Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Allt om den där obehagliga scenen i ”Gåsmamman” säsong 3 i C More

Foto: Johan Paulin/C More
Alexandra Rapaport spelar huvudrollen i ”Gåsmamman” säsong 3. Foto: Johan Paulin/C More

Plastpåsar och ”Gåsmamman” – naturligtvis resulterar det i en sekvens som båda är obehaglig, brutal och läskig. Nu berättar skådespelaren vars rollfigur dör i ”Gåsmamman” säsong 3 och regissören Richard Holm om seriens hittills jobbigaste scen. 

”Gåsmamman” säsong 3 rullar på i C More. Åtta avsnitt ska vi hinnas med innan serien med Alexandra Rapaport i huvudrollen med största sannolikhet säger adjö och lämnar ett tomrum efter sig.

För ett tomrum kommer det att bli.

Speciellt när man tänker på om det finns någon annan svensk serie som skulle våga göra en lika intensiv men samtidigt lågmäld scen som den vi hittar i tredje säsongens fjärde avsnitt.

Men innan vi gör en djupdykning i den: SPOILER ALERT om du inte har sett ”Gåsmamman” säsong 3 och framför allt om du inte har sett omgångens fjärde avsnitt.

Christian Svensson på en bild från "Gåsmamman" säsong 3. Foto: Johan Paulin/ C More
Christian Svensson på en bild från ”Gåsmamman” säsong 3. Foto: Johan Paulin/ C More

Hon har spelat dubbelt. Hon är nära att bli påkommen. Hon avslöjar Zac (Anastasios Soulis) som informatör, men Barry (Christian Svensson) tror henne inte.

Sedan åker plastpåsen fram.

Den första river Sonja Ek (Alexandra Rapaport) sönder. Den andra får sitta kvar. Sonja protesterar, men Barry håller för hennes mun. ”Du behöver se det här”, säger han medan Sonjas blick möter Mimmi ”Fickan” Olssons ögon bakom plastpåsen. Och där, i ett parkeringsgarage, dör hon.

Det är obehaglig sekvens. Så pass att det går att tro att det är fejkat, att det finns någon inspelningshemlighet, att plastpåsen aldrig sitter så där tajt om Rakel Wärmländers ansikte

Icke så.

Under bilden berättar Wärmländer och ”Gåsmammans” regissör Richard Holm om inspelningen.

Alexandra Rapaport och Christian Svensson. Foto: C More
Alexandra Rapaport och Christian Svensson. Foto: C More

Rakel Wärmländer visste redan under inspelningen av ”Gåsmamman” säsong 2 att hennes rollfigur Mimmi ”Fickan” Olsson skulle dö.

När hon senare läste manuset och fick reda på hur ”Fickan” skulle mördas i säsong 3 blev hon förtjust. Att bli kvävd till döds med en plastpåse över huvudet är ju inte sådant man brukar göra som skådespelare, tänkte hon. ”Roligare än att bli skjuten i ett garage”, säger Wärmländer nu och fortsätter att berätta om inspelningen av scenen:

– Det var läskigare än jag trodde. Jag brukar inte vara så rädd för sånt här, men det jag inte hade med i beräkningen var att det var en liten kamp innan, vilket gjorde att jag blev ganska andfådd. Det är en sak att hålla andan och få en plastpåse över huvudet, men att få det när man är andfådd, det var jätteläskigt. Det blev en helt annan sak, säger Rakel Wärmländer och fortsätter:

– Till slut gjorde vi så att jag inte satt fast med armarna, så att jag kunde dra av mig plastpåsen själv om jag ville – vilket jag faktiskt gjorde en gång.

Hur många gånger gjorde ni det här?

– Kanske tre gånger. Sedan tog vi några närbilder också.

Det är ju ändå två plastpåsar…

– Just det, det är det ju.

Så det är ju det också, det är ju inte bara att det är på med en och sedan är det över.

– Exakt, det är ju lite av en kamp där och sedan förstår man vad det är som ska hända. Första plastpåsen är man inte riktigt säker, men sedan vet man. Och det ser jävligt äckligt ut faktiskt.

Ja, det finns en bild där påsen sitter så klistrad mot ditt ansikte att det nästan blir för äkta för att inte tro att det är fejk.

– Det blir äckligt, men jag är road av sånt här och tycker om att gå långt med sådana här grejer.

Rakel Wärmländer i sin sista scen som rollfiguren Mimmi ”Fickan" Olsson i "Gåsmamman". Foto: C More
Rakel Wärmländer i sin sista scen som rollfiguren Mimmi ”Fickan” Olsson i ”Gåsmamman”. Foto: C More

Richard Holm, som har regisserat alla avsnitt av ”Gåsmamman”, poängterar tre saker med inspelningen av scenen: 1. Alla måste känna sig trygga och lita på varandra. 2. Det är Rakel Wärmländer som styr hur långt det ska gå – hon och skådespelarna som håller fast henne har en överenskommelse om vad hon ska göra för att de ska släppa henne. 3. Förberedelser så långt som möjligt. Allt tekniskt ska vara klart så att man slipper göra om scenen på grund av att något går fel med den biten.

Richard Holm berättar också:

– Jag sa att jag var nöjd när jag kände att det var jobbigt att filma och man såg att det var jobbigt för alla inblandade – även teamet som inte gör det här fysiskt tyckte det var jobbigt, för det är en hemsk grej att spela in – men då var det Rakel som sa att hon ville göra det en gång till. ”Jag vill verkligen få plastpåsen att sluta tätt kring mitt ansikte”, sa hon. Och det är jag glad att hon sa, för det är de bilderna som är så otäcka, där man känner att det är ett vakuum och att det inte finns någon luft i plastpåsen.

Richard Holm säger också att hans mål och tanke med scenen så som den är uppbyggd och filmad var att få tittaren att känna sig lite smutsig, nästan som att man är delaktig i att ”Fickan” dör. Holm förklarar:

– Det finns en passivitet när Sonja tittar på Zac och man vet att han inte kan göra något för då röjer han sig. Hade han vetat vad som skulle ske, så skulle han ha ringt polisen så de kunde storma stället. Men just den grejen, att folk bara ser på när det här händer, det är otroligt obehaglig.

# ”Gåsmamman” säsong 3 sänds i skrivande stund på C More. Våren 2018 har säsongen premiär i Kanal 5. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om ”Gåsmamman” säsong 3