SPOILER ALERT

Hemligheten bakom framgångarna för ”Bonusfamiljen” i SVT

Bakre raden: Jakob Lundqvist och Amanda Lindh. Främe raden: Petra Mede, Erik Johansson, Vera Vitali, Fredrik Hallgren och Frank Dorsin. Foto: Ulrika Malm/SVT
Bakre raden: Jakob Lundqvist och Amanda Lindh. Främe raden: Petra Mede, Erik Johansson, Vera Vitali, Fredrik Hallgren och Frank Dorsin. Foto: Ulrika Malm/SVT

Varför fungerar ”Bonusfamiljen”? Vad är hemligheten bakom Felix Herngrens, Moa Herngrens, Clara Herngrens och Calle Marthins tv-serie i SVT?

Manuset och dess tonträff är så klart en del. Regin, som Felix Herngren mestadels står för, en annan. Men en del i kvalitetssagan som det sällan pratas om är seriens casting. Det vill säga: Rätt skådespelare i rätt roll.

Här blir det ju fel för ofta. Hur många gånger har man inte sett en tv-serie med strålande manus men utan skådespelare som klarar av att leverera? Och vice versa förstås, de där gångerna som man inte kan förstå varför en skådespelare tackat ja till något som är så uselt skrivet eller regisserat.

”Bonusfamiljen” prickar rätt i alla led. Självklart med huvudrollerna: Vera Vitali, Erik Johansson, Petra Mede, Fredrik Hallgren; med barnen och då speciellt Frank Dorsin; birollerna där Ann Petrén och Johan Ulveson naturligtvis måste nämnas.

Bakom de lyckade valen finns fingertoppskänsla, men också mycket arbete. Felix Herngren berättar för mig att han och resten av teamet som jobbar med  ”Bonusfamiljen” har provfilmat ”säkert 30, 40, 50 personer för varje roll under ungefär ett års tid.”  

– Alltså, castingen är skitviktig. Det kan slå så otroligt olika i tonläget i en serie. Dels hur man kombinerar olika personer men också hur skådespelarna kan hantera den lilla tonen av humor som finns i vissa scener kontra om det bara är drama, fortsätter Felix Herngren och konstaterar också:

– Här finns hela nyckeln till det som ligger i gränslandet mellan drama och komedi. Med bara dramatiska skådespelare blir det en helt annan ton i hela serien. Så här har vi verkligen försökt att balansera och få en bra blandning i huvudrollerna som ger seriens grundtonen.

Erik Johansson spelar Patrik i "Bonusfamiljen". Foto: SVT
Erik Johansson spelar Patrik i ”Bonusfamiljen”. Foto: SVT

Erik Johansson spelar Patrik i ”Bonusfamiljen”. För honom var det en nödvändighet att rätt person fick rollen som Lisa i SVT-serien.

– Det byggde på att det skulle klicka bra med den jag spelade med eftersom det är så intensivt och mycket och man ska vara så nära varandra – det måste vara bra kemi. Så när det blev klart att det skulle bli Vera Vitali så fanns det ingen tvekan från min sida.

Rent hypotetisk: Om det ur din synvinkel hade blivit fel person i rollen som Lisa hade du då tänkt ”det här kommer inte fungera, jag vill inte göra det här”?

– Ja, så kan det alltid bli. När det är så här långa projekt där man ska ösa så mycket hur sig själv så måste man känna sig trygg och att det är bra varje dag på jobbet, annars kommer det inte bli bra. Jag kan inte leverera bra om jag inte är trygg och bekväm med den jag spelar med.

– Gör man en kort grej så kan man härda ut…

Fejka till och med?

– … nej, inte fejka, men kötta och bita ihop. Men det här är ett så långt och krävande projekt som också bygger på att man kan improvisera bra ihop och komma på bra idéer ihop. För även om vi har ett färdigt manus så diskuterar vi hela tiden och ändrar och fixar. Och där fungerar det väldigt bra mellan mig och Vera. Det hade kanske funkat bra med någon annan också, men inte bättre än vad det funkar med Vera.

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om ”Bonusfamiljen”