Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

Svaret: Allt om relationen mellan Helga och Backe i ”Vår tid är nu”

Foto: Johan Paulin/SVT
Hedda Stiernstedt, Adam Lundgren, Mattias Nordkvist, Peter Dalle och Suzanne Reuter på en bild från ”Vår tid är nu”. Foto: Johan Paulin/SVT

Spoiler alert har svaret på hemligheten som alla vill veta: vad är det egentligen som har hänt mellan Helga Löwander och Stig Backe i ”Vår tid är nu”? I en längre intervju berättar även Suzanne Reuter hur hon ser på sin rollfigur och varför hon tackade ja till att medverka i SVT:s dramasatsning. 

”Vår tid är nu” beställdes i två säsonger, sammanlagt 20 avsnitt. En satsning som har betalat sig: seriens tittarsiffror håller en stadig och hög nivå, både i broadcast och i SVT Play.

”Vår tid är nu” började som bekant fredsdagen 1945 och handlar om familjen Löwander som driver restaurangen Djurgårdskällaren i Stockholm; matriarken Helga (Suzanne Reuter) styr företaget och familjen bakom kulisserna. Också i handlingens mitt står äldsta brodern Gustaf (Mattias Nordkvist), hans lillebror Peter (Adam Lundgren) samt deras syster Nina (Hedda Stiernstedt).

För Suzanne Reuter var det en självklarhet att tacka ja till ”Vår tid är nu” när hon läste manusen. Hon berättar:

– Jag fick första manuset och så sa jag: det här vill jag göra, det här är bra. Då såg jag inte bara Helga, utan historien. När det är ett välskrivet manus, då blir man jätteglad. Det var verkligen: det här är fantastiskt bra.

Med i serien finns även Peter Dalle. Han spelar Stig Backe, köksmästare och därmed den som bestämmer i restaurangens kök. Därför är det inte underligt att Backe och Helga Löwander känner varandra, men efterhand har det också blivit uppenbart att relationen har en grund som bygger på något mer än bara vänskap.

Här skriver vi SPOILER ALERT för alla som ännu inte har sett avsnitt fem i första säsongen av ”Vår tid är nu” – fortsätt alltså inte att läsa under bilden om du inte vill veta detaljer om vad händer i det femte avsnittet.

Foto: Johan Paulin/SVT
Suzanne Reuter spelar Helga Löwander I ”Vår tid är nu”. Foto: Johan Paulin/SVT

Han har en ledig kväll och har därför tagit några glas för mycket, den gode Backe. Han vinglar in i restaurangens kök och sedan vidare upp till Helga Löwanders våning för att få lite mat, lite dryck, helt enkelt för att nyktra till. Det är då det kommer, citatet som förändrar och fördjupar hur vi bör se på Helga Löwander och Stig Backe och deras relation ”Jag tänker på det ibland, hur det var när vi var unga – varför rymde vi inte, som vi pratade om?”

Om ett tag: Ulf Kvensler – tillsammans med Malin Nevander och Johan Rosenlind är han upphovsman till ”Vår tid är nu – fördjupar den där scenen ytterligare. Men först: nedan finns en längre intervju med Suzanne Reuter där hon pratar hon om serien som helhet, men också sekvensen mellan Helga och Backe.

Var hittade du tjusningen hos Helga, att hon är en bra rollfigur att spela?

– Jag vet inte om jag tänkte så någon gång. Det här är så pass välskrivet så jag tänkte mest på helheten och historien. Och där ingår Helga. Det där sköter sig självt på något sätt. Det är inte konstigare än så. Jag har väl någon ryggsäck av tanter som jag kan ta fram. Det är väl så när man är skådespelare, man har registrerat massor och så finns det där. När man sedan får lusten och det är roligt att spela och man mår bra för att man har bra medspelare och bra regissörer då går det på lust väldigt mycket och det är kanske där man hittar det där. Men nej, jag har inte tänkt så mycket på det.

Jag förstår.

– Det är ju ganska enkelt: Hon ska balansera mellan de här barnen. Och det kan man ju känna igen och det kan man förstå och det är inte speciellt svårt att spela. Sedan är hon som många var: eventuellt ganska tyskvänlig och det ligger i texten. Men då behöver man inte göra en elak människa bara för att hon är tyskvänlig, för det var det många som var. Förstår du hur jag tänker?

Absolut. Men hur tänker du då kring att det finns något mellan Helga och Backe som går långt bak i tiden, vilket man aldrig får se. Fyller du i sådant själv eller vill du ha reda på vad som har hänt?

– Nej. Jag förstår det av texten och så spelar vi det. Sedan förstår jag av texten av det har hänt något mellan dem, men jag har inte suttit och skrivit ner någon levnadshistoria eller bestämt mig för någon båge eller så. Jag tänker inte så mycket när jag spelar, helt enkelt.

