Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

SVT:s förändring för ”Vår tid är nu” – då har dramasatsningen premiär

"Vår tid är nu" är en ny dramasatsning av SVT med bland andra Suzanne Reuter, Adam Lundgren och Hedda Stiernstedt. Foto: Carl-Johan Paulin och Henrik Halvarsson/SVT
”Vår tid är nu” är en ny dramasatsning av SVT med bland andra Suzanne Reuter, Adam Lundgren och Hedda Stiernstedt. Foto: Carl-Johan Paulin och Henrik Halvarsson/SVT

Spoiler alert kan nu berätta att ”Vår tid är nu” har premiär 2 oktober – samtidigt är det också klart att SVT genomför en stor förändring för sin nya dramasatsning. Dessutom: seriens manusförfattarna har redan börjat utveckla en tredje säsong.  

”Vår tid är nu” är en av SVT:s största satsningar någonsin – tidigt beställdes 20 avsnitt uppdelat på två säsonger. Spoiler alert kan nu berätta att den första omgången har premiär 2 oktober – ett datum som kommer att bekräftas på SVT:s pressdag då kanalens hösttablå och nya tv-program ska presenteras.

Jag kan även berätta att SVT gör en stor förändring för sin nya dramaserie: ”Vår tid är nu” ska sändas med start 20.00 på måndagar – SVT gör alltså en rockad i sin tablå och placerar en dramaserie klockan 20.00 i stället för 21.00 på måndagarna.

Utöver det: Spoiler alert kan också visa ett antal nya bilder från ”Vår tid är nu” samt berätta historien bakom serien, som har Johan Rosenlind, Malin Nevander och Ulf Kvensler som upphovsmän och manusförfattare.

Kort om ”Vår tid är nu”: Serien har som ambition att skildra samhällets utveckling genom en familj och en arbetsplats. Kärlek, konflikter och framtidstro ingår också som en ständigt pågående tematik.

”Vår tid är nu” börjar fredsdagen 1945 och handlar om familjen Löwander som driver restaurangen Djurgårdskällaren i Stockholm – med den som fond kommer vi att få följa familjen samt restaurangens personal under deras liv och, som det så fint heter, ”se dem utvecklas och förändras av den nya tiden”.

Under bilden snackar seriens huvudmanusförfattare Ulf Kvensler (”Molanders”, ”Solsidan” och mycket mer) om projektet, dess svårigheter och om vad tittarna kan förvänta sig.

"Vår tid är nu" har premiär 2 oktober i SVT. Nina Löwander (Hedda Stiernstedt), Peter Löwander (Adam Lundgren) sitter i soffan. Stående från vänster: Gustaf Löwander (Mattias Nordkvist), Stickan Backe (Peter Dalle), Helga Löwander (Suzanne Reuter). Foto: Johan Paulin/SVT
”Vår tid är nu” har premiär 2 oktober i SVT. Nina Löwander (Hedda Stiernstedt), Peter Löwander (Adam Lundgren) sitter i soffan. Stående från vänster: Gustaf Löwander (Mattias Nordkvist), Stickan Backe (Peter Dalle), Helga Löwander (Suzanne Reuter). Foto: Johan Paulin/SVT

Johan Rosenlind har tidigare jobbat på restaurang och bland annat varit hovmästare på Hamburger Börs. Han presenterade en idé för SVT om att göra en serie om en restaurang under efterkrigstiden – vilket var vad SVT just då letade efter. Kanalen ville göra en serie som handlade om folkhemseran och var även sugna på att försöka få till en dramaserie som utspelade sig i restaurangmiljö.

Malin Nevander, vid den tiden redaktör på SVT Drama, skrev tillsammans med Maria Nygren ett synopsis på en säsong. När det sedan var dags att utveckla serien och skriva manus kontaktade SVT Ulf Kvensler.

