Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

FLX gör första svenska serien för Netflix – baseras på ”Störst av allt”

netflix

Nu är det bekräftat – FLX gör den första svenska originalserien för Netflix. Beskedet kom i ett pressmeddelande på onsdagsmorgonen. Tv-serien är baserad på Malin Persson Giolitos roman ”Störst av allt” och Camilla Ahlgren (”Gåsmamman”, ”Bron”) skriver manus.

I ett pressmeddelande beskrivs handlingen: ”När en skolskjutning sker i en av Stockholms rikaste förorter står en vanlig gymnasieelev, Maja Norberg, anklagad för mord. När händelserna från den tragiska dagen uppdagas avslöjas också privata detaljer om Majas förhållande med Sebastian Fagerman och hans dysfunktionella familj.”

Pontus Edgren på FLX kommer att producera tv-serien, som har planerad produktionsstart 2018.

”Malin Persson Giolitos roman ”Störst av allt” är ett originellt, nytt och spännande drama som kommer att bli en fantastisk Netflix-serie. Vi bad en av Skandinaviens mest ansedda manusförfattare, Camilla Ahlgren, att jobba med oss och hon var lika exalterad som vi. Vi är väldigt glada över att samarbeta med Netflix och att göra ”Störst av allt” till det allra första svenska Netflix-originalet”, säger Pontus Edgren.

Författaren Malin Perssons Giolito är dotter till Leif GW Persson. Hon debuterade 2008 med romanen ”Dubbla slag”. I samma pressmeddelande säger hon:

”Vi har lagt tid på att bygga ett team som vi kan lita på för att kunna filmatisera romanen. Jag har själv prenumererat på Netflix sedan den andra veckan det var möjligt att göra det i Sverige, så det är otroligt spännande att ”Störst av allt” nu blir en Netflix originalserie.”

storstavallt

Camilla Ahlgren är tidigare manusredaktör för de första säsongerna av ”Bron”. Tillsammans med Hans Rosenfeldt har hon skrivit manuset till seriens avslutande och fjärde säsong. Ahlgren är även manusförfattare till ”Gåsmamman”. Camilla Ahlgren säger att det är ”en stor ära och utmaning att jobba med FLX och Netflix.”

”Jag vill berätta historien från huvudpersonen Majas perspektiv; hennes berättelse väcker frågor om skuld, ansvar, straff och befrielse. Den fungerar som en spegel för vår tid samtidigt som den är både en spännande thriller och en rörande kärlekshistoria” 

Erik Barmack, är vd för internationella originalserier på Netflix.

”Sverige har en stark tradition med många stora kriminalromaner och serier och vi har letat efter något speciellt inom den genren. Vi är glada över att få förverkliga Malins stora roman och jobba med Camilla, en av de bästa tv-skribenterna globalt. Det gläder oss också att samarbeta med Pontus och FLX-teamet och vi tror att Netflix kommer att vara den perfekta globala plattformen för att visa upp deras talanger och fortsätta nå ut med starkt nordiskt berättande”.

Jag får höra från flera håll att FLX köpte rättigheterna till ”Störst av allt” i våras. När Camilla Ahlgren sedan var ombord som manusförfattare började produktionsbolaget med Felix Herngren, Pontus Edgren och Niclas Carlsson i spetsen att diskutera med Netflix.

Tidigare har jag kunnat berätta att ”Bonusfamiljen”, som också produceras av FLX, är en originalserie hos Netflix internationellt. Även ”Hundraettåringen som smet från notan och försvann” liksom filmens uppföljare är ett så kallat global original hos Netflix. Minns också att det nyligen blev klart att Will Ferrell gör en amerikansk remake på ”Hundraåringen”.

När det gäller ”Störst av allt” får jag höra att det finns andra personer knutna till projektet utöver Camilla Ahlgren – inga namn är ännu bekräftade och det är oklart om det gäller skådespelare eller regissörer.

Klart är i alla fall att det här är ytterligare ett stort steg framåt för FLX, som under en längre tid att haft som strategi att satsa på den internationella marknaden.

”Störst av allt” är planerad att börja spelas in under 2018. Ännu finns inget premiärdatum hos Netflix.

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Följ Spoiler alert på Facebook för det senaste om Netflix originalserier