Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

”Will & Grace” gör comeback – så bra är de nya avsnitten

Eric McCormack som Will Truman och Debra Messing som Grace Adler på en bild från nya "Will & Grace". Foto: Chris Haston/NBC/Viaplay
Eric McCormack som Will Truman och Debra Messing som Grace Adler på en bild från nya ”Will & Grace”. Foto: Chris Haston/NBC/Viaplay

”Will & Grace” är tillbaka efter elva år. Starten på den nya säsongen är avskyvärd. 

2geting

I det som länge var ”Will & Graces” säsongsfinal gifter sig Grace Adler (Debra Messing) och Will Truman (Eric McCormack) med sina respektive partners. I en flashforward får vi sedan se huvudpersonernas barn.

Elva år senare har Will och Grace skilt sig. De har inga barn, men de är bästa polare igen. Och de umgås fortfarande med Jack McFarland (Sean Hayes) och Karen Walker (Megan Mullally).

När ”Will & Grace” gör comeback – två nya säsonger är beställda – börjar serien i Wills vardagsrum. Populärkulturella referenser, skämt och snabbt dialogsnattrande går omedelbart att pricka av på listan. Sedan, kanske för att få det ur vägen, ska seriens upphovsmän Max Mutchnick och David Kohan skoja med Donald Trump i en premiss som passerar samtiden och landar i en infantil grop där relevans och gehör för världsläget inte existerar. Avsnittet klingar falskt då det är omöjligt att ta den politiska oro som uttrycks på allvar när seriens huvudpersoner fjantar sig igenom ett besök i Vita huset.

Sean Hayes och Megan Mullally. Nya "Will & Grace" sänds i Sverige på Viaplay och TV3. Foto: Chris Haston/NBC/Viaplay
Sean Hayes och Megan Mullally. Nya ”Will & Grace” sänds i Sverige på Viaplay och TV3. Foto: Chris Haston/NBC/Viaplay

I Sverige är det MTG som har köpt rättigheterna till nya ”Will & Grace”. Viaplay och TV3 kommer att sända avsnitten. Med inköpet följer också att streamingtjänsten får plocka in seriens första åtta säsonger i sitt bibliotek. Kanske kan det vara ett plåster på såret för de tittare som efter nypremiären känner att ”Will & Grace” inte har något att komma med 2017 och som ifrågasätter seriens existensberättigande? Nej, troligtvis inte. Därför är det skönt att värmen i kroppen stiger efter ytterligare två av de nya avsnitten.

Det andra avsnittet tar ett milt grepp om åldrande och ger Sean Hayes möjlighet att visa att ådran för fysisk komedi fortfarande pumpar utmärkt. Det tredje petar någorlunda hårt på Graces fasad, vilket resulterar i ögonblick som emotionellt väger mer än seriens i övrigt fjäderlätta känsloresonans och som går utanför rollfigurernas återkommande munhuggande.

Det som däremot inte fungerar är när den centrala kvartetten agerar som att de vore lika gamla som när serien startade. I de stunderna har det ingen betydelse hur välskrivna skämten är, eftersom skrattet fastnar i halsen.

Nya ”Will & Grace” klarar sig bra på den kemi och säkerhet som Messing, McCormack, Hayes och Mullally utvecklat och bemästrar. Men ska serien bli något mer än ett tidsfördriv måste manusförfattarna välja ett spår som trycker på att Will, Grace, Jack och Karen är medelålders och utöver varandra inte tycks ha någon annan. För det är först då som ”Will & Grace” kan komma bort från sin egen skugga och faktiskt kännas som en betydelsefull serie igen.

# ”Will & Grace” har premiär på Viaplay 29 september. Serien kommer senare att sändas på TV3.

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Följ Spoiler alert på Facebook för det senaste om Viaplays tv-serier