SPOILER ALERT

SVT:s besked om ”Innan vi dör” säsong 2 – så många tittade i år

Alexej Manvelov, Marie Richardson och Adam Pålsson spelar huvudrollerna i "Innan vi dör", en ny tv-serie i SVT. Foto: Peter Cederling/SVT
Alexej Manvelov, Marie Richardson och Adam Pålsson spelar huvudrollerna i ”Innan vi dör”, en ny tv-serie i SVT. Foto: Peter Cederling/SVT

”Det är befriande när en tv-serie slänger upp actiondörrarna med självförtroende, det är skönt när den inledande farten inte avtar och det är en glädje att ta del av en berättelse som i huvudsak vet vad den vill och vad den vill vara. SVT:s ”Innan vi dör” med Marie Richardson, Adam Pålsson och Alexej Manvelov i de bärande rollerna är en sådan serie.”

Skrev jag i min recension inför premiär av ”Innan vi dör” i SVT.

Då hade jag sett fem avsnitt – nu när serien har sänts i ytterligare fem avsnitt och första säsongen har gått i mål går det inte att konstatera annat än att ”Innan vi dör” som helhet klarade även sista halvan med bravur.

Å andra sidan finns en hel del att kritisera i säsongsfinalen, då några viktiga punkter kändes konstruerade och ologiska – alltså mer skrivna för att få spänningens röda tråd att bli så lång som möjligt i stället för att låta handlingen röra sig framåt naturligt.

Däremot är jag verkligen förtjust i den kaxiga slutscenen, som visar på ett bergsäkert självförtroende från manusförfattarna Niklas Rockström och Wilhelm Behrman. Den sekvensen öppnar för ytterligare avsnitt och mer eller mindre tvingar SVT till ett besked om framtiden för ”Innan vi dör”, om inte annat för fansen skull.

Samtidigt går det att vända på slanten: Slutet ställer manusförfattarna i ett hörn som de måste ta sig ur. Jag skulle bli mycket besviken om ”Innan vi dör” fortsätter men inte tar sin början i samma kontext som första säsongen slutade. Fast då tvingas serien också brottas med att flera av antagonisterna är döda liksom att familjen Mimica med stor sannolikhet och logiskt nog har tappat en hel del makt i den kriminella världen. Och så vidare. Hur man än vrider och vänder på det finns det återvändsgränder och minerad mark för berättelsen.

SVT snackar ofta om att de vill att de dramaserier som fortsätter ytterligare säsonger har mer att erbjuda än debutomgången. Kvalitén ska höjas. Berättelsen vara bättre. Därför tar det tid med beslut – synopsis ska in, manus skrivas, nya skådespelare hittas och de som redan varit med ska ha tid ännu en gång. Räkna dessutom med inspelningstid och att det ska finnas en lucka i tablån antingen på söndagarna eller måndagarna.

Förenklat: Tittarsiffror har mindre betydelse – det viktiga är att berättelsen är bättre, starkare och håller för tio nya avsnitt.

Anna Croneman, som är programchef för drama och film på SVT, säger följande till mig i en glädjande kommentar om möjligheterna att ”Innan vi dör” fortsätter:

”Vi är otroligt glada för seriens framgång hos både publik och kritiker och vi har naturligtvis startat diskussionen kring en säsong 2.”

Foto: Peter Cederling/SVT
Foto: Peter Cederling/SVT

Hur det än blir med ”Innan vi dör” säsong 2 har seriens första omgång kunnat fira många framgångar, bland annat vad gäller antalet tittare. Så här har säsongens tittarsiffror landat för söndagssändningarna i SVT:

AVSNITT 1: 1 407 000

AVSNITT 2: 1 331 000

AVSNITT 3: 1 328 000

AVSNITT 4: 1 298 000

AVSNITT 5: 1 276 000

AVSNITT 6: 1 232 000

AVSNITT 7: 1 277 000

AVSNITT 8: 1 352 000

AVSNITT 9: 1 272 000

AVSNITT 10: 1 288 000

”Innan vi dör” har även gått kanon i SVT Play. MMS siffror sträcker sig i skrivande stund fram till avsnitt 8 – webbpubliken för avsnitten har landat mellan drygt 127 000 och cirka 155 000.

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om ”Innan vi dör” i SVT