Vad tror du har hänt mellan Helga och Backe? Jag har tänkt mig att de är en spegelbild av Nina och Calle.

– Det tror jag helt klart också. Det finns ju en klasskillnad där, det går ju inte att berätta att man har någon slags relation med någon som jobbar i ett kök. Det får ju ingen veta, det vore förfärligt. Och det är en spegelbild av Nina och Calle. Sedan tänker jag också så här: är det intressant?

Jag tror att man blir väldigt nyfiken på det i och med att om Helga varit med om samma sak som Nina så undrar man varför Helga är så hård mot Nina, alternativt att Helga kanske kan hjälpa Nina eftersom hon har egna erfarenheter som liknar det som Nina nu är med om. Man blir nyfiken när det är ett så bra manus.

– Ja, visst är det så. Det går att tänka åt alla möjliga håll.

Fanns det något extra i att det var du och Peter Dalle som gjorde de här rollerna och de här scenerna, eller var det mer: han är en bra skådespelare, det här kommer att bli bra.

– Ja. Jätteroligt. Peter är en bra skådespelare och det var jävligt roligt att vi fick de där scenerna.

Scenen när Backe är berusad och säger att Helga har bröst fasta som hjortstekar, då tänker man bara: vad hände nu?

– Det är en rolig scen det där. Det var jättekul. Vi har några sådana scener som blir bra.

Du som verkligen har en hel del rutin och erfarenheter fanns det något i… vad ska man säga… förlåt men, ny energi i att spela mot nya unga förmågor?

– Det är jätteroligt varje gång. Det är jättekul att jobba med de unga, och det här gänget, de är så bra. Det ger inte mer energi, det tycker jag inte, men det är så roligt.

Peter Dalle spelar köksmästaren Stickan Backe i "Vår tid är nu". Foto: Johan Paulin/SVT
Peter Dalle spelar köksmästaren Stickan Backe i ”Vår tid är nu”. Foto: Johan Paulin/SVT

Ulf Kvensler, Malin Nevander och Johan Rosenlind är som skrivet tidigare upphovstrion bakom ”Vår tid är nu”. Nu berättar Ulf Kvensler mer om relationen mellan Helga Löwander och Stig Backe och vad som egentligen har hänt innan tv-serien började.

Mer och mer blir det uppenbart att Helga Löwander och Stig Backe har haft en nära relation under en längre tid – men hur nära var den? Var de ett kärlekspar en gång i tiden?

”Ja, jag tror att Helga och Stickan har haft en kort men passionerad kärlekshistoria en gång i tiden. Stickan började som köksmästare på Djurgårdskällaren 1919, när Helga och hennes man Johan drivit restaurangen i 8 år. Gustaf var liten, Peter var inte född än. Det kan ha varit i samband med det.”

Går det att jämföra relationen som Helga och Backe hade, med den som Nina och Calle har? Om inte annat misstänker jag att avsnittet är klippt så att tankarna ska gå åt det hållet…

”Absolut, det är ju meningen att man ska tänka lite så. Men om det stämmer att de hade sin affär när Stickan började på Djurgårdskällaren så var båda två äldre än Nina och Calle, nånstans mellan 30-35. Helga var gift och hade ett barn, samt restaurangen att tänka på. Jag kan tänka mig att Helgas äktenskap med Johan var olyckligt – han var missbrukare, något som gått i arv till Gustaf. Kanske växte affären med Stickan ur detta. En frustration, ett behov av att vara sedd och åtrådd. Nina är sedd och åtrådd av halva Stockholm, men i Calle har hon träffat sin soul mate och Sitt Livs Kärlek. Vilket kanske ändå inte räcker när de har så starka krafter emot sig.”

”Jag tänker på det ibland, hur det var när vi var unga – varför rymde vi inte som vi pratade om”, säger Backe till Helga och självklart undrar man: varför rymde de inte?

”Stickan tänker nog på Helga som Sitt Livs Kärlek, men jag är inte säker på att hon tänker likadant om honom. Priset för att rymma med Stickan hade blivit väldigt högt för Helga. Hon hade förlorat vårdnaden om Gustaf, och – inte minst – hon hade förlorat restaurangen. Jag ser Helga som en kvinna med en tydlig livsplan om att göra en klassresa. Hennes barn ska växa upp i överklassen. Hela det projektet hade gått om intet om hon rymt med Stickan. Så det var nog aldrig riktigt på kartan för hennes del.”

Vår tid är nu” är en samproduktion mellan SVT, Viaplay och Film i Väst samt Jarowskij och därför kommer tv-serien senare att bli tillgänglig på Viaplay. Producent är Susann Billberg på Jarowskij.

”Vår tid är nu” sänds på måndagarna i SVT – de nya avsnitten blir tillgängliga natten mellan söndag och måndag i SVT Play. Seriens första säsong är på tio avsnitt.

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om ”Vår tid är nu”