Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Så bra är ”Vår tid är nu” – premiär för SVT:s stora dramasatsning

Helga Löwander (Suzanne Reuter) och Gustaf Löwander (Mattias Nordkvist) på en bild från "Vår tid är nu". Foto: Johan Paulin/SVT
Helga Löwander (Suzanne Reuter) och Gustaf Löwander (Mattias Nordkvist) på en bild från ”Vår tid är nu”. Foto: Johan Paulin/SVT

Välkommen till ditt nya tv-beroende. SVT:s storsatsning ”Vår tid är nu” är höstens mest givna tittarsuccé och en serie med potential att bli en klassisk långkörare. 

3geting

Det säger sig självt, men håll ögonen på Suzanne Reuter i ”Vår tid är nu”. Sällan har en roll varit mer klipp och skuren för en skådespelare och Reuter tar till vara på varje tillfälle att visa var skåpet ska stå. Blickar, rörelser och pauser är noga avvägda i Reuters återhållsamma gestaltning av Helga Löwander, överhuvudet i den familj som äger och driver restaurang Djurgårdskällaren i Stockholm.

Helga är det klister som håller ihop familjen. Samtidigt är hennes hållning sådan att en missberäkning riskerar att slita isär de band som Helga och hennes tre barn har till varandra. Matriarken kan sägas vara en mild och nedtonad version av Livia Soprano i sättet hon smart manipulerar sina barn och sin omgivning. Skillnaden är att Helga är villig att förändras och ge med sig för restaurangens bästa när motgångarna hopar sig.

De scener man verkligen minns från de inledande avsnitten är när Reuter och Hedda Stiernstedt ges möjlighet att brottas verbalt. Den senare spelar Helgas dotter Nina, yngst i barnaskaran. Stiernstedt är också den som med ”Vår tid är nu” kommer få sitt stora genombrott. Hennes äldre bröder spelas av Adam Lundgren och Mattias Nordkvist. Båda gedigna skådespelare som gör sina rollfigurer rättvisa.

"Vår tid är nu" har premiär 2 oktober i SVT. Nina Löwander (Hedda Stiernstedt), Peter Löwander (Adam Lundgren) sitter i soffan. Stående från vänster: Gustaf Löwander (Mattias Nordkvist), Stickan Backe (Peter Dalle), Helga Löwander (Suzanne Reuter). Foto: Johan Paulin/SVT
”Vår tid är nu” har premiär 2 oktober i SVT. Nina Löwander (Hedda Stiernstedt), Peter Löwander (Adam Lundgren) sitter i soffan. Stående från vänster: Gustaf Löwander (Mattias Nordkvist), Stickan Backe (Peter Dalle), Helga Löwander (Suzanne Reuter). Foto: Johan Paulin/SVT

När ”Vår tid är nu” fick grönt ljus för produktionsstart beställdes 20 avsnitt uppdelat på två säsonger. När den andra omgången går i mål kommer serien att ha utspelats mellan 1945-1962. Något av det på förhand mest spännande med ”Vår tid är nu” är hur manusförfattarna och upphovstrion Ulf Kvensler, Malin Nevander och Johan Rosenlind tar sig an seriens tidshopp.

Under de sju avsnitt jag har sett inför premiären är det ett glapp på tio månader mellan två avsnitt. Det gynnar berättandet, som då har fastnat i en rundgång av problem av samma sort. För att lösa upp knutarna får logiken i vissa fall stå på sidlinjen och slumpen ta vid; en aning störigt så klart om och när man skärskådar det berättartekniska, men aldrig så att det förstör helhetsupplevelsen.

Nina Löwander (Hedda Stiernstedt) och Calle Svensson (Charlie Gustafsson). Foto: Johan Paulin/SVT
Nina Löwander (Hedda Stiernstedt) och Calle Svensson (Charlie Gustafsson). Foto: Johan Paulin/SVT

Att skriva ”Downton abbey” och ”Vår tid är nu” i samma mening är av olika anledningar naturligt och det finns inte heller något underligt i jämförelsen, trots att serierna utspelar sig under olika årtionden.

Det ”Vår tid är nu” lyckligtvis har mest gemensamt med ”Downton abbey” är de utmejslade rollfigurerna. Personer som alla längtar efter något annat, må det vara kärlek, förändring, ett bättre liv, ett bättre jobb eller helt enkelt att allt ska vara som tidigare. Den strävan, att rollfigurerna ska lyckas, ger upphov till en sällsynt känsla där man som tittare hejar på nära nog alla rollfigurer. Därmed kommer serien också undan med ett antal svagare sidohistorier.

Så fast att ”Vår tid är nu” inte innehåller allt man önskar bibehålls vårt engagemang när serien fortsätter att linda tittaren runt sitt finger. Ofta litar ”Vår tid är nu” på stor dramatik och stora gester i det lilla för att ta sig framåt. Inget fel i det, framför allt inte när det är så här smart och snyggt konstruerat.

Den stora frågan är egentligen bara varför SVT ännu inte har gett ”Vår tid är nu” klartecken för säsong 3?

# ”Vår tid är nu” har premiär 2 oktober i SVT. Serien är en samproduktion mellan SVT, Viaplay och Film i Väst och blir därför senare tillgänglig hos Viaplay. Säsong 2 har ”Vår tid är nu” har planerad premiär 2018 i SVT.

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om ”Vår tid är nu”