Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

Se första scenen från ”Jordskott” säsong 2 – det här kan det betyda

Göran Ragnerstam, Richard Forsgren och Moa Gammel är alla tre tillbaka i "Jordskott" säsong 2, som har premiär 15 oktober i SVT. Foto: Johan Paulin/SVT
Göran Ragnerstam, Richard Forsgren och Moa Gammel är alla tre tillbaka i ”Jordskott” säsong 2, som har premiär 15 oktober i SVT. Foto: Johan Paulin/SVT

Här är första scenen i ”Jordskott” säsong 2. Med det följer även första tydliga bilden på vad som kan vara det största hotet mot Eva Thörnblad i de nya avsnitten. 

Vinter och is. Ett gäng dagisbarn. En liten kille som spanar in något i vattnet. Han drar i en lina. En dagisfröken som upptäcker att han är försvunnen. Hon ser honom vid bryggan. Mardrömmen: Ska han trilla i? Hon vet naturligtvis inte att mardrömmen bara har börjat.

Sedan: Kroppen under isen. Ögonen som öppnas. Ett nytt hot, mitt i betongens Stockholm.

”Jordskott” säsong 2 har premiär 15 oktober i SVT. Nu på onsdagsmorgonen släpptes första scenen från säsongspremiären. En scen som självklart ska sätta stämningen, men även en scen som är längre när vi väl får se den på premiärdagen.

Det här vet vi bland annat sedan tidigare: Säsong 2 böjar två år efter händelserna i seriens första omgång. Eva Thörnblad är tillbaka på Stockholmspolisen och dras in i ett märkligt fall. Samtidigt börjar det hända mystiska saker i Silverhöjd – naturligtvis flätas platserna, mytologin och motsatsförhållandet mellan betong och natur samman efterhand som säsongen rör sig framåt.

Mer: Det trauma som Eva Thörnblad tvingades genomleva i säsong 1 har självfallet påverkat henne. Nu kommer det förflutna ikapp och med det ny information om Evas liv som vi tittare inte känt till tidigare. Det som väntar under de åtta avsnitten är alltså en fördjupning av flera rollfigurer liksom företeelser från första säsongen.

Men tillbaka till personen/varelsen under isen.

jordskottteaser3

I mitten av augusti släpptes en första teaser trailer till ”Jordskott” säsong 2. I den finns en snabb sekvens där vi får se en hand och en arm. Den är förvrängd, nära nog deformerad. Jag frågade då seriens upphovsman Henrik Björn om den armen tillhör ”the big bad” i de nya avsnitten. Han svarade:

”Armen tillhör någon vars blotta uppsyn sprider skräck och avsky. Mer kan jag inte säga… av rädsla att göra honom upprörd.”

Nu när vi har fått se en komprimerad version av öppningsscenen i säsong 2 är det inte svårt att plussa ihop ett och ett och få svaret att armen och snubben under isen hör ihop. Troligtvis är det samma varelse, men om inte så är det ju inte omöjligt att tänka sig att det är två varelser av samma sort. Uppenbarligen är det också en varelse som klarar av att ”överleva” i vatten och sedan få ”nytt” liv igen. Alltså kan det vara så att Eva Thörnblad i ”Jordskott” säsong 2 jagar ett slags zombie, eller i alla fall ett väsen som är vandöd.

jordskott2

I ”Jordskott” säsong 2 gör Moa Gammel återigen rollen som Eva Thörnblad. Med i rollistan finns bland andra Happy Jankell, Richard Forsgren, Göran Ragnerstam och Alexej Manvelov.

Klart är också att det finns en berättelselinje i de nya avsnitten som kretsar kring Esmeralda (Happy Jankell), Niklas (Henrik Knutsson) och Jörgen Olsson (Gustav Lindh).

Henrik Björn har skrivit sex av de åtta avsnittsmanusen i säsong 2, medan Aron Levander står bakom manusen till två. Storyn har utvecklats i ett writers room bestående av Henrik Björn, Filip Hammarström, Lovisa Milles, Aron Levander, Tatjana Andersson och Gunnar Nilsson.

Daniel di Grado, som gjorde filmen ”Alena” (baserad på Kim W. Anderssons serietidning med samma namn) och Jakob Ström, som bland annat har gjort tv-serien ”Torpederna”, är tillsammans med Henrik Björn säsongens regissörer. Seriens producent är Filip Hammarström på Palladium Fiction.

”Jordskott” säsong 2 har premiär 15 oktober 2017 i SVT och SVT Play.

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om ”Jordskott” säsong 2