Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

Lukas Moodysson gör ”GÖSTA” – HBO Nordics första svenska serie

Lukas Moodysson har skrivit och regisserar HBO Nordics första svenska originalserie "GÖSTA". Foto: HBO Nordic
Lukas Moodysson har skrivit och regisserar HBO Nordics första svenska originalserie ”GÖSTA”. Foto: Coco Moodysson/Memfis film

HBO Nordic bekräftar nu sin första svenska originalserie. ”GÖSTA” är en dramakomedi skriven och regisserad av Lukas Moodysson. ”Jag är jätteglad att jag nu ska göra en egen tv-serie”, säger Lukas Moodysson.

HBO Nordic meddelar nu att man har gett grönt ljus till ”GÖSTA”, en tv-serie skriven av Lukas Moodysson. Han kommer även att regissera de åtta avsnitten. Inspelningen börjar nästa år i Småland. Planerad premiär är 2019 på HBO Nordic.

I ett pressmeddelande beskrivs handlingen i tv-serien: ”Gösta är en 28-årig barnpsykolog som får sitt första jobb på BUP i en liten stad i Småland. Han flyttar från Stockholm och hyr en stuga mitt i skogen. Han vill vara världens snällaste människa och hjälpa alla han möter. Ibland går det bra, ibland går det mindre bra…”

I samma pressmeddelande säger Lukas Moodysson:

”Jag är jätteglad att jag nu ska göra en egen tv-serie. Jag vill att det ska bli som en blandning av komedi och Dostojevskij. Så roligt som möjligt och så allvarligt som möjligt.”

”GÖSTA” blir första tv-serien för Lukas Moodysson som regissör. Memfis Film producerar det kommande projektet. Lars Jönsson, mångårig samarbetspartner med Moodysson, säger i en kommentar:

”Det är både roligt och hedrande att producera HBO Nordics första skandinaviska originalserie. HBO är perfekt för seriens egensinniga mix av komedi och drama.”

Hanne Palmquist, Commissioning Editor & VP Original Programming, HBO Nordic,:

”GÖSTA är en insiktsfull, rolig, mångfacetterad och bitterljuv historia som har mycket att säga om den tid vi lever i, så som bara Lukas kan berätta den. Jag är oerhört glad att få välkomna Lukas och Lars till HBO Nordic.”

Lukas Moodysson, 48, slog igenom med den svenska filmklassikern ”Fucking Åmål” (1998) – innan dess hade han bland annat regisserat musikvideon till Broder Daniels ”Work” och under flera år varit verksam som poet och gjort ett antal kortfilmer.

I Lukas Moodyssons filmografi märks också ”Tillsammans”, ”Lilja 4-Ever”, ”Ett hål i mitt hjärta”, ”Container”, ”Mammut” och ”Vi är bäst!”. Tillsammans med Peter Birro skrev Moodysson också manus till miniserien ”Det nya landet” som sändes i SVT.

Lars Jönsson på Memfis Film är producent för ”GÖSTA”, som ska sändas i åtta avsnitt. Exekutiva producenter för HBO Nordic är Hanne Palmquist, Steve Matthews och Antony Root.

Tidigare har jag fått bekräftat att HBO Nordic tillsammans med SAM Productions har ”Conqueror” av Rasmus Heisterberg och Per Fly i utveckling. Conqueror” baseras på danska författaren Martin Andersen Nexøs ”Pelle Erövraren”. Tidigare var projektet tänkt som en långfilm – nu ska det i stället handla om åtta avsnitt.

”GÖSTA” har planerad premiär 2019 på HBO Nordic.

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Följ Spoiler alert på Facebook för det senaste om HBO Nordics tv-serier