Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Då börjar sista ”Bron” i SVT – klart med premiärdatum för säsong fyra

Thure Lindhardt och Sofia Helin på en bild från "Bron". Foto: Carolina Romare/SVT
Thure Lindhardt och Sofia Helin på en bild från ”Bron”. Foto: Carolina Romare/SVT

Det nya året börjar med att en svensk tv-epok går i graven, för Spoiler alert kan nu berätta att den fjärde och sista säsongen av ”Bron” har premiär 1 januari 2018. 

Anna Croneman, programchef för drama och film på SVT, bekräftar premiärdatumet när jag pratar med henne:

”Ja, jag kan bekräfta att ”Bron” säsong 4 har premiär på nyårsdagen. Anledningen till att vi går ut just då är så klart att vi vill ge alla fans, våra tittare, en riktigt fin present i nyårsdagens tv-soffa. Det blir en lysande seriefinal, verkligen något att se fram emot.”

Det var i mitten av augusti som jag kunde berätta att SVT gett grönt ljus till ytterligare en säsong av ”Bron”. Någon dag senare fick jag även bekräftat att den fjärde säsongen blir seriens sista.

Inspelningen av de åtta nya avsnitten började i november. Givetvis är Sofia Helin och Thure Lindhardt tillbaka i sina huvudroller som Saga Norén och Henrik Sabroe.

Hans Rosenfeldt och Camilla Ahlgren är huvudmanusförfattare för ”Bron” säsong 4. Henrik Georgsson regisserar de fyra första avsnitten medan danska Rumle Hammerich tar hand om de fyra sista avsnitten.

När jag pratade med Hans Rosenfeldt i augusti sa han följande om beslutet att begrava ”Bron” efter säsong 4:

– Alla gick in i fyran för att avsluta, inte minst Sofia som har enormt tuffa inspelningar, många dagar, borta från familjen i ett halvår. Så vi sa: Gör vi en till så blir det den sista.

”Bron” hade premiär i SVT i september 2011. Sofia Helin och Kim Bodnia spelade huvudrollerna i de två första säsongerna. Under inspelningen av seriens tredje omgång valde Kim Bodnia att lämna serien. I samband med det blev Thure Lindhardt en del av ensemblen.

Inför premiären av säsong 3 sa Sofia Helin så här till mig om Bodnias beslut att lämna serien:

– Det var inte så enkelt som att ”Kim hoppar av”, utan det var en process som ledde fram till beslutet att vi skulle gå en annan väg. Det är klart att det var ett spännande och intensivt samarbete som fick sitt avslut där, men jag har också kunnat använda det mycket i karaktären, så det var väldigt spelbart att Saga blev så övergiven och ensam.

Den fjärde och sista säsongen av ”Bron” har premiär 1 januari 2018 i SVT.

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om ”Bron”