SPOILER ALERT

Trailer till nya ”Bron” – så här börjar seriens sista säsong

Sofia Helin som Saga Norén i tredje säsongen av "Bron". Foto: Carolina Romare/SVT
Sofia Helin som Saga Norén i tredje säsongen av ”Bron”. Foto: Carolina Romare/SVT

Var är Saga?

Frågan hänger kvar även efter att man har sett första trailern till sista ”Bron”. Den tydligaste bild vi får av seriens huvudperson är i slutbilderna. Rummet där Saga Norén befinner sig är mörkt. Hon blundar, sedan öppnar hon ögonen. Sover hon och vaknar eller är det vi ser en stund av ensamhet för att koppla bort omvärlden och den plats där hon befinner sig?

Var är Saga Norén?

Vem vet? Jo, Hans Rosenfeldt, upphovsman till ”Bron” och tillsammans med Camilla Ahlgren den som har skrivit manus till seriens fjärde säsong. Så jag ringde honom.

Hans, var är Saga någonstans?

– Ja, det kan man ju undra? Vi vill inte tala om det – det här är ju knappa två år efter förra säsongen, så mycket har hänt i Sagas liv. Hon är någon annanstans.

Jag förstår. Typiskt. I trailern säger Henrik: ”Hon vill inte alltid träffa mig” – hur ska vi som tittare tolka det?

– Precis som han säger det: Hon vill inte alltid träffa honom.

Och det beror på något som har hänt under de två åren som har gått mellan säsongerna?

– Ja, det beror på något som har hänt som gör att hon inte alltid är så pigg på att träffa Henrik.

Saga syns trots allt tillsammans med Henrik i en av scenerna i polishuset där de pratar med en ung tjej. Hur ska man tolka det här? Är det en scen som är i början av säsongen, så att den plats där Saga är när hon inte alltid vill träffa Henrik sker efter scenen från polishuset? Flummigt, men tidsperspektivet är det jag vill åt. 

– Jag är inte säker på att du får det. Men jag tror väl att alla har räknat ut att vi inte kan göra åtta timmar utan att Saga någon gång arbetar med ett fall. Så frågan då är ju om vi alltid följer en rak tidslinje?

Spännande. 

– Ja, det kan man fundera på, men det är klart att hon måste vara lite polis.

Du har tidigare sagt till mig att säsong 4 är en mer emotionell omgång än ”Bron” varit tidigare. Att Saga ”är någon annanstans”, är det kopplat till ett fall, eller något som är mer emotionellt?

– Det är mer av en emotionell upplevelse för henne. Som framgår av teaser trailern är det fortfarande mycket polis och mycket fall i säsong 4, men jag tror att vi fokuserar lite mer – och då speciellt i vissa avsnitt – på mer privata linjer än vad vi har gjort tidigare. Vi har alltid mixat privat och fall, men nu kanske vi lägger några fler procent på det privata än vad vi gjort tidigare.

På tal om privata linjer. I trailern finns också ett snabbt klipp där det blir tydligt att Henrik fortfarande ser sina döda barn. Slutsatsen då är ju att han och Saga under de två år som har gått inte har löst fallet med vad som hände dem – men så tänkte jag: det här är ju ”Bron”, så de kanske har löst fallet vilket har skakat om Henrik så mycket att han inte, kanske aldrig, kan släppa vad som hände med hans barn? Eller: Ett av de fall som han jobbar med i säsong 4 är kopplat till barn i samma ålder som hans egna var när de försvann? Vad säger du om de hypoteserna?

– Det är fantastiska teorier du får ut av 50 sekunder. Det är lite synd att spoila det där, men man kan säga att en och en halv av de hypoteserna är nära sanningen. Man kan säga att det är en mix av två av sakerna som du nämner. Men vi följer så klart upp vad som har hänt barnen eftersom det var slutpunkten på förra säsongen; det kändes ju som att Henrik och Saga gav sig av ut på uppdrag, så vi är tvungna att ta hand om den historien. Och den har fungerat väldigt bra och är väldigt emotionell.

I trailer syns vad som bästa beskrivs som en renodlad stening – är det det som är öppningsscenen för sista säsongen av ”Bron”? 

– Ja, det är det.

Så det är det som rullar igång allt?

– Ja, det är det.

Kan du säga något mer om den scenen?

– Det är en dansk kvinna som har en högt uppsatt position som sitt yrke som bortförs, grävs ner och stenas till döds under Öresundsbron, ute på Pepparholmen. Och det är det, precis som du säger, som kickar igång den här säsongen.

Vad mer kan du säga om säsongen som vi inte får se i trailern?

– Man får ju inte se så mycket i trailer faktiskt. För första gången är vi mer utanför Köpenhamn och Malmö – nu har vi en liten by utanför Malmö som blir en stor spelplats. Så vi är inte alltid helt urbana. Här är i England skriver de mycket om att den här Nordic Noir-vågen är över, men jag hoppas att ”Bron” säsong 4 ska bevisa att nej, det är den inte. Och jag tror faktiskt, eller jag vet för jag har sett det flera gånger i olika versioner: sista avsnittet är fantastisk.


Det är den 1 januari 2018 som ”Bron” kommer tillbaka i SVT för sista gången. Tematiken för de åtta nya avsnitten kommer genomsyras av frågor om identitet, både på ett konkret liksom existentiellt plan.

Den fjärde och sista säsongen av ”Bron” har två huvudmanusförfattare: Seriens upphovsman Hans Rosenfeldt samt Camilla Ahlgren, tidigare manusredaktör för ”Bron” samt manusförfattare till ”Gåsmamman”.

Självklart är det också så att Sofia Helin och Thure Lindhardt spelar huvudrollerna som Saga Norén och Henrik Saboe.

Allt som hände i säsong 3 påverkar fortfarande Saga och Henrik i säsong 4 på ett eller annat sätt. När de nya avsnitten börjar har det gått två år sedan säsong 3 avslutades. Klart är också att det som Saga Norén har varit med – framför allt i säsong 3 – kommer att påverka henne djupt.

Utöver Sofia Helin och Thure Lindhardt finns också Sarah Boberg, Rafael Pettersson och Maria Kulle med i rollistan. Ny ansikten i ”Bron” säsong 4 är bland andra Mikael Birkkjær, Johannes Bah Kuhnke och Thomas W Gabrielsson.

”Brons” koncentrerande regissör Henrik Georgsson återvänder också för säsong 4 – Georgsson regisserar de fyra första avsnitten, medan Rumle Hammerich tar hand om de fyra sista och därmed det som är seriens definitiva avslut.

Säsong 4 av ”Bron” började spelas i november 2016. Inspelningen var klar i början av sommaren 2017.

Som Spoiler alert kunde berätta i slutet av mars har ”Bron” säsong 4 premiär 1 januari i SVT.

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Följ Spoiler alert på Facebook för det senaste om sista säsongen av ”Bron”