ju Peter en person som vill bli jurist, han vill jobba på FN, medan Gustaf är raka motsatsen. Därför tror jag att Gustaf ser det som att restaurangen är hans, så när Peter då kliver in i restaurangen och ska bestämma… han har ju allt annat; mammas kärlek, han ska bli jurist, men Gustaf har bara restaurangen, säger Mattias Nordkvist och fortsätter:

– Sedan får ju Gustaf sina farhågor besannade. I första avsnittet frågar Gustaf sin mamma om hon vet vad Peter har för framtidsplaner, och redan där får man veta hur rädd Gustaf är rädd för att bli puttad åt sidan. Och det blir han ju. Det är därför det senare blir så kyligt mellan dem.

”Vår tid är nu” är en samproduktion mellan SVT, Viaplay och Film i Väst samt Jarowskij och därför kommer tv-serien senare att bli tillgänglig på Viaplay. Producent är Susann Billberg på Jarowskij.

”Vår tid är nu” sänds på måndagarna i SVT. Den första säsongen är på tio avsnitt.

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om ”Vår tid är nu”