– ”Vår tid är nu” är ett väldigt ambitiöst och roligt projekt att jobba med eftersom det ska skildra en familj, det ska skildra en restaurang och så ska den här restaurangen vara ett slags metafor för det svenska samhället under efterkrigstiden. Det är en ganska stor sak att bita i.

Ja, det är båda stora byxor och stora skor att ta på sig. 

– Verkligen, men det har känts väldigt kul. Det är väldigt ovanligt i tv-sammanhang att man får följa rollfigurerna under så här lång tid. Det är ett berättande som man normalt hittar i romaner, men det är väldigt kul att få göra det.

Så när du läste det som fanns skrivet och när ni pratade om serien så var det som fick dig att tända till att den är så stor berättarmässigt? 

– Ja, det var det. Jag aldrig har gjort något sådant här förut. Dels att det är epok och dels att man ska följa samhällets utveckling genom en familj och en arbetsplats; det är ju en spännande utmaning.

Du nämner ordet utmaning – varit består utmaningen med ”Vår tid är nu”?

– Det är en utmaning, men om man ska käka upp en elefant så kan man inte käka upp hela elefanten på en gång. Det som vi gjorde var att bestämma att vi först och främst måste skapa intressanta rollfigurer och folk som tittarna bryr sig om så att man blir engagerad i deras historier. Lyckas vi inte med det spelar det ingen roll om vi säger något om samhället.

– Så vi började med att skapa det som vi tycker är historier och rollfigurer som publiken kan engagera sig i. Sedan hade vi hela tiden i bakhuvudet att det ska handla om förändringar i samhället och att vi ska ha några från arbetarklassen som stiger upp socialt och några från överklassen som hamnar i bakvatten. Men det viktigaste för oss när vi startade var att vi ville skapa ett engagerande drama med stora känslor och mycket passion och kärlek.

Nina Löwander (Hedda Stiernstedt) och Calle Svensson (Charlie Gustafsson). Foto: Johan Paulin/SVT
Nina Löwander (Hedda Stiernstedt) och Calle Svensson (Charlie Gustafsson). Foto: Johan Paulin/SVT

Spoiler alert har tidigare kunnat berätta att de två första säsongerna av ”Vår tid är nu” utspelar sig mellan 1945 och 1962. I centrum: Familjen Löwander. Matriarken Helga (Suzanne Reuter) styr företaget och familjen bakom kulisserna. Också i handlingens mitt, i alla fall inledningsvis, står äldsta brodern Gustaf (Mattias Nordkvist) som använt lagom tvivelaktiga metoder för att restaurangen ska klara sig under ransoneringstiden.

Under kriget har Peter (Adam Lundgren) arbetat i ett flyktingläger i Småland. När han återvänder till Stockholm och restaurangen har han nya tankar om hur familjens företag ska drivas.

Yngst i familjen Löwander är Nina (Hedda Stiernstedt). Hon vill driva jazzklubb och ”vägrar inordna sig i dåtidens ideal för en ung kvinna”. Hon förälskar sig i kökspojken Calle (Charlie Gustafsson), en kärlekshistoria som utmanar klassgränserna.

Helga Löwander (Suzanne Reuter) och Gustaf Löwander (Mattias Nordkvist) på en bild från "Vår tid är nu". Foto: Johan Paulin/SVT
Helga Löwander (Suzanne Reuter) och Gustaf Löwander (Mattias Nordkvist) på en bild från ”Vår tid är nu”. Foto: Johan Paulin/SVT

Ulf Kvensler säger att det tidigt var självklart att serien skulle börja på fredsdagen 1945. ”Det kändes som en dramatisk start – man har ju sett en del serier som utspelar sig under kriget, men inte så många som utspelar sig under efterkrigstiden”. Kvensler fortsätter att berätta:

– Det mest konkreta grejen som är knepig men också rolig är att vi gör ett tidshopp i säsongen. I första säsongen är det ett tidshopp från hösten 1945 till hösten 1946 och sedan ett hopp från 1946 till 1950. När det har gått fyra år vill man ju naturligtvis att det ska ha hänt någonting med rollfigurerna, så att man som tittare inte känner att det här avsnittet kunde ha utspelat sig en vecka efter det förra avsnittet.

