Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Första bilderna från sista ”Fröken Frimans krig” – så blir säsong 4

Stjärnskott Electra Hallman är ny i "Fröken Frimans krig" säsong 4 i SVT. Här syns hon på en bild från de nya avsnitten med Sissela Kyle och Sofia Ledarp. Foto: Peter Cederling/SVT
Stjärnskott Electra Hallman är ny i ”Fröken Frimans krig” säsong 4 i SVT. Här syns hon på en bild från de nya avsnitten med Sissela Kyle och Sofia Ledarp. Foto: Peter Cederling/SVT

Julen 2017 är ”Fröken Frimans krig” tillbaka i SVT för sista gången – Spoiler alert kan nu berätta detaljer om handlingen i de tre nya avsnitten samt visa de första bilderna på de nya skådespelare som tar plats i seriens ensemble.

Det som förväntas vara den sista omgången av ”Fröken Frimans krig” kommer precis som tidigare att sändas under julhelgen i SVT. Tillbaka i huvudrollerna är Sissela Kyle, Sofia Ledarp, Frida Hallgren Maria Kulle och Lena T Hansson.

Nya i rollistan är bland andra Johannes Brost, Björn Gustafson, Maria ”la” Langhammer och Electra Hallman.

Lena T Hansson och Johannes Brost på en bild från säsong 4 av "Fröken Frimans krig". Foto: Peter Cederling/SVT
Lena T Hansson och Johannes Brost på en bild från säsong 4 av ”Fröken Frimans krig”. Foto: Peter Cederling/SVT

Säsong 4 utspelar sig 1908. Arbetarrörelsen är på frammarsch. Dagmar Friman (Sissela Kyle) och hennes vänner träffar fabriksanställda Margit (Electra Hallman), ett möte som gör att de beslutar sig för att ta strid för de kvinnor som inte tillåts vara med i de organiserade fackföreningarna, eftersom männen i facken inte vill att deras löner ska dras ner av kvinnornas låga inkomster.

Sämre tider för nästan alla alltså och därmed ett tillfälle för handlaren Frithiof Johansson (Allan Svensson) och hans fru Rut (Ulla Skoog) att försöka tjäna en hacka. Saknas gör ett startkapital och därför vänder sig paret till Frithiofs rika men snåle onkel Hiram (Björn Gustafsson) – ett val som får konsekvenser naturligtvis.

Alma då? Som änka känner hon av och påverkas av ensamheten. Därför svarar hon på en bekantskapsannons, som det så fint heter i ”Fröken Frimans krig”. Att träffa den till synes förmögne Sievert Lindberg (Johannes Brost) blir dock en prövning för Alma (Lena T Hansson), precis som för trogne vännen Emmy (Maria Kulle).

Med i ensemblen för säsong 4 är även bland andra Gustaf Hammarsten, Sofia Rönnegård, Ellen Jelinek, Magnus Krepper, Mats Blomgren och Lennart Jähkel.

Fru Blanck (Maria Ia Langhammer), ägarinna till konservfabriken som Svenska hem tänker skriva leveransavtal med, Lindroos (Andreas Kundler) som är förman på fabriken, Kinna (Sofia Ledarp) och Dagmar Friman (Sissela Kyle). Foto: Peter Cederling/SVT
Fru Blanck (Maria Ia Langhammer), ägarinna till konservfabriken som Svenska hem tänker skriva leveransavtal med, Lindroos (Andreas Kundler) som är förman på fabriken, Kinna (Sofia Ledarp) och Dagmar Friman (Sissela Kyle). Foto: Peter Cederling/SVT

När jag pratade med Sissela Kyle inför premiären av ”Fröken Frimans krig” säsong 3 snackade vi bland annat om seriens fortsättning. Sissela Kyle sa då bland annat:

– Om jag fick önska någonting för Dagmar, som jag vill se, så är det att hon får… och det här behöver inte göras på film, men jag önskar att hon lever till 1921 och att hon får gå vid Gunnars arm och rösta för första gången. Det skulle vara underbart och jag tänker att hon får vara med henne det.

Det är ju en väldigt fin slutbild om man bestämmer sig för att stopp, nu blir det inte mer ”Fröken Frimans krig”. Den ultimata slutbilden egentligen.

– Ja. Det kan man säga.

Pernilla Oljelund, upphovsman till ”Fröken Frimans krig”, har precis som tidigare skrivit manus till de tre avsnitt som är seriens fjärde säsong. Harald Hamrell regisserar och Maria Nordenberg producerar avsnitten som är på 60 minuter.

”Fröken Frimans krig” hade premiär julen 2013. Säsong 2 sändes i slutet av 2015, medan säsong 3 gick förra året – i snitt ska det vara drygt 1,6 miljoner som har sett varje avsnitt i SVT.

Den fjärde och sista säsongen av ”Fröken Frimans krig” har premiär julen 2017 i SVT.

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om ”Fröken Frimans krig” i SVT