Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Martin Österdahls debutroman ”Be inte om nåd” blir tv-serie

Martin Österdahls roman "Be inte om nåd" är planerad att bli brittisk tv-serie. Foto: Cornelia Nordström
Martin Österdahls roman ”Be inte om nåd” är planerad att bli brittisk tv-serie. Foto: Cornelia Nordström

Spoiler alert kan nu berätta att Martin Österdahls roman ”Be inte om nåd” blir tv-serie. Sex avsnitt är planerade och manusprocessen har satts igång. 

Mot slutet av förra året – i månadsskiftet november och december – blir det konkret: Anrika Pinewood Studios i London vill köpa rättigheterna till Martin Österdahls debutdeckare. ”Be inte om nåd” har ännu inte kommit ut i England, så ett utdrag ur boken översätts till engelska och de personer som bestämmer hos Pinewood läser och trycker sedan snabbt på den knapp som innebär grönt ljus.

När Martin Österdahl ska beskriva känslorna när han fick det beskedet använder han ordet hedrande, sedan fortsätter han att berätta:

– Jag har en agent som jobbar med försäljningen av mina rättigheter och han hade fått in ett antal intressenter till tv- och filmrättigheterna. När vi fick höra talas om Pinewood så blev jag naturligtvis väldigt smickrad och glad. De är ju bra och det var kul för mig att ett engelskt bolag ville gå in i projektet så tidigt.

Tv-serien landade direkt i en utvecklingsfas. Under våren har manusutvecklingen till de sex planerade avsnitten satts igång. Martin Österdahl är själv med i processen, men då, som han själv säger, ”mer som en rådgivare”.

– Jag får se hur de tänker sig översätta boken till tv-serie. Det där skiljer sig åt hur iblandad man vill vara som författare, men jag tycker att jag har en jättebra relation och dialog med dem. De gör ett suveränt jobb med den här berättelsen. Jag känner mig verkligen hundra procent trygg med att de har det här i sina händer, säger Martin Österdahl.

Christian Wikander, co-production director på Pinewood Television, säger i en kommentar:

”Den berättelse som Martin har skrivit är väldigt bra. Hans kunskap om Ryssland är imponerande. Och kopplingen till Sverige gör det hela mycket lämpat för en tv-serie. Tillsammans med Nice Drama har vi inlett utvecklingsarbetet.”

”Be inte om nåd” släpptes förra året och kommer i pocket i juli. I centrum: Attackdykaren och Rysslandsspecialisten Max Anger. Det är 1996 när hans flickvän Pashie  försvinner spårlöst i Sant Petersburg. Hon jobbar för ett svensk företag med intressen i Ryssland, där det samtidigt är dags för val.

I samband med allt det här sker också en rad intrång i telefonnäten i Stockholm, attacker som kan hota Sveriges säkerhet.

Max Anger åker självfallet till Sant Petersburg för att leta efter Pashie. Väntar gör ledtrådar till en mystisk organisation som tycks planera ett angrepp mot västvärlden. Dessutom pekar mycket på att det finns kopplingar mellan Pashies försvinnande och Max Angers förflutna. Troligtvis väntar även svaret på hur Max pappa som fosterbarn hamnade på ön Arholma i Stockholms skärgård 1944.

Vad tror du det är i boken som har fått Pinewood att säga: ”Det här vill vi göra tv-serie av”?

– Jag höll ju på med det här väldigt länge – under alla år som jag arbetade med tv pysslade jag med boken i hemlighet vid sidan om och hade väl egentligen aldrig trott att det här med Ryssland skulle bli så hett igen. När jag höll på att skriva var Ryssland iskallt. Ryssland fanns inte med i deckarberättelserna som när jag var yngre och John Le Carré var het, säger Martin Österdahl och fortsätter:

– Så jag hade väl tur med att jag var klar med den här boken när Ryssland började hamna på kvällstidningarnas löpsedlar och det var stora artiklar närmast varje dag. Sedan tror jag också att det beror på att den är så förankrad i Sverige och handlar om Sverige och utspelar sig i Sverige. Och att den också tar upp en episod i svensk historia på 40-talet när Stockholm var en spioncentral. Det är en otroligt spännande period som det inte har skrivits så mycket om.

Du har kontrakt på en boktriologi där ”Tio svenskar måste dö” är nästa bok. Om serien som baseras på ”Be inte om nåd” går bra, kan man tänka sig att det blir tre säsonger eftersom det finns tre böcker?

– Ja, det kan man göra. Det som de utvecklar nu är sex avsnitt tv-drama av ”Be inte om nåd”. Sedan är förhoppningen att det går jättebra och att det kommer nya serier på de kommande böckerna.

beinteomnad

Martin Österdahl vill inte säga vilka manusförfattare det är som skriver den kommande serien, inte heller om det är några andra svenskar inblandade, men han poängterar att det är ”personer som jag har väldigt stor respekt för”.

Det finns ännu inget officiellt om vilken kanal som kan tänkas sända tv-versionen av ”Be inte om nåd” och därmed inte heller något premiärdatum.

Martin Österdahl jobbade tidigare på SVT, bland annat som programbeställare för underhållning och sport. Han var bland annat inblandad i att vi har fått se ”Mästarnas mästare”, ”Allt för Sverige” och ”Vinterstudion”. 2007 och 2008 var Österdahl projektledare och exekutiv producent för Melodifestivalen. Han hade samma roll när SVT arrangerade Eurovision Song Contest 2013 och 2016.

”Tio svenskar måste dö”, uppföljaren till ”Be inte om nåd”, kommer i slutet av augusti 2017.

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Följ Spoiler alert på Facebook för det senaste om din favoritserie