– Det knepiga med det är att man måste få tittarna och skådespelarna att hänga med på vad som har hänt. Att hitta den balansen, det är väldigt mycket pyssel med det.

Samtidigt vill ni väl inte berätta för mycket – att rollfigurerna ska sitta ner i fem minuter och prata om de senaste fyra åren?

– Nej, exakt. Det är jättelätt att hamna i det, så vi har fått pyssla mycket med det.

Har ni manusförfattare varit på inspelningsplats och då känt att ni måste skriva på plats – ändra dialog eller liknande när man ser hur det ser ut eftersom serien är så tidstypiskt. 

– Vi gjorde en väldigt bra grej innan inspelningen började: vi åkte ner och hade en reading med alla skådespelare på de fyra första avsnitten. Det var bra för dels kände vi nog alla att det kommer fungera manusmässigt och dels var det att man hittar vissa uttryck och repliker som känns fel rent språkmässigt.

– Efter det så var det ganska mycket repliker som man fick justera; om man gör det för gammalt blir det som en 40-talsfilm och är det för modernt så studsar man på det. Så det gäller att hitta en rätt så neutral men äkta språknivå och där har vi haft mycket nytta av regissören Harald Hamrell, som har jobbat mycket med ”Fröken Friman” och varit i de här diskussionerna tidigare.

De skådespelarna som jag har pratat med säger att något av det viktigaste med ”Vår tid är nu” är att det har funnits mycket mer tid än vanligt till förberedelser. Har det varit det viktigaste för att serien ska fungera om man bortser från rätt ensemble och annat grundläggande. 

– Ja, absolut. Det har varit en jätteviktig faktor och i och med det har vi haft rätt så mycket marginaler i manusarbetet. Eftersom det är epok så kan man inte stryka en scen och sedan bestämma att man spelar in den igen på gatan. Det fungerar inte. Man måste vara väldigt noggrann och i förväg veta vad man ska göra och sedan planera för det.

Jag tycker att jag kan känna och märka när det är du som har skrivit ett manus – speciellt när det gäller dialogen. Det finns en rytm och en känsla som många andra saknar. Känner du att du har fått ändra hur du skriver dialog i och med att ”Vår tid är nu” är epok eller har du skrivit som vanligt och sedan fått ändra så att det passar serien?

– Det är väl det andra alternativet. Jag har skrivit på och sedan fått justera ibland. Det är lätt att det blir lite 40-talsfilm så det jag har fått göra då är att rätta upp det så att det blir mer nutida när det inte måste vara dåtida. Det är speciellt viktigt för de unga rollfigurerna – de ska inte prata som tittarnas farfarsfar och mormorsmor.

Peter Dalle spelar köksmästaren Stickan Backe i "Vår tid är nu". Foto: Johan Paulin/SVT
Peter Dalle spelar köksmästaren Stickan Backe i ”Vår tid är nu”. Foto: Johan Paulin/SVT

Alla manus för de två första säsongerna av ”Vår tid är nu” är färdigskrivna och lämnade sedan en tid tillbaka. Nu utvecklar manusförfattarna en tredje säsong som de hoppas ska bli av – mycket beror självklart på hur serien mottas av tittarna och sedan vad SVT bestämmer sig för.

Men först säsong 1 och säsong 2. De första tio avsnitten av ”Vår tid är nu” har premiär 2 oktober 2017 i SVT. Serien kommer senare att bli tillgänglig hos Viaplay.

”Vår tid är nu” är en samproduktion mellan SVT, Viaplay och Film Väst. Producent är Susann Billberg på Jarowskij

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Följ Spoiler alert på Facebook för det senaste om SVT:s tv-serier