Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

Nya bekräftade uppgifter om sista säsongen av ”Game of thrones”

"Game of thrones" säsong 7 sänds på HBO Nordic och C More i Sverige. Foto: HBO
”Game of thrones” säsong 8 sänds på HBO Nordic och C More i Sverige. Foto: HBO

Sex avsnitt, sedan är ”Game of thrones” slut. Självklart är det för tidigt att säga något om var och hur serien tänker göra sin sista landning, men nu har vi i alla fall fått några ledtrådar.

HBO har nämligen bekräftat att Miguel Sapochnik, David Nutter samt David Benioff och Dan Weiss kommer att regissera ”Game of thrones” säsong 8.

Uppmärksamma ”Game of thrones”-fans är medvetna om att Miguel Sapochnik tidigare har regisserat två av de allra bästa ”GoT”-avsnitten, ”Battle of the bastards” och ”The Winds of winter”.

Sapochnik regisserade inget avsnitt i säsong 7, då han spelade in Netflix nya originalserie ”Altered Carbon”, där Joel Kinnaman för övrigt gör en betydande roll.

Det finns inga bekräftade uppgifter om hur många avsnitt Miguel Sapochnik regisserar i ”Game of thrones” säsong 8. Vanligtvis brukar det handla om två avsnitt, men det går också att tänka sig att Sapochnik gör tre, David Nutter två och att seriens showrunners tar hand om finalen.

"The Battle of the Bastards" är avsnitt 9 i "Game of thrones" säsong 6. Foto: HBO
”The Battle of the Bastards” är avsnitt 9 i ”Game of thrones” säsong 6. Foto: HBO

För så är det alltså: David Benioff och Dan Weiss regisserar det som blir det allra sista avsnittet av ”Game of thrones”. Fjärde säsongsöppningen, ”Two swords”, var senaste gången upphovsduon och manusförfattarna regisserade ett avsnitt av ”Game of thrones”.

Värt att notera är självfallet också att David Nutter är killen som gjorde ”The Rains of Castamere”, vilket betyder att det går att förvänta sig åtminstone ett avsnitt med samma känslomässiga kraft som första gången man såg det som kallas The Red Wedding.

Personligen skulle jag gärna ha sett Michelle MacLaren som en av regissörerna för de kommande avsnitten. MacLaren har bland annat gjort flera av ”Breaking Bads” bästa avsnitt, hon regisserade även det avsnitt som öppnar första säsongen av HBO:s nya serie ”The Deuce” och har regisserat fyra ”Game of thrones”-avsnitt.

Conleth Hill, Peter Dinklage, Nathalie Emmanuel, Emilia Clarke, Liam Cunningham och Kit Harington på en bild från avsnitt 4 i "Game of thrones" säsong 7. Foto: Macall B. Polay/HBO
Conleth Hill, Peter Dinklage, Nathalie Emmanuel, Emilia Clarke, Liam Cunningham och Kit Harington på en bild från avsnitt 4 i ”Game of thrones” säsong 7. Foto: Macall B. Polay/HBO

Intressant är också det här: Variety rapporterade nyligen att varje avsnitt av ”Game of thrones” säsong 8 kommer kosta 15 miljoner dollar – det är drygt fem miljoner dollar mer än vad som hittills har varit fallet. Det finns även uppgifter om att budgeten för den avslutande säsongen är större än så.

Samtidigt är det troligtvis vad som krävs: Alla avsnitt i säsong 8 förväntas vara längre än eller i alla fall tangera senaste säsongsfinalen som klockade in på nästan 80 minuter.

Dessutom kräver ”Game of thrones” säsong 8 mer visuella effekter än tidigare. Det kan ju till och med vara så att vi får se två drakar mötas i strid – klart är i alla fall att Det stora kriget nu ska nu zenit och även avslutas.

"The Spoils of war" är avsnitt 4 i "Game of thrones" säsong 7. Foto: HBO
”The Spoils of war” är avsnitt 4 i ”Game of thrones” säsong 7. Foto: HBO

Produktionsstart för”Game of thrones” säsong 8 är oktober 2017. Inspelningen kan sedan komma att fortgå till augusti 2018. Det innebär att det är mycket troligt att seriens sista säsongspremiär planeras till början av 2019. Och om inte så, så tidigast senhösten eller vintern 2018. Här är det också viktigt att notera att HBO varken har bekräftat eller dementerat uppgifterna om när ”Game of thrones” börjar sin sista runda.

Som bekant flyttades premiär av ”Game of thrones” säsong 7 fram till juni efter att serien tidigare startat i april under flera omgångar – i det fallet berodde det bland annat på att det krävdes ett kallare klimat än under tidigare säsonger.

HBO har nu även bekräftat att man har fem olika ”GoT”-projekt under utveckling från olika manusförfattare för att kunna fortsätta sin seriefranchise efter att ”Game of thrones” avslutas.

De olika projekten ska ”utforska olika tidsperioder i George R.R. Martins omfångsrika och mustiga universum” och är prequels, vilket betyder att de utspelar sig före händelserna i ”Game of thrones”.

Lena Headey och Nikolaj Coster-Waldau under "The Dragon and the wolf", säsongsfinalen av "Game of thrones" säsong 7. Foto: Macall B. Polay/HBO
Lena Headey och Nikolaj Coster-Waldau under ”The Dragon and the wolf”, säsongsfinalen av ”Game of thrones” säsong 7. Foto: Macall B. Polay/HBO

Idéerna till de fem projekten som alltså kan komma att bli HBO:s fortsättning i ”Game of thrones”-världen kommer från: Max Borenstein (”Kong: Skull Island”, tv-serien ”Minority report”); Jane Goldman (”X-Men: First Class”, ”Kingsman: The Secret Service”); Brian Helgeland (”A Knights tale”, ”L.A. Confidental”); Carly Wray (”Mad Men”).

Den femte prequelserien utvecklas av ”Game of thrones” långvariga exekutiva producent Bryan Cogman i nära samarbete med George R.R. Martin. Cogman har bland annat skrivit manuset till ”The Laws of Gods and Men”, avsnittet med Tyrion Lannisters rättegång, som dessutom är en klassiker i ”Game of thrones”-sammanhang.

Det finns i skrivande stund inget bekräftat premiärdatum för ”Game of thrones” säsong 8. I Sverige sänds serien på HBO Nordic och C More.

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om ”Game of thrones” säsong 8