Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

Det förklarar händelserna i ”Vår tid är nu”: ”Gör allt för att få mammas kärlek”

Helga Löwander (Suzanne Reuter) och Gustaf Löwander (Mattias Nordkvist) på en bild från "Vår tid är nu". Foto: Johan Paulin/SVT
Helga Löwander (Suzanne Reuter) och Gustaf Löwander (Mattias Nordkvist) på en bild från ”Vår tid är nu”. Foto: Johan Paulin/SVT

”Vår tid är nu” rullar vidare som ett ostoppbart tåg i SVT. Rekordmånga tittare fortsätter att följa dramasatsningen där familjen Löwander och deras restaurang är i centrum.

Som bekant är det Suzanne Reuter som spelar familjens matriark Helga Löwander. Hon har tre barn: Gustaf, Peter och Nina, spelade av Mattias Nordkvist, Adam Lundgren och Hedda Stiernstedt.

Ulf Kvensler, Malin Nevander och Johan Rosenlind är upphovstrion bakom ”Vår tid är nu”, som i skrivande stund har sitt femte avsnitt ute i SVT Play – samma avsnitt sänds på måndagskvällen i SVT. Därför och för säkerhets skull: SPOILER ALERT om du inte har sett de fyra första avsnitten av ”Vår tid är nu”. Under bilden finns detaljer som avslöjar hur det fjärde avsnittet slutar och vad som blir en logisk konsekvens av händelseförloppet – däremot avslöjas inget om handlingen i det femte avsnittet ur ett större perspektiv.

I stället: ett snack med Mattias Nordkvist, som alltså gör rollen som Gustaf, den äldsta av syskonen Löwander och den som driver restaurang Djurgårdskällaren.

Mattias Nordkvist säger bland annat att han aldrig varit med i projekt ”där alla har varit så på. Ofta kommer folk in och gör ett gig. Här har alla som har genomgående roller var så himla engagerade och det är ganska unikt, tror jag.” 

– Vi förstod alla – även Suzanne (Reuter) och Peter (Dalle) som har gjort så mycket och har sådana karriärer – att det här är ett projekt som man bara gör en gång i livet, oavsett karriär. Så alla var redan från start måna om att vi tillsammans skulle berätta den här historien. Vad jag gör är inte så jävla viktigt, utan mer hur vi gör det här så bra som möjligt tillsammans.

Foto: Johan Paulin/SVT
Mattias Nordkvist som Gustaf Löwander i ”Vår tid är nu”. Foto: Johan Paulin/SVT

Peter är ju en snubbe som det är lätt att gilla, men man känner ju mer av en hatkärlek till Gustaf, men ändå så hejar man lite på honom. Vad tror du att det beror på – han kan ju vara ett riktigt svin. 

– När jag ser skurkar på film så tror jag inte riktigt på dem. De är inte riktiga människor, utan bara skurkar, utan någon riktig förklaring. Gustaf är inte speciellt trevlig, men varför är han inte det och vad är det som har gjort att han inte är det? Där började vi leta och det är väl det som syns; att vi har försökt gör en människa av honom och inte bara en bild av en elak och ond människa.

Varför är då Gustaf som han är?

– Man får ju svar successivt – han är ju hemligheter. För min del handlar det om att Peter och Nina får kärlek av Helga för dem de är, medan Gustaf får kärlek utifrån hur han sköter restaurangen.

Exakt. 

– Så det är ju det också: han gör allt han kan för att få mammas kärlek, men det spelar liksom ingen roll, för hon tittar inte på honom på det sätt som hon tittar på Nina och Peter.

Gustaf är en av seriens mer komplicerade rollfigurer – var det ändå lätt att hitta nyanserna i vem den här personen är?

– Jag försöker alltid gå in i hela manuset och läsa alla rollfigurers repliker, för ofta pratar andra rollfigurer om ens egen rollfigur när han inte är där. Peter och Nina kan exempelvis prata om Gustaf när han inte där. Och där finns mycket kött att hämta.

I avsnitt 5 får vi se att Gustaf sitter häktad och det beror ju på affärerna med Ragnarsson. Samtidigt har jag haft svårt att acceptera att Gustaf släpper kontrollen så mycket att han låter Ragnarsson ta över så här mycket – Gustaf är ju inte dum. Så vad är det egentligen som gör att Gustaf går med på den här uppgörelsen som leder fram till att han nu sitter häktad?

– Det grundläggande är ju att restaurangen håller på att gå i konkurs. Och då finns det bara ett sätt att lösa det på och det är Ragnarsson. Men sedan tror jag också, vilket gäller alla: förr eller senare åker brottslingar fast, och de åker ofta fast när de gapar efter mycket. Och det är precis vad som händer Gustaf. Han säljer lite kuponger till stamgästerna, men sedan går han till Ragnarsson och säger att han vill sälja mer, till och med mycket mer.

– Gustaf ser att han får in mycket pengar, att det är en bra affär och att sannolikheten att han ska åka dit inte är särskilt stor; jag tror helt enkelt att han tror att han ska ta sig ur sin egen knipa och att det inte ska få sådana konsekvenser som det får. Men han har ju inte en aning om bilderna som vi får se i avsnitt fyra.

Så man kan säga att det lika delar desperation och hybris som fäller Gustaf?

– Jag tror det och det tror jag gäller människor som håller på med olagliga grejer: pengar rullar in, allt går bra och plötsligt så är man odödlig. Har man kommit undan med en sak, tror man att man kommer undan med nästa, men till slut upptäcker man att det har gått får långt, och då är det för sent. Så Gustaf tappar fästet. Han gör inte någon riskkalkyl helt enkelt.

”Vår tid är nu” är en samproduktion mellan SVT, Viaplay och Film i Väst samt Jarowskij och därför kommer tv-serien senare att bli tillgänglig på Viaplay. Producent är Susann Billberg på Jarowskij.

”Vår tid är nu” sänds på måndagarna i SVT – varje nytt avsnitt blir tillgängligt i SVT Play natten mellan söndag och måndag. Den första säsongen är på tio avsnitt.

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om ”Vår tid är nu”