SPOILER ALERT

Tidigt klart med ny säsong för ”Bonusfamiljen” – därför har det betydelse

Vera Vitali på en bild från avsnitt 7 i "Bonusfamiljen" säsong 1. Foto: SVT
Vera Vitali på en bild från avsnitt 7 i ”Bonusfamiljen” säsong 1. Foto: SVT

I början av september 2016 kom beskedet att SVT förnyar ”Bonusfamiljen”, det vill säga: Det blir ytterligare avsnitt Felix Herngrens tv-serie. Men vänta nu, säger vän av ordning – säsong 1 hade ju premiär i slutet av januari 2017?

Korrekt.

Med ”Bonusfamiljen” gjorde SVT ett sällsynt undantag. Inte ett enda avsnitt hade alltså sänts av serien innan det blinkade grönt för ännu en säsong.

När beskedet blev offentligt sa Felix Herngren att de ”hade fått ett litet special-ja på den här” och förklarade också ett av skälen till varför för nyhetsbyrån TT:

”Eftersom det är barn med i serien så sade vi att om vi ska få det trovärdigt med samma skådespelare så måste man göra det här nu. De växer ju ganska snabbt.”

På måndagskvällen (3 april) sändes säsongsfinalen av ”Bonusfamiljen” i SVT – redan nu kan jag berätta massa härliga detaljer om säsong 2. Jag kan även visa de första bilderna på två nya, viktiga rollfigurer i de kommande avsnitten.

Samtidigt är seriens andra säsong inspelad och nära nog färdigklippt – den kommer bland annat att innehålla en bebis, pappaledighet och en flashforward som skakar om ”Bonusfamiljen”. Seriens andra säsongspremiär utspelar sig på hösten, alltså mer än ett halvår efter slutet på säsong 1 (LÄS MER HÄR).

Felix Herngren ser flera fördelar med att manusskrivandet och inspelningarna har gått hand i hand.

– Det har verkligen varit en fördel. Och vi har jobbat mycket mer som i USA än vad man gör i Sverige. Det finns en liten större risk med det och från beställaren och kanalen blir man lite mer nervösa att dra igång något som inte helt färdigt, säger Felix Herngren till mig och fortsätter:

– Men vi ser de stora fördelarna – allt handlar ju om gestaltning. Manus är bara en skiss över en framtida gestaltning och när man ser det framträda i rutan så börjar alla som är med och skriver och regisserar känna saker för våra karaktärer – att det då kan ge input till handlingen är väldigt värdefullt.

Finns det fler fördelar i din roll som regissör i och med att inspelningen av säsong 1 och säsong 2 har legat så nära varandra?

– Det kan gå väldigt lång tid mellan två säsonger – nu jobbade vi nästan i ett flöde, medan säsong 1 klipptes började vi skriva på tvåan och då hade man verkligen allting i sig. För att inte tala om skådespelarna. Man har ingen emotionell uppstartssträcka på det här, och det har varit jättekul att jobba så.

LÄS MER: Så blir säsong 2 av ”Bonusfamiljen” – se första bilderna från nya avsnitten.

Marianne Mörck och Barbro "Lill-Babs" Svensson på en bild från "Bonusfamiljen". Foto: Ulrika Malm/SVT
Marianne Mörck och Barbro ”Lill-Babs” Svensson på en bild från ”Bonusfamiljen”. Foto: Ulrika Malm/SVT

Vera Vitali spelar en av huvudrollerna i ”Bonusfamiljen”. Som Lisa är hon ett slags kugghjul som mycket av seriens vardagsdramatik utgår från eller studsar emot. Vera Vitali talar om en ”kreativ knuff” när jag snackar med henne:

– Att vi fick spela in säsong 2 innan ettan hade sänts, det finns ett härlig, kreativ knuff i det, och att göra det i samma bubbla. Det var så kul att det hände direkt. Man behövde inte lämna ”Bonusfamiljen” utan det bara pågick.

Moa Herngren och Clara Herngren är tillsammans med Felix Herngren och Calle Marthin kvartetten bakom ”Bonusfamiljen”.

Att ni kunde köra inspelningen av säsong 2 så nära inpå säsong 1 – vilka fördelar har ni som manusförfattare haft av det?

”Massor, vi hade ju fortfarande serien ”i kroppen” och det kändes väldigt kul att fortsätta skriva. Vi hade många idéer som vi inte hann med i säsong 1 och som vi så gärna ville ta vidare. Och sen var det också roligt att många av våra skådespelare hade tankar om hur de ville att sina karaktärer skulle utvecklas”, skriver Moa Herngren och Clara Herngren i ett mejl.

Vill du veta hur säsong 2 av ”Bonusfamiljen” blir? Läs mer här och se också de första bilderna från de kommande avsnitten – de är på två nya och viktiga rollfigurer och jag kan dessutom berätta att Regina Lund och Dragmir Mrsic är skådespelarna.

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om ”Bonusfamiljen” i SVT