Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

Så bra är ”ALEX” med Dragomir Mrsic och Rakel Wärmländer

Dragomir Mrsic spelar huvudrollen och är upphovsman till "ALEX", en ny originalserie på Viaplay med premiär 3 november. Foto: SF Studios/Viaplay
Dragomir Mrsic spelar huvudrollen och är upphovsman till ”ALEX”, en ny originalserie på Viaplay med premiär 3 november. Foto: SF Studios/Viaplay

Vill du se Dragomir Mrsic i sitt esse? Se i så fall Viaplays nya originalserie ”ALEX”. 

3geting

Glädjande med ”ALEX” är två saker: högt tempo och ett antal scener som träffar rätt i sin brutalitet.

Därför borde man skriva att tittaren ska spänna fast säkerhetsbältet, men på den här resan finns inga säkerhetsbälten, hjälmar eller knäskydd; här handlar mycket om rasande raseri och våldsamma utbrott, om att ställa sig på fel sida gränsen och sedan försöka leva med konsekvenserna.

Och ja, allt det här i ett tempo som passar berättelsen som handsken.

Dragomir Mrsic spelar polisen Alex Lenko. Eller polis och polis, han kallar sig för snut och enligt serien innebär det att Alex får saker gjorda genom att ignorera regler och förordningar.

I inledningen blir hans närmaste kollega dödad. In i handlingen kliver därför Frida Kanto. Hon är polis, inte snut, och nu Alex nya kollega. Dessutom: Alex och Frida har haft en kärleksaffär, vilket självfallet komplicerar saker och ting.

Rakel Wärmländer spelar polisen Frida i "ALEX". Foto: SF Studios/Viaplay
Rakel Wärmländer spelar polisen Frida Kanto i ”ALEX”. Foto: SF Studios/Viaplay

Det är lätt att tro att det här är en variant av en idé som baseras på en variant av en idé, och till viss del stämmer det. Det är svårt, snart omöjligt, att vara originell i den här genren, vilket gör att det blir avgörande om utgångspunkten kryddas rätt längs med vägen.

Där har ”ALEX” en lösning som funkar.

Det är svårt att lämna den kriminella syltburk som Alex fastnat med handen i, och när han försöker resulterar det i kidnappningen av hans son. Då börjar serien på riktigt. Kidnappningen blir bensin för Alexs sorg och förtvivlan och ilska vilket accelererar det som det tidigare bara sprakat om. Halvvägs in i säsongen väntar man fortfarande på att elden ska sprida sig på riktigt, trots att den har bränt ner både ett och annat hinder i dess väg.

Dragomir Mrsic är naturligtvis i sitt esse i en sådan kontext. Än mer så då det är skådespelarens son Maximilian som gör rollen som Alex grabb. Och det är en övertygande debut; Maximilian Mrsic förmedlar en skörhet från start och ju längre vi kommer, desto mer han utsätts för, desto jobbigare blir det att titta.

Foto: SF Studios/Viaplay
Dragomir och Maximilian Mrsic. Foto: SF Studios/Viaplay

Lägg till Rakel Wärmländer i rollen som Frida Kanto – efter ”ALEX” och ”Gåsmamman” står det klart att Wärmländer är ett självklart val även i den här genren – och ”ALEX” borde stå högt upp på prispallen.

Eller?

Nja, man tvingas acceptera att det motstånd Alex möter är kriminella karikatyrer, skurkar som i majoriteten av fallen är formade efter en trasig mall utan charm eller mänsklig dynamik. Det är synd då det förtar en del av seriens spänning. Trots det, vilket är ett bra betyg för ”ALEX”, sitter man och letar efter det där säkerhetsbältet som inte finns, redo att se om även nästa avsnitt klarar av hastigheten utan att krocka.

 # ”ALEX” har premiär 3 november på Viaplay, då blir de två första avsnitten tillgängliga. Dragomir Mrsic och Mikael Cross är upphovsmän till serien, som har Niklas Rockström och Michael Hjorth som huvudförfattare. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om Viaplays originalserier