Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

”Stranger things” säsong 2 sätter landningen efter en trevande start

"Stranger Things" säsong 2 har premiär 27 oktober 2017 på Netflix. Foto: Netflix
”Stranger Things” säsong 2 har premiär 27 oktober 2017 på Netflix. Foto: Netflix

”Stranger things 2” på Netflix är långt från perfekt. Efter en trevande första halva räddas serien av en utmärkt avslutning.

3geting

För de som undrar: det går fint att jämföra den nya säsongen av Netflix originalserie ”Stranger things” med ”Alien: Återkomsten”, ”Terminator 2 – Domedagen” eller ”Star Wars: The Force Awakens”. ”Stranger things 2” använder sig nämligen av samma spelbok och samma sorts berättande för att hitta nya sätt att rulla upp vad som egentligen är samma historia som i seriens första säsong. Skillnaden nu, precis som med ovan nämnda filmer, är att allt är större, mer actionorienterat och att överraskningens behag på sätt och vis är bortblåst.

Därför känns det också rätt tänkt av seriens upphovsmän, bröderna Matt och Ross Duffer, när de säger att de inte vill att den andra säsongen av ”Stranger things” ska skrivas ut med tillägget ”säsong 2”, utan helt enkelt som ”Stranger things 2”; det här är en uppföljare som följer en framgångsrik filmfranchises logik och som därmed värjer sig från att använda tv-seriens standardiserade utveckling för en andra säsong.

Och det kan man ju acceptera.

Man kan också, om man tyckte om seriens första åtta avsnitt, förberedda sig på nära nog exakt samma resa, om än med en mer emotionellt betonad avslutning.

Det är också de avslutande avsnitten av ”Stranger things 2” som är mest tillfredsställande, förutsatt förstås att man väljer bort det sjunde avsnittet, tänkt att fördjupa och expandera seriens universum, men som helt och hållet är ett misslyckande. Än mer av en katastrof blir det när man tänker på hur avsnittet förstör rytmen i berättandet om man sträcktittar på ”Stranger things 2”.

Foto: Netflix
Gaten Matarazzo, Winona Ryder, Noah Schnapp och Sadie Sink på en bild från andra säsongen av  ”Stranger things”. Foto: Netflix

I centrum i de nio nya avsnitten står självklart den kvartett av pojkar som är seriens hjärta: Mike (Finns Wolfhard), Dustin (Gaten Matarazzo), Lucas (Caleb McLaughlin) och Will (Noah Schnapp). När vi träffar dem igen har det gått ett år sedan sist. Mike saknar Eleven (Millie Bobby Brown), Will försöker leva med det trauma han utsattes för i första säsongen, vilket bland annat inkluderar besök hos en ny doktor, spelad av Paul Reiser. För Dustin och Lucas rullar det mesta på som vanligt, även om allt är förändrat.

I och med att ”Stranger things 2” följer samma berättartekniska modell som seriens första säsong är starten seg. Tematiken och konflikterna, både de yttre och de inre, är ekon av det vi redan har sett, samtidigt som ”Stranger things 2” vrider upp nostalgivolymen ytterligare ett snäpp. Många gånger är mycket i serien långt från perfekt, några sekvenser och scener är till och med klumpigt störiga, men lyckligtvis lyckas ”Stranger things 2” binda ihop säsongen på ett känslomässigt glädjande liksom spännande sätt.

Då, när pedalen är i botten och ”Stranger things” rusar mot sin avslutning, blir det också tydligt att seriens yngre skådespelare mognat och utvecklats och är redo att lyfta serien till något mer än en karaokeversion av sina många referenser.

Och det är precis vad som behövs efter att ”Stranger things 2” inledningsvis bestämt sig för att ha samma fest ännu en gång, trots är vi tittare är bakfulla efter seriens första party.

# Stranger things 2″ har premiär 27 oktober på Netflix. Alla nio avsnitt blir tillgängliga samtidigt. I rollistan finns bland andra Winona Ryder, David Harbour, Mille Bobby Brown, Finn Wolfhard, Gaten Matarazzo, Noah Schnapp, Caleb McLaughlin, danska skådespelaren Linnea Berthelsen, Sean Astin och Paul Reiser. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om Netflix originalserier